Pekka Mykkäsen uutuuskirja Likainen somesota perkaa perussuomalaisten poikkeuksellista somehistoriaa ja suomalaisen keskustelukulttuurin myrkyttymistä. Miten perussuomalaisten kannattajien hyökkäävä somekäytös sai alkunsa? Mitä seurauksia on vihapuheella?
Kuva: Otava
Perussuomalaisten aggressiivinen somekäytös on aiheuttanut kipunointia suomalaisessa politiikassa jo parin vuosikymmenen ajan. Peräti kahdesti puolueen parissa tapahtuva somekäytös on ollut syynä tai tekosyynä sen torppaamiseen hallitusvallasta. Vihainen keskustelukulttuuri saa myös monet suomalaiset empimään politiikassa vaikuttamista ja ylipäätään oman mielipiteen ilmaisemista.
Toimittaja Pekka Mykkäsen uutuuskirja sukeltaa syvälle sosiaalisen median myrkyllisiin keskusteluihin, jossa tappouhkauksia ja vihaviestejä saavat niin vasemmistolaiset kuin perussuomalaisetkin.
“Presidentti Mauno Koivisto sai kohun aikaan vuonna 1984, kun hän kutsui toimittajia kollektiivisesti sopuleiksi, mutta nykyään on normalisoitumassa ajatus, että ministeri käy toistuvasti nimeltä mainiten yksittäisen toimittajan kimppuun”, Mykkänen kommentoi.
Heinäkuussa 2023 Mykkänen oli mukana paljastamassa, että valtiovarainministeri Rikka Purra todella oli sosiaalisessa mediassa esille nostettujen rasististen tekstien takana. Paljastuksen myötä Mykkänen joutui myös itse laajan maalittamisen kohteeksi.
Pekka Mykkänen (s. 1971) on helsinkiläinen toimittaja. Hän on työskennellyt Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Brysselissä. Hän sai vuonna 2004 Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon Kiinan sars-epidemiaan liittyneestä uutisoinnistaan. Likainen somesota on hänen viides tietokirjansa.
Likainen somesota on arvostelu- ja käsittelyvapaa 8.5. Teos ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Toni Kamulan lukemana äänikirjana.