Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.06.2021

Maailman pisin räsymatto -talkoot Ähtärissä innostaa käsityöperinteeseen

Ähtärissä kudotaan maailmanennätysmattoa. Idean takana on ähtäriläinen aktiivinen toimija Eira Vanhatupa, joka organisoi tapahtuman järjestelyjä. Mattoa kudotaan koko kesä Ähtäri Zoossa, Ähtärihallin aulassa. Tavoitteena on kutoa 350 metriä mattoa, aikaisempi ennätys on Mänttä-Vilppulasta 318 metriä.

Räsymatoilla on pitkät perinteet ja niiden elämänmakuiset raidat syntyvät maailmanennätysmattoon lahjoitetuista käsinleikatuista matonkuteista. Kuteet on leikattu lakanoista, verhoista ja monenkirjavista vaatteista. Taito EteläPohjanmaa antaa talkoiden käyttöön kangaspuut, joihin on rakennettu Alavuden taitokeskuksessa luodut mattoloimet. 30 m pitkiä loimia on yhteensä 13 kpl ja mattoa kudotaan yhtä aikaa kolmilla kangaspuilla, joten mattoa syntyy nopsaa tahtia. Kutominen on kaikille avointa ja sitä voi kokeilla kutojien ohjauksessa eläinpuistossa päivittäin klo 11–17 välillä. Mikäli joku haluaa paukuttaa kangaspuita enemmänkin, on mahdollisuus varata etukäteen kolmen tunnin vuoroja. Matot myydään elokuussa ja niistä saadut varat käytetään lyhentämättöminä talkoisiin osallistuneiden yhdistysten ja yhteisöjen kesken.

 

Räsymatoilla on pitkät perinteet ja niiden elämänmakuiset raidat syntyvät käsinleikatuista matonkuteista.

Myyntiin menossa. Kuva: Taitoliitto

Maailman pisin räsymatto -talkoot ovat ennen kaikkea hieno tapa edistää käsityöinnostusta ja siirtää taitoa seuraaville sukupolville. Räsymaton kutominen Ähtärissä kaiken kansan ja turistien nähtävillä on elävän kulttuuriperinnön ylläpitämistä parhaimmillaan. Räsymaton kutominen on yksi Opetus- ja kulttuuriministeriön kansalliseen Elävän perinnön luetteloon vuonna 2017 nimeämistä 52.sta kohteesta.

 

Monet puut kutomisen työpajassa.

Kutomisen työpaja. Kuva: Taitoliitto

Maton kutomisen taito on ollut tyypillinen naisten käsityötaito, jota suvun vanhemmat naiset ovat opettaneet nuoremmille naisille. Vaikka räsymatto on edelleen tuttu käyttötuote, sen valmistaminen ei ole välttämättä enää tuttua. Kun elämäntapa on muuttunut ja kaupungistunut, kangaspuilla kutominen ei ole enää arkipäiväinen, jokaisen taito. Nykynuorille kankaan rakennekin on jo hankalasti hahmotettavaa.

 

Mieskin voi oppia kutomaan mattoa Ähtärissä.

Mieskin voi oppia maton kutomisen taidon. Kuva: Taitoliitto

Räsymatoissa yhdistyvät monet perinteiset arvot, jotka ovat koronapandemian myötä korostuneet ja tulleet tärkeiksi ihmisille, esimerkiksi kotimaisuus, ekologisuus, kestävä kehitys ja käsitöiden tekeminen. Käsitöiden merkitys on kasvanut ja käsityöinnostus on levinnyt laajalti, siksi myös tämä tempaus on hyvin kiinni tässä ajassa ja uskommekin ennätykseen päästävän. Kudontatuvan hyvä ja lämmin henki houkuttelee kutomaan mukavassa seurassa. Kudontatuokio Ähtärissä saattaa olla parhaimmillaan samalla sosiaalinen, terapeuttinen ja elämyksellinenkin kokemus.