Kesä-heinäkuun Mitä Suomi lukee -listan ensimmäiselle sijalle nousi Tuomas Kyrön Aleksi Suomesta (WSOY, 2023), toiselle sijalle Jenni Haukion Sinun tähtesi täällä – Vuodet presidentin puolisona (WSOY, 2023) ja kolmannelle Lucinda Rileyn ja Harry Whittakerin Atlas, Papa Saltin tarina (Bazar, 2023).
Tuomas Kyrö. Kuva: WSOY
”Kärkisijojen kirjat ovat olleet suosiossa kaikissa muodoissa, niin ääni- ja sähkökirjoissa kuin painetuissa kirjoissa. Kahdella ensimmäisellä sijalla olevat tositapahtumiin perustuvat teokset ovat kuitenkin puhutelleet eri formaateissa, Kyrö äänikirjoissa ja Haukio painetuissa kirjoissa”, kommentoi Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.
Pokkareiden listalla myydyimmäksi ylsi Satu Rämön Hildur (WSOY, 2022). Toisena oli Kristina Ohlssonin Myrskynvartija (WSOY, 2022) ja kolmantena Lucinda Rileyn Orkideatarha (Bazar, 2022).
”Kesän kynnyksellä ilmestyi monia odotettuja kirjoja pokkareina ja pokkareiden myynti myös totutusti korostuu kesäisin. Lisäksi kuluttajat vaikuttavat nyt hyvin hintatietoisilta ja tämä näkyy pokkarien hyvänä menekkinä”, sanoo Karlsson.
Lasten- ja nuortenkirjoissa on uppouduttu kestosuosikkeihin ja inspiroiduttu toteuttamaan itseään. Painetuissa kirjoissa ensimmäisenä löytyy Aino Havukaisen ja Sami Toivosen uutuusteos Tatun ja Patun fantasiaseikkailu (Otava, 2023). Tämän lisäksi listalle on noussut viisi muuta Tatu ja Patu -kirjaa.
Luovuutta listalla tarjoavat muun muassa sijalle kaksi yltänyt Nelli Orellin Luova kirjani 4 – under water (Otava, 2023) ja sijalta 14. löytyvä tubettajasiskokset Elinan ja Sofian Back to school – täytettävä inspiraatiokirja (Tammi, 2023). Lasten ja nuorten äänikirjoissa suosittuja ovat olleet Salakari Juhanan Vitsipitsat (Otava), Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan Risto Räppääjät (Tammi) sekä J.K. Rowlingin Harry Potterit (Pottermore Publishing).
Tilastot kokoaa Kirjakauppaliitto ja niistä viestitään Instagramissa @mitasuomilukee -tilillä ja Facebookissa Mitä Suomi lukee -sivulla. Kaikkiin tilastoihin pääsee tutustumaan osoitteessa