Kohtaamiset Amos Rexin nuorten kävijöiden kanssa inspiroivat Melanie Oreniusta, Laura Porolaa ja Ulla Donneria pohtimaan, miltä aikuisten museomaailma näyttää teinien silmin.
Osa kirjan kannesta. Kuva: SKS
Parhaat ystävät Lumi ja Niki matkustavat Helsinkiin käymään taidemuseossa. He tulevat katsomaan Lumin serkun teosta, joka on valittu mukaan näyttelyyn. Serkku ei vaan ole suostunut kertomaan, miltä teos näyttää. Outoa?
Lumi ja Niki tutustuvat taidemuseoon, pohtivat miten he saavat siellä olla ja mikä museo ylipäätään on. Mitä tapahtuu, jos museossa ottaa päikkärit? Löytävätkö he ikinä serkun teosta maailmanlopun hevosten ja outojen performanssien keskeltä? Lumin ja Nikin tilannekomiikkaa pursuavasta vierailusta taidemuseossa kasvaa lopulta kaoottinen ja ihana tarina ystävyydestä, taiteesta, toisen tukemisesta ja siitä, kuinka tärkeintä on lopulta jakaa sipsipussi parhaan kaverin kanssa.
Lumin ja Nikin kaltaisia nuoria halutaan museoihin, mutta ovatko museot paikkoja, joihin he haluavat mennä? Melanie Oreniuksen ja Laura Porolan kirjoittama ja Ulla Donnerin kuvittama varhaisteineille suunnattu sarjakuvakirja Breathe ‒ niinku hengitä pohtii, miltä aikuisten museomaailma näyttää teinien silmin.
Yhteistyössä Amos Rexin kanssa julkaistu teos on tarkoitettu kaikille, jotka pohtivat, miten taidemuseossa saa olla ja onko oma tulkinta teoksesta oikeanlainen. Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ilmestyneen sarjakuvakirjan tarinaa ovat inspiroineet todelliset kohtaamiset nuorten museokävijöiden kanssa Amos Rexissä. Vaikka Lumin ja Nikin vierailu voisi tapahtua missä tahansa museossa, tietyt kirjassa esitellyt taideteokset ovat esillä yksinomaan Amos Rexin näyttelyssä Musta tuntuu, toistaiseksi 8.9.2024 asti.
Melanie Orenius ja Laura Porola ovat museopedagogiikan ja nykytaiteen parissa pitkään työskennelleitä kuvataidekasvattajia. He toimivat Amos Rex taidemuseon yleisötyötiimissä museolehtorina ja yleisötyön kuraattorina ja suunnittelevat sisältöjä eri-ikäisille museokävijöille.
Työnsä kautta he ovat päässeet seuraamaan ja juttelemaan yleisön kanssa taiteen kohtaamisen iloista ja haasteista, odotuksista ja toiveista taidemuseoita kohtaan. Erityisen kiinnostuneita Orenius ja Porola ovat tarkastelemaan museosisältöjä lasten ja nuorten näkökulmasta. Museotyön lisäksi Orenius työskentelee kuvataiteilijana ja kaunokirjallisten sekä akateemisten tekstien parissa. Porola kirjoittaa novelleja sekä pidempää romaanikäsikirjoitusta.
Ulla Donner on kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hän on opiskellut graafista suunnittelua Aalto-yliopistossa, ja hänelle myönnettiin Sarjakuva-Finlandia keväällä 2020 teoksesta Sontaa. Donner on työskennellyt myös aikaisemmin Amos Rexin kanssa kuvittajana, ja yhteistyössä tehty väritettävä karttajuliste voitti Vuoden Huiput hopeahuipun vuonna 2022.