Helsingin Kirjamessut Messukeskuksessa 26.-29.10.2023 tarjosi hengästyttävän setin paitsi kirjallisuutta, myös keskusteluja, esittelyitä, tekemistä ja tuunausta. Messuilla jaetaan alan palkintoja, mutta tapahtuma on myös laaja kirjallisuuden ostotapahtuma. Mikäli kävijä kaipaa fyysistä ravintoa, viereinen Viini&Ruoka- kokonaisuus tarjoaa ratkaisun tähän vaivaan.
Kuva: Emmi Kähkönen/Messukeskus
Kirjamessujen teemana oli tänä vuonna valta. Kirjallisuuden keinoja käyttää, purkaa ja käsitellä valtaa lähestyttiin teemakeskusteluissa. Yhteisen teeman lisäksi tapahtumalavojen ohjelmat kattoivat sellaisia aiheita kuten Ukraina, ilmastokriisi, tekoäly ja seksuaalivähemmistöjen tarinat. Teemoja käsiteltiin n. 30–45 minuutin mittaisina haastatteluina, keskusteluina ja paneeleina.
Ymmärrettävää on, että annetussa ajassa näinkin isot teemat tulevat käsitellyiksi vain raapaisten, mutta se sopinee markkinahenkiseen tapahtumaan. Parhaimmillaan hetkessä kiteytyy olennainen aiheesta ja satunnainenkin messukävijä virittäytyy uudelle taajuudelle. Vallankäyttöä innostamisen ja inspiraation näkökulmasta.
Kuva: Emmi Kähkönen/Messukeskus
Kallion ilmaisutaidon lukiolaiset vastasivat ohjelmasta Kallio-lavalla ja kuten moni haastateltava totesi, ko. lavalla ladataan tiukimmat kysymykset. Bimbofikaatio -kirjan (Into Kustannus, 2023) kirjoittaneet Inka Valima ja Taika Mannila vastasivat kysymyksiin niistä selvästi innostuen.
Kirjoittajat kertoivat meneillään olevan hankalan naisen kulta-ajan. Mediassa kulta-aika näyttäytyy naisten ja naisoletettujen heittäminä haasteina, perinteisen naiseuden kyseenalaistamisena ja hyperfeminiinisyyden paluuna. Bimbous on vakuuttelematonta aitoutta, rehellisyyttä olla sellainen kuin itselle sopii. Kallio-lava tarjosi herkullisen yhteen kokoontumisen, lukemiseen innostavan ja
erilaisille näkökulmille avaavan foorumin.
Kirjamessuilla oli tarjolla aiempaa enemmän konkreettista tekemistä, lasten alue oli laajentunut ja aikuisetkin pääsivät kirjoittamaan ja piirtämään. Laaja kattaus erilaisia tekemisen tapoja ja kanavia tutustua kirjallisuuteen tarvittaneen jatkossakin, jotta tavoitetaan nekin, jotka eivät itseään lukutoukiksi tunnista. Maailma muuttuu, Eskoseni ja niin muuttuvat myös lukemisen tavat.Kirjallisuus on todistetusti uusiutuva taiteenlaji, kirjasta esineenä pitävä ilahtui kuitenkin havainnoista, jotka todistivat, että perinteinen kirja vetoaa edelleen.
Mervi Leivo