Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.01.2023

Kehräys vuoden 2023 käsityötekniikkana tutustuttaa langan syntytarinaan

Taitoliitto on valinnut kehräyksen vuoden 2023 käsityötekniikaksi. Kehräys on käsityöharrastajien keskuudessa selkeästi nouseva trendi ja se selittyy kiinnostuksella tuotannon läpinäkyvyyteen ja aitouteen. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla Taitoliitto haluaa osaltaan nostaa tietoisuutta langan, tekstiilien ja materiaalien syntytarinasta, työvaiheiden määrästä ja sitä kautta nostaa myös arvostusta materiaaleja kohtaan.

 

Kuvassa on nainen kehräämässä rukin ääressä ja hänellä on valkoinen hilkka päässään ja vaalean villatakki.  Hänellän on villalankaa menossa käsiensä läpi rukkiin.

Pellavan kehräystä rukilla. Kuva: Kapina Oy

 

Langan ja kuidun alkuperä kiinnostaa yhä useampaa kuluttajaa ja käsityöharrastajaa. Kuidun matka valmiiksi langaksi on kuitenkin monelle melko vieras, eikä siihen vaadittavia lukuisia työvaiheita tunneta kovin hyvin. Oli sitten kyseessä kasvikuitu tai eläinkuitu, ennen valmiiksi langaksi tai tekstiiliksi päätymistä on takana monia työvaiheita.

Villa hyvä materiaali kehräyksen aloittelijalle

Villa on kehräystä kokeilevalle helpoin materiaali tunnustella kehräyksen tekniikkaa. Suomalainen lampaanvilla soveltuu kehräämiseen hyvin ja tekniikkaa voi kokeilla yksinkertaisella värttinällä, jonka voi valmistaa helposti myös itse. Värttinällä kuituun luodaan kierre aivan samaan tapaan kuin perinteisessä rukkikehruussa. Jo pelkästään kokeilu avaa kiinnostavasti langan syntyprosessia ja opettaa katsomaan myös teollisia lankoja eri silmin, kun tuotteen työvaiheet kuidusta alkaen ovat edes kerran olleet omissa käsissä.

Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen kannustaa kokeilemaan kehräystä: ”Tutustumalla kehräykseen aukeaa aivan uusi maailma erilaisiin kuituihin. Yhä useammin langoissa hyödynnetään esimerkiksi erilaisia kierrätettyjä kuituja. Tämä on mahdollista myös omia lankoja kehrätessä. Vaikka kehräys saattaa kuulostaa hieman hankalalle, niin alkuun pääsee helposti ja tähänkin tekniikkaan on helppo hurahtaa. Kehräyksen toistuva liike on ihanan meditatiivista ja rentouttavaa”

 

Kuvassa on rukin rulla ja siinä on kiertyneenä vaalean vihreää lankaa.

Rukin rulla. Kuva: Kapina Oy

 

Kehräyksen historia alkaa värttinäkehruusta, josta on historiassa löydöksiä jopa kymmenen tuhannen vuoden takaa. Rukki on paljon uudempi innovaatio kehräysvälineenä, ihan tarkkaa aikaa rukin keksimiselle ei ole pystytty määrittämään. Rukkeja on maailmalla käytössä erilaisia malleja, pystyrukkeja ja vinorukkeja, joka on Suomessa tunnetuin ja perinteisin suuripyöräinen rukkimalli.

Vanhoja rukkeja on myynnissä kirpputoreilla, mutta rukin hankkijan kannattaa kuitenkin ensin perehtyä rukin osiin ja niiden toimintaan, että osaa

hankinnassa tarkistaa onko rukissa tärkeimmät osat kunnossa. Vanhojen rukkien kunnostajia on vaikea löytää, korjaaminen vaatii erikoisosaamista. Kehräämisen massatuotannossa tärkeä murros tapahtui teollisen vallankumouksen myötä, kun 1770-luvulla keksittiin ensimmäinen monta lankaa samanaikaisesti kehräävä kehruukone.

Valtakunnallista Käsityölauantaita vietetään taitoyhdistyksissä ympäri Suomen lauantaina 21.1.2023. Silloin monissa taitokeskuksissa pääsee tutustumaan kehräykseen ja kehräysvälineisiin.

Taitoliiton verkkosivuille on koottu perustietoa kehräyksen aloittelijalle:
https://www.taito.fi/kasityoohjeet/kehrays/