Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.11.2023

Meri Valkaman kirja on keskusteluteos Tarja Halosen poliittisesta perinnöstä, ilmestyy maaliskuussa 2024

Millaisessa maailmassa ja millaisen tiedon varassa Tarja Halonen presidenttikausiensa aikana toimi? Entä mitä noiden vuosien aikana tapahtui maailmanpolitiikan kulisseissa? Perinnönjako – keskusteluja Tarja Halosen politiikasta selvittää, millainen on Halosen maailmanpoliittinen jalanjälki. Kirjan julkaisee S & S.

Kuvassa ovat istumassa Tarja Halonen ja Meri Valkama. Halosella on ruskea takki päällään ja Valkamalla on musta mekko. Tausta on harmaa.

Kuva: Perttu Saksa

 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 muutti maailman suhtautumista Venäjään, mutta sota sai monet katsomaan kriittisin silmin myös läntisiä johtajia, jotka olivat aiemmin rakentaneet lämpimiä suhteita Venäjään. Suomessa moni suuntasi syyttävän sormensa presidentti Tarja Haloseen.

– Halonen on omistanut koko poliittisen uransa ihmisoikeuksien ja rauhan puolustamiselle, mutta Ukrainan sodan alettua häntä ryhdyttiin vaatimaan tilille menneistä. Oli liian lämpimät välit Vladimir Putiniin. Oli luovuttu jalkaväkimiinoista. Samaan aikaan Halonen ei ollut vienyt Suomea Natoon. Perinnönjako pureutuu Halosen presidenttikausien aikaisiin maailmanpoliittisiin tapahtumiin ja Halosen rooliin niiden keskellä. Kirja myös kysyy, olisiko Halonen voinut tai olisiko hänen nykytiedon valossa kannattanut toimia toisin, kirjailija Meri Valkama sanoo.

Valkaman mukaan Perinnönjako on maailmanpoliittinen keskustelukirja, jossa kaksi eri sukupolven edustajaa käy dialogia siitä, millainen maailma oli silloin, millainen se on nyt, ja mitä siitä kaikesta pitäisi ajatella. Perinteisten muistelmien tai elämäkerran muottiin Perinnönjako ei asetu.

– Oli sekä minun että Halosen toive, että kirja olisi muodoltaan jotakin muuta kuin se, mitä korkean profiilin poliittisista päättäjistä on yleensä totuttu lukemaan, hän sanoo.

Valkama kertoo halunneensa tutkia, millaisessa maailmassa ja millaisen tiedon varassa Tarja Halonen presidenttikausiensa aikana toimi ja mikä kaikki hänen politiikkaansa vaikutti. Hän seurasi vuonna 2023 Halosen työtä sekä Suomessa että maailmalla, esimerkiksi Israelissa ja Palestiinassa.

– Kirjan tekoprosessi on ollut silmiä avaava. Arvostan sitä, miten Halonen on asettanut itsensä alttiiksi vaikeille kysymyksille. Hän ei pakene hankalia aiheita, vaan katsoo suoraan niitä kohti. Uskon, että se rohkeus ja rehellisyys välittyy myös kirjasta.

Perinnönjako katsoo myös vallan kulisseihin. Miksi Joe Biden lensi Yhdysvaltain varapresidenttinä toimiessaan tapaamaan juuri Halosta, kun halusi tietää, miten Putinille kannattaa puhua? Mitä erikoista tapahtui Vladimir Putinin työhuoneessa johtavien teollisuusmaiden G8-kokouksen yhteydessä vuonna 2006? Millaiset Halosen ja Saksan pitkäaikaisen liittokanslerin Angela Merkelin välit todellisuudessa olivat? Ja mikä lopulta on presidentti Halosen maailmanpoliittinen perintö?

Kustantaja Mirjam Ilvas sanoo, ettei Suomen ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan naispresidentin perintöä ole riittävästi avattu ja arvostettu.

– Meri Valkama on täydellinen keskustelukumppani presidentti Tarja Haloselle: Halosta selvästi nuorempaa sukupolvea, kokenut ja näkemyksellinen tutkiva journalisti ja loistava kirjoittaja.

Perinnönjako. Keskusteluja Tarja Halosen politiikasta ilmestyy 19.3.2024.