Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.10.2024

Mitä Suomi lukee: Dekkari- ja jännityskirjallisuus kiinnosti syyskuussa

Syyskuussa kotimaisessa kirjallisuudessa kiinnostivat erityisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus sekä true crime -genre.

Kuvassa on vihreällä pohjalla oikealla lehmän pää ja sarvet sekä sorkkia. Alapuolella on sininen vasikka selällään.

Pajtim Statovci Lehmä synnyttää yöllä. Osa kirjan kannesta. Kuva: Otava

 

Syyskuussa Suomen myydyin kirja oli Max Seeckin Merkitty (Tammi 2024). Listan toiselle sijalle ylsi Kenneth Erikssonin Kommandopipoja ja Jatimaticeja: Suomen suuret ryöstöt (Bazar 2024) ja kolmantena listalla löytyy Colleen Hooverin Se päättyy meihin (WSOY 2023).

Syyskuussa kotimaisessa kaunokirjallisuudessa kiinnostivat erityisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus. Mitä Suomi lukee -listan kotimaisen kaunokirjallisuuden kolmen kärki syyskuun myynteihin pohjautuen on Max Seeckin Merkitty (Tammi 2024), Ilkka Remeksen Zeus (WSOY 2024) ja Helena Immosen Operaatio tulikettu (CrimeTime 2024).

Odotetut Anni Kytömäen Mirabilis (Gummerus 2024) ja Pajtim Statovcin Lehmä synnyttää yöllä (Otava 2024) nousivat Seeckin ja Remeksen ohi kotimaisen kaunokirjallisuuden painettujen teoksien listalla. Mirabilis ja Lehmä synnyttää yöllä ilmestyvät äänikirjoina vasta myöhemmin.
 
Syysloma on lukuloma

Syysloma on perinteisesti lukemisen kulta-aikaa, ja myös koululaiset tarttuvat kirjoihin lomallaan. Mitä Suomi lukee -listalta on helppo poimia lukuvinkkejä ja ajankohtaisia kirjoja luettavaksi.

Lasten ja nuorten syyskuun myydyimpien kirjojen listalta löytyy muun muassa Ryhmä Hau-teoksia (Otava), Minna Kivelän ja Paula Norosen Älyttömän hulluja satuja (Tammi 2024) ja Juhana Salakarin Vitsipitsa-sarjan (Otava) teoksia.

“Kirjailmiöt innostavat myös lapsia ja nuoria lukemaan. Venny Helénin Rambon talli -teokset (WSOY) ovat nousseet suursuosioon ja Harry Potterit löytävät edelleen tiensä uusien lukijoiden sydämiin”, kertoo Laura Karlsson, Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja.

“Mitä Suomi lukee -listalta voi poimia helposti kirjoja, joita muutkin lukevat nyt, ja helpottaa siten lukemisen aloittamista. Myös esimerkiksi Lukuloma–verkkosivuilta saa apua kirjavalintaan ja kirjakauppojen asiantuntevilta myyjiltä kannattaa aina kysyä lukuvinkkejä juuri omaan makuun”, Karlsson jatkaa.

Mitä Suomi lukee -tilastot perustuvat kirjakauppojen myyntilukuihin kivijalka- ja verkkokaupoissa, lukuaikapalveluiden kuunnelluimpiin ja luetuimpiin kirjoihin sekä Lehtipisteen ja markettien myyntiin.

Tilastot kokoaa Kirjakauppaliitto ja niistä viestitään Instagramissa @mitasuomilukee -tilillä ja Facebookissa Mitä Suomi lukee -sivulla. Kaikkiin tilastoihin pääsee tutustumaan osoitteessa:

https://kirjakauppaliitto.fi/mita-suomi-lukee/