Tänä syksynä tulee kuluneeksi 100 vuotta suomalaisen autofiktion kiistattoman mestarin Kalle Päätalon syntymästä. Alle 20-vuotiaana Päätalon Iijoki-sarjaan rakastunut kirjailija ja suomentaja Karoliina Timonen haluaa nostaa esille miehisenä metsätyösaagana pidettyjen romaanien väkevät naishahmot. Timosen teos Kirjeitä Iijoelle (Gummerus) on kokoelma nelikymppisen nykynaisen tekstejä näille kadonneen maaseutu-Suomen naisille.
Kuva: Gummerus
Karoliina Timonen kertoo rakastuneensa Kalle Päätalon Iijoki-sarjaan ensilukemalta. ”Iijoki-sarjassa on runsaasti elementtejä joista nautin: omakohtaista kerrontaa, psykologisesti monivivahteisia henkilöhahmoja, sosiaali- ja mikrohistoriaa, suomalaista luontoa ja rehevän värikästä murretta. Olen aina ollut kiinnostunut paitsi historiasta yleisesti myös omista juuristani ja sukuni tarinoista. Päätalo kertoo kirjasarjassaan lähes koko sukupolvensa tarinan – tai oikeastaan koko Suomen tarinan itsenäistymisen alkuajoilta jälleenrakennuksen vuosikymmeniin”, hän kuvaa.
Timonen kirjoittaa Kalle Päätalon perheenjäsenille ja nuoruuden heiloille, Amerikassa ja Norjassa seikkailleille naisille, jäsenkorjaajille ja kansanparantajille sekä saksalaissotilaiden vuoksi miehensä hylänneille naisille. Kirjeiden kautta tulee esitellyksi parikymmentä taivalkoskelaista tai siellä asunutta naista. Samalla Timonen pohtii Päätalon suhdetta naisiin sekä heidän osaansa ja elämäänsä.
”Kallen kasvuympäristön naiset olivat usein yhtä kovia kuin miehetkin: kurjien kokemusten, nälän ja puutteen parkitsemia. Silti heistä löytyy sävyjä, erilaisia taustoja, kohtaloita, luonteita ja sukupuoli-identiteetin moninaisuutta”, hän toteaa.
Karoliina Timonen, kuva: Marek Sabogal
Karoliina Timonen
Päätalo-tuntija Karoliina Timonen on pääkaupunkiseudulla asuva ja maalta kotoisin oleva kirjailija ja kääntäjä. Joka kesä hän matkustaa Iijoki-sarjan maisemiin Taivalkoskelle ja on siellä kuin kotonaan.