Suomalaisella muotoilulla on vakiintunut maine tasa-arvon sanansaattajana. Lukuisissa ikonisissa muotoilutuotteissamme on nähty voimaa yhdenvertaisemman arjen rakentamiseen. Designmuseon kevät- ja kesäkauden päänäyttely Kaiken kansan muotoilua (8.4.–2.10.2022) nostaa esiin muotoilun ja yhdenvertaisuuden välisiä yhteyksiä viimeisen sadan vuoden ajalta.
Sanni Wessmanin kuvitus elokuvaan My Pleasure, 2020. Kuva: Designmuseo
Näyttely tarkastelee tasa-arvon ihannetta paitsi suomalaisen muotoilun tutuimmissa ikoneissa, myös tuntemattomammiksi jääneissä projekteissa. Näyttelyssä muotoilun menneisyys ja nykyisyys kohtaavat samojen kysymysten äärellä: kuka saa suunnitella ja kenen ehdoilla? Kenelle suunnitellaan? Kenen työ on näkyvää, kenen ääni pääsee kuuluviin? Näyttelyn ovat kuratoineet muotoiluhistorioitsija Kaisu Savola ja amanuenssi Anna Vihma. Näyttelyarkkitehtuurin suunnittelee muotoilija Hanna Anonen.
Tekstiilivärjäys esillä tammikuussa avautuvassa gallerianäyttelyssä Vihreää väriä
Vastuullinen ja ekologinen tekstiilien valmistus ja käyttö ovat ajankohtaisempia kuin koskaan aikaisemmin. Designmuseon Gallerian näyttelyvuoden avaa tekstiilivärjäykseen liittyviä ekologisia kysymyksiä tarkasteleva Vihreää väriä (21.1.–27.3.2022). Näyttelyn on toteuttanut Suomen käsityön museo yhteistyössä Helsingin yliopiston johtaman BioColour-tutkimushankkeen ja Värjärikilta ry:n kanssa. Näyttelyarkkitehteina toimivat Elina ja Klaus Aalto.
Vuoden Graafikko 2022 -näyttely esillä huhtikuusta alkaen
Huhtikuussa 2022 juhlistetaan Vuoden Graafikko -palkinnon voittajaa näyttelyllä Designmuseossa. Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestön Grafian myöntämä palkinto jaetaan vuosittain ansiokkaasta ja tuloksellisesta työskentelystä graafisen suunnittelun alueella tai muusta toiminnasta suomalaisen graafisen suunnittelun tason ja arvostuksen kohottamiseksi. Näyttely on avoinna 8.4.–29.5. Designmuseon galleriatilassa.