Korsholman Musiikkijuhlat viettää 43. vuottaan laajalla ja monipuolisella ohjelmalla, jonka teemana on ”Sillat” ja alateemana ”Kuljetaan yhdessä”. Festivaali tarjoaa klassista musiikkia mutta myös tangoa, kansanmusiikkia, lastenkonsertteja ja – ensimmäistä kertaa – balkanmusiikkia.
Elina Vähälä. Kuva: Elina Simonen
Yli sata taiteilijaa kaikkialta maailmasta kerääntyy heinäkuun lopussa musiikin ja yhdessäolon täyttämälle viikolle. Mukana olevista taiteilijoista mainittakoon Elina Vähälä, Arvid Engegård, Aleksei Kiseliov, Mari Palo sekä yhtyeet kuten Opus13, FRIGG ja Amélie goes to Belgrad. – Silta ei ole pelkästään fyysinen rakennelma. Se voi olla myös yhteys eri kulttuurien, ihmisten ja sukupolvien välillä. Se symboloi polkua ja yhteyttä sellaiseen, mikä saattaa aluksi tuntua erilaiselta, sanoo taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson.
Aulis Sallinen – vuoden teemasäveltäjä
Musiikkijuhlat nostaa tänä vuonna esille legendaarisen säveltäjän Aulis Sallisen. Hän oli ensimmäinen kansainvälisen tason suomalainen oopperasäveltäjä ja on ollut laittamassa Suomea musiikin maailmankartalle.
– Hänen musiikkinsa ei ole pelkästään yleisön vaan myös muusikoiden rakastamaa. On inspiroivaa työskennellä hänen musiikkinsa parissa – aina näin ei ole, nauraa Jan-Erik Gustafsson.
Frigg. Kuva: Marek Sabogal
Uusia satsauksia ja festivaalin huippukohtia
Festivaalin avajaiskonsertissa esiintyy helsinkiläinen Wegelius Kamarijouset. Viikonloppuna kansanmusiikkiyhtye FRIGG esiintyy Doo-Bop Clubissa ja sunnuntaina tarjotaan uudenlainen konserttielämys.
– Yhdistämme klassista ja balkanmusiikkia. Ensin kuullaan Šostakovitšia ja Prokofjevia, ja tauon jälkeen siirrämme tuolit sivuun, jotta Amélie goes to Belgrad voi ottaa kaupungintalon juhlasalin haltuun. Tarjoamme myös lastenhoitoa, ja toivomme sen auttavan lapsiperheitä lähtemään konserttiin, kertoo vastaava festivaalijohtaja Viktor Olaus Nygård.
Musiikkijuhlat päättyy suurieleisesti sopraano Aurora Marthensin siivittämänä hänen laulaessaan Sibeliuksen lauluja Vaasan kaupunginorkesterin kanssa. Lopuksi esitetään Elgarin kuuluisat Enigma-variaatiot.
– Mielestäni olemme todella onnistuneet tänä vuonna. Ohjelma ja taiteilijat muodostavat erityisen hyvän kokonaisuuden, ja uskon että tätä tullaan pitämään kovatasoisena festivaalivuotena, sanoo Jan-Erik Gustafsson ylpeänä.
Festivaali kaikille – ja osallistavia aloitteita
Tänä vuonna festivaalin yleisökuljetukset sisältyvät konserttilipun hintaan. Tällä tavoin festivaalista halutaan tehdä saavutettavampi ja kannustaa ympäristöystävällisiin valintoihin.
– Haluamme, että mahdollisimman moni voi osallistua Musiikkijuhlille ja kokea musiikin voiman, sanoo Viktor. Festivaali panostaa yhä myös lahjakkaiden nuorten mestarikursseihin. Kurssiopettajia on viisi ja paikkoja on 40 oppilaalle.
https://www.korsholmmusicfestival.fi/