Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.11.2024

Klassikkosatu kohtaa kasarikomedian Prinsessa Ruusunen – paluu tulevaisuuteen –musikaalissa Helsingin kaupunginteatterissa

Helsingin Kaupunginteatterin ja nuorten Shed-musiikkiteatteriryhmän Prinsessa Ruusunen – paluu tulevaisuuteen saa ensi-iltansa 3. ja 4. joulukuuta studio Pasilassa. Musikaali on koko perheelle sopiva tarina kasvukivuista, aikuiseksi kasvamisesta, vastuun kantamisesta ja ystävyydestä. Teoksen ohjaa Jyri Numminen ja rooleissa loistavat Shedin nuoret.

Kuvassa ovat nuoret näyttelijät ja heistä näkyvät kasvot, jotka ovat roolipukujen taulussa olevissa rei'issä. Vasemmalla on tumma miehen puku ja vieressä on tyttömäinen valkoinen runsas puolihame ja vaaleat kiharat. Keskellä on roosan värisessä mekossa nainen vieressään nuori mies tummassa, pitkässä tukassa ja kiiltävissä violeteissa housuissa. Oikealla on sinihiuksinen tyttö valkoisessa röyhelömekossa ja vieressään mustissa punk-vaatteissa oleva nuori nainen punaisine hiuksineen.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

 

"Harjoituksissa on nyt päällä täysi tohina, kun harjoittelemme nuorten esiintyjien kanssa viimeisiä lauluja, askeleita ja vuorosanoja. Alamme olla valmiita siirtämään harjoituksemme studio Pasilan lavalle, jossa pääsemme yhdistämään kaiken sen, mitä nuoret ovat työstäneet harjoitussalissa läpi syksyn. Pian Pasilassa soivat laulut livebändin säestämänä vaatteiden ja valojen väriloistossa, kun Prinsessa Ruusunen matkustaa ajassa taaksepäin ja kohtaa teini-ikäisen isänsä johtamat puita halailevat hipit sekä äitinsä kanssa hengaavat rääväsuiset punkkarit", kertoo ohjaaja Jyri Numminen.

Prinsessa Ruusunen – paluu tulevaisuuteen sekoittaa humoristisesti vanhaan perinteiseen Grimmin veljesten satuun kasarikomediaa aikamatkailusta ja sen seuraamuksista. Yllättäen Ruusunen löytää itsensä 70-luvulta hippien ja punkkarien keskeltä, ajalta, jolloin hänen omat vanhempansa olivat yhtä lailla 16-vuotiaita. Haltiakummien virkaa toimittavat maagisen sisäoppilaitoksen hullunkuriset opettajat, jotka tuntuvat aiheuttavan enemmän harmia kuin hyötyä. Koko kuningaskunnan tulevaisuus, eli siis nykyisyys, on vaakalaudalla. Hyvä ja Paha omatunto yrittävät parhaansa mukaan pitää Prinsessa Ruususen oikealla polulla, kun ilkeä Myrtti haluaa saada kruunun itselleen – tai ainakin pojalleen Martille.

 

Kuvassa on ryhmäkuva musikaalin näyttelijöistä ja kuva on otettu ylhäältä päin. He istuvat lattialla ja heitä on kymmeniä.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

 

Musikaalin rooleissa nähdään yhteensä lähes 80 Shedin nuorta. Prinsessa Ruususen roolissa vuorottelevat Ronja Räsänen, 18 ja Oona Puhakka, 19.

”Innostus teatteriin on yhdistänyt Shedin eri-ikäiset nuoret ja lopputuloksena on tämä upea esitys, joka tuo väriä ja energiaa talven pimeyteen! Olen saanut Shed-musiikkiteatterista ja Ruususen harjoituksista paljon uusia ystäviä ja ikimuistoisia muistoja”, Ronja Räsänen sanoo.

"Meillä on ollut superhauskaa teosta tehdessä ja se välittyy varmasti myös yleisölle. Shedissä parasta ovat ihmiset. Ilmapiiri on kaikille turvallinen ja kannustava, ja treeneihin on aina kiva tulla! On unohtumaton kokemus olla mukana ammattilaisten kanssa valmistetussa musikaaliproduktiossa. Se on antanut mahdollisuuden kehittää omia ilmaisutaitojani ja oppia itsestäni uutta" Oona Puhakka jatkaa.

Musikaali on isobritannialaisen Chickenshed-teatterin Dave Careyn ja Louise Perryn kirjoittamaan versioon pohjaava uusi sovitus. Musikaalin sovituksesta, ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Jyri Numminen. Musikaalin ovat säveltäneet Dave Carey ja Jo Collings ja laulujen sanat ovat Dave Careyn ja Paul Morrallin käsialaa. Suomennoksesta vastaa Sami Parkkinen. Kapellimestarina toimii Tuomas Kesälä, joka on myös sovittanut musiikin. Puvut on suunnitellut Laura Dammert, naamioinnin Henri Karjalainen ja lavastuksen William Iles. Valosuunnittelusta vastaa Teppo Saarinen ja äänisuunnittelusta Jaakko Virmavirta. Dramaturgina toimii Ari-Pekka Lahti. Shed-musiikkiteatterin vastaavana opettajana toimii Hanna Nuorala, laulunopettajana Pauliina Paasila ja tanssinopettajana Moona Karhu.

Esitys sopii koko perheelle 5-vuotiaasta alkaen.

Shed Säätiön musiikkiteatterihanke yhteistyössä Helsingin Kaupunginteatterin kanssa antaa eri lähtökohdista tuleville 10–19-vuotiaille lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa ja tehdä musikaalia yhdessä Helsingin Kaupunginteatterin ammattilaisten kanssa. Shed-musiikkiteatteriryhmässä harjoitellaan teatterin tekemistä, laulamista, tanssimista ja näyttelemistä. Toiminnan mahdollistaa Elisan vuonna 2017 perustama Shed Säätiö, joka tukee monimuotoista ja erityislapset huomioivaa lapsi- ja nuorisotyötä.

Prinsessa Ruusunen – paluu tulevaisuuteen -ensi-illat 3. ja 4.12.2024 Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa (Ratamestarinkatu 5).  

https://hkt.fi/