Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.05.2021

Mepit hyväksyivät EU:n kulttuuriohjelman

Europarlamentti on tehnyt noin 2,5 miljardin panostukset EU:n kulttuurisektorille ja luoville aloille. Keskiössä on musiikki, moninaisuus ja naisartistien tukeminen. Lisäksi uutismedia on saamassa ensi kertaa tukea.

Kuvassa on mediataidekuva metron liukuportaista, jossa on kiiltävät seinät ja katon kuviot.  Keskellä on vihreät leveät raidat ja keskellä yhedet liukuportaat.

In between, Hanna Nykyri. Kuva: Aukusti Heinonen

 

Parlamentti hyväksyi keskiviikkona Creative Europe -ohjelman, joka on tähän mennessä suurin panostus kulttuuriin ja luoviin aloihin EU:ssa.

Ohjelman budjetti lähes tuplaantui verrattuna vuosiin 2014–2020. Siitä investoidaan (nykyhinnoissa) 2,5 miljardia euroa kulttuuriin ja luoville aloille, mikä auttaa sektoria toipumaan koronaviruksesta ja on samalla osoitus kulttuurin tärkeydestä.

Parlamentti neuvotteli ohjelmalle suuremman budjetin, uusia painotuksia moninaisuuteen sekä pandemian ravistelemille live-konserteille ja nykymusiikille. Lisäksi parlamentti sai neuvotteluissa läpi pienien hankkeiden korkeammat yhteisrahoitusosuudet sekä lisäsi ohjelmaan velvoitteen tukea naisartisteja ja naisten työuria. Naiset ovat yhä aliedustettuina kulttuurin ja luovien alojen päättävissä tehtävissä.

Ennen äänestystä mepit keskustelivat mm. koronaviruksen kulttuurisektorille tuomista haasteista. Heidän mukaansa EU:n tukea tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan, ja monen mielestä kulttuuri ja taide ansaitsevat tulevaisuudessa vielä enemmän taloudellista EU-tukea. Katso keskustelu täällä.

Kommentit

”Ohjelman seuraava luku tukee ja kehittää yhteistyötä Euroopan moninaisilla kulttuurialoilla sekä parantaa kulttuurisektorien ja luovien alojen kilpailukykyä erityisesti AV-sisällön kohdalla. Pandemian aiheuttama romahdus tekee tästä työstä erittäin ajankohtaista. Parlamentti teki kaikkensa saadakseen vahvemman ja rikkaamman ohjelman, ja nyt on jäsenmaiden vuoro tukea kulttuurin elpymistä konkreettisesti”, sanoi esittelijä Massimiliano Smeriglio (S&D, Italia).

”Kulttuuri ja luovat alat työllistävät 3,8 % eurooppalaisista. Aloilla on kuitenkin aina ollut haasteita, esimerkiksi kilpailu kaupallisten suurtuotantojen kanssa sekä kansainvälisten kulttuurimarkkinoiden rikkonaisuus. Nyt myös sulkutoimet ovat vaikuttaneet dramaattisesti EU:n kulttuuritoimijoihin, jotka tarvitset apuamme enemmän kuin koskaan. Tämän ohjelman rahoitus lisääntyi reilusti, ja se huomioi kulttuurin eurooppalaiselle elämäntavalle tuoman lisäarvon. Tämä on myös ensiaskel kulttuurin tuelle globalisaation ja digitalisaation edistyessä”, sanoi Sabine Verheyen (EPP, Saksa).

Seuraavaksi

Neuvosto on jo hyväksynyt ohjelman, joka astuu voimaan heti kun se on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä. Jotta siirtymä edellisestä ohjelmajaksosta on sulava, uusi Creative Europe astuu asetuksen mukaan takautuvasti voimaan 1.1.2021 alkaen.

Taustaa

Creative Europe -ohjelman suurin alaohjelma on ”Media”, jonka 1,4 miljardin euron varoilla tuetaan eurooppalaisten elokuvien ja muun AV-sisällön tuotantoa sekä jakelua Euroopassa ja maailmalla.

”Kulttuuri”-alaohjelmasta taas tuetaan monikansallista kulttuuria ja luovia hankkeita, kuten organisaatioiden ja tekijöiden yhteistyötä (verkostoja, alustoja ja uusia ideoita) mm. kirjallisuuden, musiikin ja arkkitehtuurin aloilla sekä EU:n kulttuuripalkintoja ja -hankkeita.

Kolmas alaohjelma on monialainen ja tukee ensi kertaa uutismediaa, medialukutaidon lisäämistä, median moniäänisyyttä, lehdistönvapautta, laatujournalismia ja median digitalisaatiota.