Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.03.2022

Mitä Suomi lukee - helmikuun myydyimmät tietokirjat paljastavat suomalaisten neuloosin syvyyden

Villasukkaguru Niina Laitinen uskoo pandemia-ajan innostaneen suomalaiset neulomisen ja neulekirjojen pariin. Käsitöiden lisäksi helmikuun Mitä Suomi lukee -myyntitilastoissa korostuu lastenkirjallisuus.

 

Suomalaisten neulomisvimma eli neuloosi on siivittänyt neulekirjat hurjille sijoituksille helmikuun myydyimpien tietokirjojen tilastoissa. Painettuna myytyjen tietokirjojen top 20 -listalla peräti kahdeksan kirjaa kertoo neuleista.

 

Kuvassa on kahdet jalat, joissa on raidalliset villasukat.  Toiset ovat aniliinin punaisella raidoitetut ja toiset turkoosilla raidoitetut sukat, joissa on lisäksi mustia ja valkoisia raitoja sekä pieniä kuvioita.

Kuva: Oriveden Sanomat

 

Moreenin kustannuspäällikkö Anna Rantanen uskoo neulekirjojen suosion johtuvan sekä laadukkaista ohjeista että painetun kirjan vetovoimasta. Moreeni on kustantanut painettujen tietokirjojen listan sijalle kahdeksan yltäneen Minun islantilaisneuleeni (2022) -teoksen.

”Kustantamoiden kirjoissa on yleensä huolella tarkastetut ohjeet ja kauniit kuvat. Verkon ilmaisohjeiden laatu taas voi vaihdella paljonkin”, Rantanen kuvaa. ”Kirja on tietysti myös esineenä kaunis. Moni haluaa neuloessa katsoa mieluummin kirjaa kuin ruutua.”

”Villapaitojen ohjeet eivät ole aivan yksinkertaisia, joten kirjoista haetaan opastusta vaihe vaiheelta ja neuvoja lankojen valintaankin”, lisää kustannuspäällikkö Pälvi Kuosmanen WSOY:ltä. Kustantamon kaksi norjalaisia villapaitoja käsittelevää teosta nousi painettujen tietokirjojen myyntilistan sijoille neljä ja 20.

Saman huomion on tehnyt itseoppinut villasukkaguru Niina Laitinen, joka julkaisi alkuvuodesta viidennen oman neulekirjansa. Villasukkien valtakunta (Otava, 2022) oli helmikuussa kolmanneksi myydyin painettu tietokirja.

”Korona-aikana on oltu kotona ja jopa aloittelijat ovat lähteneet testaamaan neulomista. Sosiaalinen media on rohkaiseva tekijä. Isompiakin töitä uskalletaan lähteä tekemään, kun saa neuvoja ja apua”, Laitinen sanoo.

Lastenkirjat jyräsivät helmikuun myyntilistoilla

Neljä viidestä helmikuun myydyimmästä kirjasta oli lastenkirjoja, kun lasketaan yhteen kaikki formaatit eli painetut, sähkö- ja äänikirjat. Kaikkein myydyimpänä jatkoi Carl-Johan Forssén Ehrlinin Kani joka tahtoi nukahtaa (Otava, 2015). Lastenkirjapainotteista kärkiviisikkoa rikkoo sijalle kaksi noussut Anna Janssonin dekkari Varjo kannoillasi (Gummerus, 2022).

Timo Parvelan tuore Ella ja kaverit kansankynttilöinä (Tammi, 2022) nousi kaikissa formaateissa mitattuna sijalle kolme. Neljänneksi kipusi Paula Norosen ja Minna Kivelän Täysin hulluja satuja (Tammi, 2022) ja viidenneksi Ryhmä Hau – Hyvää yötä, pentupoppoo (Otava, 2022).

Tilastot perustuvat kirjakauppojen myyntilukuihin kivijalka- ja verkkokaupoissa, lukuaikapalveluiden kuunnelluimpiin ja luetuimpiin kirjoihin sekä Lehtipisteen ja markettien myyntiin. Mitä Suomi lukee -tilastot kokoaa Kirjakauppaliitto ja ne ilmestyvät yksitoista kertaa vuonna 2022.

Tuoreet Mitä Suomi lukee -kuulumiset päivittyvät Instagramissa @mitasuomilukee -tilillä ja Facebookissa Suomen suurin lukupiiri -sivulla.

Kaikkiin tilastoihin pääsee tutustumaan osoitteessa http://www.mitasuomilukee.fi.