Teoston vuoden 2021 tilastojen mukaan kotimaisen musiikin soitto radio- ja televisiokanavilla on pysynyt keskimäärin vuoden 2020 tasolla. Edukseen erottuvat Ylen maakuntaradiot sekä elävä musiikki.
Yle radiokanavien kotimaisuusaste on tilastojen paras 44,5 prosentillaan. Erityisesti maakuntaradio erottuu edukseen, sillä jopa 55,4 prosenttia sen soittamasta musiikista on kotimaista. Vuonna 2020 Ylen radiokanavien kotimaisuusaste oli hieman korkeampi, 48,3 prosenttia. Kotimaisuusaste nousi kuitenkin selvästi korona-aikana, sillä vuonna 2019 Ylen radioiden soittamasta musiikista kotimaista oli 43,5 prosenttia.
Radio Maestro, Asa Radio Oy v. 1950 Turku, Tampereen museot. Kuva: Marika Tamminen/Vapriikin kuva-arkisto
Yle laskee omissa tilastoissaan kotimaiseksi musiikiksi myös käännöskappaleet, jotka on esitetty suomeksi tai ruotsiksi. Teoston kotimaisuustilastoissa huomioidaan ainoastaan kotimaisten tekijöiden kirjoittamat sävelteokset.
Kaupallisten radiokanavien soittaman musiikin kotimaisuusaste vuonna 2021 oli 30,5 prosenttia. Myös aiempina vuosina luku on pysytellyt noin 30 prosentissa. Eri kanavien välillä hajonta oli kuitenkin suurta, sillä osa kanavista keskittyy puhtaasti kotimaiseen musiikkiin, kun taas esimerkiksi elektroniseen tanssimusiikkiin keskittyneiden kanavien kotimaisuusaste oli reilusti alle 10 prosenttia.
Suomalaisilla televisiokanavilla soitetun musiikin kotimaisuusaste vuonna 2021 oli 10,6 prosenttia, Ylen pääkanavilla kotimaisuusaste nousi yli 25 prosentin, kun kaupallisten tv-kanavien kotimaisuusaste oli keskimäärin 10 prosentissa.
Television ja elokuvien suoratoistopalveluissa (video on demand) kotimaisuusaste on selvästi kanavien alhaisin, 4,8 prosenttia. Kotimaista musiikkia soi eniten kotimaisten toimijoiden palveluissa.
Elävän musiikin esityksissä vuonna 2021 soitetun musiikin kotimaisuusaste oli 78,23 prosenttia. Eniten kotimaista musiikkia esittävät seurakunnat (88 prosenttia). Striimattujen livekonserttien kotimaisuusaste oli 75 prosenttia.