Hyppää pääsisältöön
Marja Jähi-Salo / 03.07.2019

Kengurut loikkivat ja vuodenajat vaihtuivat intensiivisesti Kaakon Kamarimusiikin aloituspäivänä

Kaakon Kamarimusiikki aloitti vauhdikkaasti kuudennen kesänsä Eläinten karnevaalilla ja Vivaldin Neljällä vuodenajalla.  Taiteellinen johtaja Jukka Merjanen oli jälleen koonnut vaikuttavan esiintyjäjoukkueen, joka sai yleisön joko hengästymään tai pidättämään hengitystään aloituskonserteissa Virolahdella 2.7.

- Kuudes kerta toden sanoo ja tänä vuonna on paras ohjelma ikinä kamarimusiikkiviikkomme historiassa, totesi Kaakon Kamarimusiikin puheenjohtaja Risto Kouki avajaispuheenvuorossaan.  Seitsemäs kerta sanoo myös toden seitsämännestä kerrasta ja samoin kahdeksannesta paikallisen sananlaskun mukaan tai ainakin Koukilla oli epäily sananlaskun paikallisuudesta.

 

Kuva on Vivaldin Neljä vuodenaikaa konsertosta.  Kaikki esiintyjät ovat mustissa asuissa.  Vasemmalla soittaa viulua Jukka Merjanen, samoin taaempana Vivianne Stolt, edessä solisti Petteri Iivonen ja takana Ilari Angervo.  Alhaalla sellossa Samuli Peltonen.

Vivaldin Neljä vuodenaikaa Virolahden kirkossa ja esittäjinä Jukka Merjanen (viulu) vas., Vivian Stolt (viulu) ja solisti Petteri Iivonen (viulu), Ilari Angervo (alttoviulu) ja Samuli Peltonen (sello). Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Illan konsertin  Virolahden kirkossa teemanaan Barokin lumoa aloitti J.S. Bachin Partita d-molli fagotille ja jousille.  Tämä kirvoitti yleisöpalautteena kommentin ’Ihana avaus, hyvä stemminki, levollinen olo’.  J.F Faschin myöhäisbarokin konsertto C-duuri fagotille ja jousille puolestaan innoitti kommentoimaan tunnelmasta ’Kuten Bach, soljuvan kirkasta, levollinen olo.’  Bence Bogányin osaavissa käsissä fagotilla oli kevyen leikittelevä ote ja esityksessä hyvä harmonia.

Konsertin päätti klassikkojen klassikko Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa maamme eturivin soittajien tulkitsemana.  Teos yksi maailman tunnetuimmista klassisen musiikin kappaleista jopa niiden keskuudessa, jotka eivät tunne kovin paljoa klassista musiikkia.  Vuodenajoista kuullaan usein erillisiä osia ja nyt olikin todellista herkkua kuulla kaikki neljä vuodenaikaa yhteinäisenä kokonaisuuteena

Solistina oli Petteri Iivonen (viulu) ja muut soittajat olivat Jukka Merjanen (viulu), Vivian Stolt (viulu), Ilari Angervo (alttoviulu),  Samuli Peltonen (sello), Petri  Mäkiharju (kontrabasso) ja Tuomas Turriago (cembalo).  Yleisö sai kuulla oikean viulujen ilotulituksen ja yleisö hengitti pianissimot ja fortet yhdessä esiintyjien kanssa koko 45 minuutin esityksen ajan.  Yleisökommentaattorin mukaan ’ Ei yskähdyskään rikkonut henkeäsalpaavaa tunnelmaa. Mikä draaman kaari!’ Yleisö palkittiin vielä solisti Petteri Iivosen soittamlla ylimääräisellä J.S. Bachin Allemagnella.

 

Kuva on J.F. Faschin fagottikonsertosta, jossa keskellä edessä soittaa fagottia Bence Boganyi mustassa paidassa. Vasemmalla soittaa Jukka Merjanen viulua mustassa paidassa ja samoin Petteri Iivonen ja takana punaisessa mekossa Kirsikka de Leval Jezierski. Boganyin takana soittaa selloa Lauri Kankkunen mustassa paidassa.

