Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.01.2020

Kuopio Tanssii ja Soi pääohjelmassa eri taidemuodot kohtaavat kiehtovalla tavalla!

Kesällä 2020 Kuopio Tanssii ja Soi vie tanssia ulos teatteritiloista ja nostaa esille kohtaamispintoja muiden taidemuotojen kanssa. Festivaalin 51. vuosi tarjoaa yleisölle elämyksellisiä, ajankohtaisia ja tuoreita teoksia tekijöiltä, jotka kulkevat omia polkujaan ja rikkovat totuttuja muotteja. Ohjelma on uuden taiteellisen johtajan, Riku Lehtopolun ensimmäinen Tanssii ja Soille.

Toivon festivaalin puhkovan uusia näköaloja tanssiin taidemuotona ja murtavan ennakko-oletuksia teoksilla, jotka ovat yllättäviä, omalakisia ja kaihtavat olemassa olevia määritelmiä. Tulevan kesän ohjelmistossa korostuu monitaiteisuus, kun tanssi limittyy erottamattomaksi osaksi eri taidemuotoja ja löytää uusia ilmaisun kieliä. Huikea taito ja oman välineen syvä ymmärrys yhdistävät festivaalille kutsuttuja taiteilijoita, joiden teokset tarjoavat paitsi elämyksiä myös merkityksiä, kertoo Lehtopolku.

 

 

Kuopio Tanssii ja Soi 2020 taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku.
Kuopio Tanssii ja Soi 2020 taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku. Kuva: Petri Laitinen

 
Winter guests ja Alan Lucien Øyenin uusin teos Story, story Kuopion Tanssii ja Soi 2020 ohjelmistossa.
Norjalainen winter quests ja teos Story, story, die. Kuva: Mats Backer

 Pääohjelman avaa norjalainen winter guests, joka vierailee Kuopiossa Alan Lucien Øyenin uusimmalla teoksella C Øyen voitti Kuopion Nordic Grand Prix -koreografiakilpailun vuonna 2007 ja on sittemmin noussut kansainvälisten koreografien eturintamaan. Lisäksi festivaalin ensimmäisinä päivinä nähdään ranskalaisvirtuoosi Yoann Bourgeois, joka yhdistää teoksissaan runollisella tavalla tanssia, nykysirkusta ja kineettistä taidetta. Neljästä itsenäisestä osasta koostuva Moving Pieces jalkauttaa katsojat opastetulle kierrokselle eri puolille kaupungin keskustaa. Toinen Ranskasta saapuva teosvierailu on Aurélien Boryn esitysinstallaatio Corps Noir. Tanssin, kuvataiteen ja luonnontieteiden rajapinnoilta rakentuva teos vangitsee tanssijan liikkeen lämpöön reago ivalle kankaalle ja kyseenalaistaa käsitystämme tanssista hetken taiteena. Viikon kotimainen taiteilijavieras on Iiro Näkki, jonka teos [frames] yhdistää perinteistä ja uuden sukupolven tekijyyttä hienovireisessä ja hengästyttävässä koreografiassa.

 

Espanjalaisen GN|MC:n teos Set of Sets on Kuopio Tanssii ja Soi 2020 ohjelmistossa.
GN|MC Set of Sets. Kuva: Afred Mauve

 Espanjalaisen GN|MC:n teos Set of Sets luottaa painovoimaa uhmaavien esiintyjien tarkkaan yhteistyöhön synnyttäen jatkuvassa muutoksessa olevan labyrintin, jossa liike ei hellitä hetkeksikään. Kolmena iltana järjestettävää Genelec-gaalaa tähdittävät mm. kotimainen Kinetic Orchestra sekä winter guests Alan Lucien Øyenin teoksella Sinnerman. Ilta huipentuu Akram Khanin teokseen Kaash espanjalaisen IT Dansan esittämänä. Kanadasta saapuva Le Patin Libre vie nykytanssin jäälle! Taitoluistelun huipuista koostuva ryhmä esiintyy Lippumäen jäähallissa teoksella Threshold, joka ravistelee taitoluistelun perinteitä ja stereotypioita.

 

Le Patin Libre vie nykytanssin jäälle teoksella Threshold Kuopio Tanssii ja Soi 2020 ohjelmistossa.
Le Patin Libre ja teos Threshold esitetään jäällä. Kuva: Rolline Laporte

 

 Tanztheater Wuppertal Pina Bauschin solistina pitkän uran tehnyt Cristiana Morganti nähdään Kuopiossa soololla Jessica and Me. Teos on Morgantin itsensä ja hänen alter egonsa Jessican äänillä kerrottu henkilökuva, jossa tanssija käy läpi elämäänsä ja pohtii suhdettaan tanssiin sekä ikääntyvään kehoonsa. Lisäksi ohjelmassa nähdään belgialainen Peeping Tom perhetrilogiansa päätösteoksella Kind (Child). Hyperrealistisista lavastuksistaan ja nyrjähtäneistä teosmaailmoistaan tunnetun ryhmän uusin teos tarkastelee maailmaa lapsen näkökulmasta.
 
Festivaali kehittyy ja muuttuu kunkin taiteellisen johtajan tuomien avausten myötä. Doris Laine toi 1970-80 -luvuilla klassisen baletin ja nykytanssin, Jukka O. Miettinen taas etniset kulttuurit, erityisesti aasialaisen taiteen. Alpo Pakarisen vuosina korostui brittiläinen ja amerikkalainen tanssikulttuuri. Jorma Uotisen kausi rakentui vahvasti nykytanssin lähtökohdista. Uudet avaukset, kansainvälisyys ja tanssitaide puhtaimmillaan ovat olleet kaikkia edellä mainittuja kausia yhdistäviä tekijöitä. Nyt olemme lähdössä kauteen, jossa raja-aidat eri taidemuotojen välillä hämärtyvät, olemme uuden kynnyksellä, toteaa toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.