Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.11.2021

Kolme avajaisnäyttelyä uudessa Suomen Kello- ja korumuseossa

Suomen Kello- ja korumuseo avautuu keväällä 2022. Museon näyttelytoiminta käynnistyy täysin uusissa tiloissa vaihtuvien- ja erilaisten teemanäyttelyiden kautta sukeltamaan kellojen ja korujen maailmaan. Avajaisvuonna erikokoisia ja teemaisia näyttelyitä tulee olemaan kymmenkunta.

Näyttelytila tullaan pitämään avarana ja ilmavana, kävijöiden toiveiden mukaan. Jokainen näyttely muovaa tilaa ja uutta nähtävää on tarjolla usein. Näyttelyssä esitetään myös käsityötaitoa, kun kello- ja kultasepät tekevät töitä näyttelyssä. Asiakkaat pääsevät myös kokeilemaan korun valmistustekniikoita ja sepiltä pääsee kysymään alasta.

Kello- ja korumuseossa on runsaasti erilaisia eri aikakusien kelloja kuten kuvassa näkyviä lattiakelloja.

Lattiakelloja. Kuva: Matti Ruotsalainen

”Pitkä odotus on päättynyt, nyt meillä on museo koruille ja kelloille. Avaamme, tallennamme ja jaamme kello- ja koruperinteen merkityksiä eri näkökulmista käsin. Tarinallistamalla tulemme lähelle ihmistä, joille näillä asioilla on iso merkitys jokapäivä; Heräämme kellon soittoon ja valitsemme yllemme ne kellot ja korut, jotka sopivat juuri tähän päivään. Kelloilla on myös iso merkitys kodeissa ja julkisissa tiloissa.” kertoo museonjohtaja Essi Pullinen.

Kuvassa on taskukello, jonka on Magnus Blomqvist tehnyt  noin 200 vuotta sitten.

Taskukello 200 vuoden takaa, tekijä Magnus Blomqvist. Kuva: Erik Elfström

Avajaisnäyttelyitä tulee museolla olemaan kolme. Kaksi korunäyttelyä ja yksi kellonäyttely.

Minun maailmani -korunäyttely toteutetaan yhteistyössä Invalidiliiton kanssa. Mukana näyttelyssä on työpareja, joista toinen jakaa oman tarinansa ja toinen on ammattitaiteilija. Ainutlaatuisesta yhteistyöstä nousee esille kokemuksia yhdenvertaisuudesta korujen muodossa. Tarinansa jakava henkilö on mukana prosessissa alusta loppuun asti. Työparit ovat aloittaneet työskentelyn lokakuussa 2021.

Kultaseppämestari Harri Syrjäsen näyttely Kaikessa käden jälki on koruillaan ja nahkatöillään ilahduttaneen Syrjäsen 50-vuotisjuhlanäyttely.

Kultaseppämestari Harri Syrjänen. Kuva: Kello- ja korumuseo

Kaikessa käden jälki on 50-vuotta koruillaan ja nahkatöillään ilahduttanut kultaseppämestari Harri Syrjäsen juhlanäyttely. Ammatilliselta identiteetiltään Syrjänen on taidekäsityöläinen, mikä näkyy hänen omaleimaisessa tuotannossaan. Näyttelyssä Syrjänen kertoo avoimesti urastaan, esille tulee sekä koruja että nahkatöitä.

Vuoden 2022 teräksisin näyttely vie matkalle Stepan Sarpanevan S.U.F Helsinki kellojen maailmaan. Made In Helsinki näyttelyssä nähtävillä on  koko SarpanevaUhrenFabrikin mekaaniset kellot kahden vuosikymmenen ajalta ja antaa käsityksen taidokkaasta suomalaisesta kellonvalmistuksesta.

Tapahtumakalenteri tulee tukemaan näyttelyitä, esimerkiksi kävijät pääsevät valmistamaan itselleen koruja museossa.