Konsertissa Faschin konsertto C-duuri fagotille ja jousille soittivat Jukka Merjanen (viulu) vas., Petteri Iivonen (viulu),   Kirsikka De Leval Jezierski (viulu), solisti Bence Bogányi (fagotti) ja Lauri Kankkunen (sello). Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Päiväkonsertti Klamilan kirkossa Virolahdella oli suunnattu lapsille, mutta sopi myös aivan erinomaisesti myös aikuisille.  Georges Bizetin Lasten leikkejä op. 22 esittivät pianoduona Liisa Malmivaara ja Tuomas Turriago.  Toisena osana konserttia oli Camille Saint-Saënsin Eläinten karnevaali, jossa karjuivat leijonat, laukkasivat villiaasit ja kengurut ja tallustelivat norsut.  Käkenä pyörähti esityksessä fagotillaan Bence Bogányi ja norsuosuudessa soitti kontrabassoa Petri Mäkiharju. Eläinten karnevaalin kuuluisimmanssa osassa Joutsen selloa soitti Lauri Kankkunen.

Jokainen konsertin osa oli sen verran lyhyt, että lapsiyleisö pysyi hyvin mukana musiikissa. Teosten eri osien välissä valotti sisältöä sopivalla tasaisella painotuksella Ande Niemi.  

 

Kuva on Kaakon Kamarimusiikin lasten konsertista Klamilan kirkossa. Etualalla on vasemmalla takaa päin mustassa puserossa vanhempi naishenkilö lapsi kainalossaan  Oikella edessä on lapsi, joka sukii pitkiää vaaleita hiuksiaan.  Vasemmalla keskiosassa kuvaa on selloa soittava Lauri Kankkunen ja hänellä on päällään musta t-paita.  Hänestä oikealla taaempana on Ande Niemi keltaisessa t-paidassa ja hänestä vinosti edessä päin soittavat mustaa flyygeliä Tuomas Turriago ja Liisa Malmivaara.  Heillä on molemmilla on keltaiset t-paidat. Seinät ovat valkoiset ja niissä on ruutuja.  Vasemmalla on korkea ikkuna, jossa on lasimaalauksia.

Lasten konsertissa Eläinten karnevaalin Joutsenen solistiosuuden soitti Lauri Kankkunen (sello) ja Tuomas Turriago ja Liisa Malmivaara pianossa.  Taustalla kertoja Ande Niemi. cc-by-sa Amusa.fi

 

Taiteellinen johtaja Jukka Merjanen kertoi avauksessa Kaakon Kamarimusiikin vakiintumisesta.  Ensimmäisenä kesänä vuonna 2014 tehtiin Merjasen mukaan liian pienellä porukalla liian isoa ohjelmaa, mutta siitä selvittiin. Esiintyjät ja yleisö luottivat, joten se innosti jatkamaan. Tavoitteena oli heti laajentuminen ja se on toteutunut.  Mukana on vakiintunutta soittajakuntaa ja mukaan on tullut myös sopivasti uusia.  Monille Kaakon Kamarimusiikin soittajista olisi esiintymistilaisuuksia muuallakin, mutta ovat kuitenkin halunneet tulla Virolahdelle kiittelee Merjanen soittajiaan.

Yksi useaan kertaan mukana olleista soittajista on alttoviulisti Ilari Angervo.  Hänet tuo Suomen kaakkoisimmalle kulmalle festivaalin ystävällinen ilmapiiri, ympäröivä luonto ja itselle tärkeä merellinen ympäristö.

 

Kuva on Virolahden kirkon portailta, jossa vasemmalla alhaalla on Ilari Angervo mustassa puvussa, ylä portaalla Siru Ahopelto mustassa villatakissa ja vaaleansinisen kirjavassa mekossa.  Avoinna oleviin ruskeisiin kirkon oviin nojaa Risto Kouki harmaassa takissa ja housuissa sekä Kamarimusiikin keltaisessa t-paidassa.  Yläportaalla oikealla on Jukka Merjanen vinottain mustassa t-apidassa ja sinisissä farkuissa.  Vieressä vasemmalla on Bence Boganyi mustassa paidassa ja alhaalla oikealla Samuli Peltonen tummansinisessa villatakissa ja sinisissä farkuissa.

Avajaispuheenvuorot pidettiin rennosti Virolahden kirkon portailla.  Vasemmalta alttoviulisti Ilari Angervo, Kaakon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Siru Ahopelto, Kaakon Kamarimusiikin puheenjohtaja Risto Kouki, taiteellinen johtaja Jukka Merjanen, fagotisti Bence Bagónyi ja sellisti Samuli Peltonen.  Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Tänä vuonna uutta on baletti ja Suomen kansallisoopperan tanssijoita nähdään perjantaina 5.7.  Vaalimaan raja-asemaan avatun kauppakeskuksen, Tsar Outlet Villagen aukiolla.  Tilaisuuteen on yleisöllä vapaa pääsy.  Mestarikurssit nuorille soittajille jatkuvat kuten aikaisempinakin vuosina ja nuorten soittajien konsertteja järjestetään eri paikoissa Virolahtea. Konsertteihin on myös vapaa pääsy.