Maija Vilkkumaa sai yleisön mukaan heti ensi tahdeista lähtien ja heitti haasteen jokaiselle olla konsertin päähenkilönä ihan itse. Laulaja esiintyi ensi kertaa Taidekeskus Salmelassa lauantaina 13.8. Mäntyharjulla. Kauniin lämmin iltasää suosi ja tunnelma kohosi nopeasti lämpöasteiden yläpuolelle.
Maija Vilkkumaa vauhdissa Salmelan puistonäyttämön lavalla. Bändin jäsenet Ville Salminen, kitara (vas.), Malla Rantanen, basso, Ville Kyttälä, kosketinsoittimet (takana vas.) ja Ilkka Tolonen, rummut. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi
Vielä mä nousen, maailmalle näytän'
Vilkkumaan positiivinen ote ja voima tarttuivat helposti. Konsertin kappaleet olivat hittejä vuosien varrelta. Yleisö ei ollut ihan vauvasta vaariin, mutta selvästi äideistä tyttäriin isoäitejä ja miehiä unohtamatta. Kun laulaja käänsi mikin yleisöön päin, laulu kaikui sanasta sanaan iästä riippumatta ihailtavasti ilman taiteilijan apua. Vilkkumaan laulujen sanoitukset ovat iskeviä, mutta ei yksinkertaisella tavalla. Siksi yleisön osaaminen oli hämmästyttävää eri ikäryhmissä. Sanoituksissa on kiinnekohtia todellisuuteen ja samalla voi huomata Maija Vilkkumaan suomen kielen opintojen taustan. Tämä yhdistettynä musiikin vahvaan osaamiseen, niin jälki on kestävää.
Konsertissa edettiin vauhdilla. Väliin tulivat Vilkkumaan spontaanin oloiset juonnot. Hetkessä elämisestä tuli mainio näkemys. Jos ihan joka hetkeen ja kaupassa käyntiin yrittää soveltaa hetkessä elämistä, voi mennä maitohapoille. Välillä tuli tarinaa irtoripsistä, joista toinen saattoi roikkua konserttien lopuksi poskella. Somen seuraajilta tuli lopulta sopivat vinkit ja nyt irtoripset pysyvät. Hiusten nallekorvat sen sijaan saattavat hajoilla edelleen, mutta Vilkkumaa totesi iloisesti: onko sillä väliä, että kaikki ei ole aina täydellistä!
Maija Vilkkumaa ja Satumaa-tango. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi
'Hei mikä äijä, näytä sun hauikses'
Yleisö pääsi myös näyttämään hauiksiaan, kun kun kontaktia otettiin Vilkkumaan kehotuksesta vieruskavereihin kysymällä 'Hei, mikä äijä'. Hauistaankin sai näyttää ja kysymys oli tietenkin kappaleesta Jos olisin mies. Vilkkumaa on tullut tunnetuksi naisia ja tyttöjä voimaannuttavasta sanomastaan ja tässäkin se toteutui lempeällä tavalla. Ihan loppuun rävähti yleisön toivekappale Satumaa-tango ja festivaalitunnelma oli huipussaan. Kädet heiluivat ylhäällä, kropat liikkuivat rytmissä ja laulu kaikui yhdessä Maija Vilkkumaan kanssa.
Maija Vilkkumaa Salmelan puistossa, jossa hän oli tavattavissa ja useita selfieitä otettiin muistoksi. Kuva: Amusa.fi
Maija Vilkkumaa on palkittu uransa aikana lukuisilla musiikkialan palkinnoilla ja viimeksi vuonna 2021 Vuoden biisi -palkinnolla kappaleella Viimeinen elämä. Syksyllä tulossa on uutta musiikkia ja mm. video Äidin maa, jonka tuottaa Emilia Hernesmaa.
Muotokuva ja muutosta
Ennen konsertin alkua julkistettiin Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtajan, konsuli Tuomas Hoikkalan muotokuva. Sen on maalannut muotokuvamaalauksesta tunnettu Jan Neva, jolta oli tämän kesän näyttelyssä erityisesti luontoaiheisia teoksia. Neva oli halunnut mallin läheltä ja se löytyi todella läheltä Salmelan näyttelyn pihapiiristä.
Salmela tarjosi tänä kesänä 13 konserttia. Hoikkala kertoi ensi kesän avajaisten esiintyjät ja ne ovat brittiläistyylinen vaskiyhtye Töölö Brass ja tenori Mika Nisula.
Tuomas Hoikkala vastaanottamassa muotokuvaansa, jonka luovutti taiteilija Jan Neva. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi
-- Maailma muuttuu, totesi Tuomas Hoikkala Salmelan kuulumisista. Taidekeskuksen alussa painopiste konserteissa oli klassisessa musiikissa, mutta laajennuksia on tehty viime vuosina myös kevyempään musiikkiin.
Maija Vilkkumaan konsertin tarjoaminen oli yksi osoitus muutoksesta ja sen osaamisesta. Se tarjosi samalla varttuneemmalle yleisölle erinomaisen mahdollisuuden tulla katsomaan ja kokemaan monien festareiden esiintyjää konserttimaisissa, säistä riippumattomissa olosuhteissa ulkona, alkuillasta ja yhdessä nuorempien kanssa. Hieno homma!
Marja Jähi-Salo