Kotimaisessa painetussa kirjallisuudessa korostuu jännityskirjallisuus. Marraskuussa painetun kotimaisen kirjallisuuden myydyimpien teoksien listalla vilisee dekkariuutuuksia. Ilkka Remeksen Zeus (WSOY 2024), Max Seeckin Merkitty (Tammi 2024), Christian Rönnbackan Rafael (Bazar 2024) ja Reijo Mäen Maitolasimies (Otava 2024) löytyvät kaikki listalta. Lisäksi Satu Rämön ilmiömäiseen suosioon nousseen Hildur-sarjan tuore teos Rakel (WSOY 2024) on jokaisen kirjaformaatin listaykkönen, ja myös sarjan aiemmat teokset näkyvät listoilla.
Osa Ilkka Remeksen kirjan Zeus kannesta. Kuva: WSOY
”Suomalaisia on kuvailtu dekkarikansana, ja ainakin marraskuun Mitä Suomi lukee -lista osoittaa, että dekkarit ja jännitys purevat suomalaisiin edelleen”, sanoo Laura Karlsson Kirjakauppaliitolta.
Mitä Suomi lukee -listalta voi poimia ajankohtaista kirjallisuutta myös muille kuin dekkarien ystäville, sillä listalle mahtuu myös muuta kaunokirjallisuutta. Esimerkiksi Finlandia-voittaja Pajtim Statovcin Lehmä synnyttää yöllä (Otava 2024), Miika Nousiaisen Ratakierros (Otava 2024) sekä sesonkiin sopiva Puuvillatehtaan joulutarinat (Gummerus 2024) ovat marraskuun myydyimpien teoksien joukossa. Tämän vuoden Nobel-kirjailija Han Kangin Älä jätä hyvästejä (Gummerus 2024) löytyy listalta painetusta käännetystä kaunokirjallisuudesta.
Lasten ja nuorten kirjojen myydyimpien listalla näkyy paljon kirjasarjoja. Harry Potterit (Pottery Publishing), Neropatin päiväkirjat (WSOY) sekä Heinähatut ja Vilttitossut (Tammi) ovat kaikki edustettuna listoilla useamman teoksen voimin.
Äänikirjoissa korostuvat tunnetut persoonat
Erityisesti kuunnelluimmissa tietokirjoissa korostuvat julkisuudesta tutut henkilöt. Listalta löytyvät Tony Halme. Uho, tuho ja perintö (WSOY 2024), Sara Sieppi: Oliks sulla vielä jotain? (Otava, 2024), Jari Saario. Soutaja(WSOY, 2024), Sanna Marin. Poikkeuksellinen pääministeri (WSOY, 2024), Henkka Aflecht, Dekkarivuodet yksityisetsivänä 2 – Seurantakeikat 16-28 (Radio Finlandia 2024), Avoin – Krista Pärmäkoski (Gummerus 2024) ja Uho – Sami Jauhojärven tarina (Tammi 2024).
”Kirjojen avulla on mahdollista syventää ja täydentää mediassa luotua henkilökuvaa. Usein kirjojen avulla pääsee myös kurkistamaan pintaa syvemmälle ja kirkastamaan kokonaisuuksia, jotka voivat jäävät pirstaleisessa mediakentässä puutteellisiksi”, pohtii Karlsson teosten suosiota.
Mitä Suomi lukee -tilastot perustuvat kirjakauppojen myyntilukuihin kivijalka- ja verkkokaupoissa, lukuaikapalveluiden kuunnelluimpiin ja luetuimpiin kirjoihin sekä Lehtipisteen ja markettien myyntiin.
Tilastot kokoaa Kirjakauppaliitto ja niistä viestitään Instagramissa @mitasuomilukee -tilillä ja Facebookissa Mitä Suomi lukee -sivulla. Kaikkiin tilastoihin pääsee tutustumaan osoitteessa