Museo Milavida Tampereella täyttää tänä vuonna 10 vuotta ja juhlii näyttävästi oopperalla. Lauantaina 26.4. pääsee tutustumaan upeaan Bravissimo! – pukuloistoa Rooman oopperasta -näyttelyyn, joka tuo Tampereelle ainutlaatuisia esiintymisasuja.
Jorma Uotinen ja Carla Fracci Kuningas Lear -baletissa vuonna 2006. Kuva: Teatro dell’Opera di Roma
Museo Milavidan parrasvaloissa paistattelee suuria tunteita ja draamaa pursuileva ooppera. Bravissimo! – pukuloistoa Rooman oopperasta kertoo oopperan kiehtovaa historiaa ja esittelee estradien loisteliaita asuja. Teatro dell’Opera di Roma eli Rooman ooppera tuo Milavidaan ihasteltavaksi 39 pukua sadan vuoden ajalta. Rooman oopperatalo avasi ovensa vuonna 1880. Siellä on ensi-iltansa saanut esimerkiksi Giacomo Puccinin Tosca-ooppera vuonna 1900.
-Näyttelyn vanhimmat asut ovat 1920-luvulta ja uusimmat aivan viime vuosilta, kertoo tutkija Katri Pyysalo.
-Etenkin vanhimmissa asuissa hämmästyttävät mielikuvituksellisuus, värikkyys ja pieteetillä toteutettu käsityö. Puvustusten takana ovat aikansa kuuluisat näyttämöpukujen suunnittelijat. Viime vuosina puvustuksia ovat toteuttaneet Roomassa myös kuuluisat muotitalot, kuten Dior, Pyysalo sanoo.
Suomessa oopperalla on hieman elitistinen leima, mutta esimerkiksi Italiassa se on perinteisesti kaiken kansan viihdettä. Ällistyttävät juonenkäänteet, myrskyisä musiikki, sankaritenorit ja diivat prameissa asuissaan, suurieleinen esiintyminen ja näyttävät lavasteet ovat ihastuttaneet katsojia kuninkaallisista rahvaaseen jo vuosisatojen ajan.
Francesca Dotto Violettan roolissa La Traviata -oopperassa vuonna 2017 yllään Valentinon puku. Kuva: Teatro dell’Opera di Roma.
Oopperan synnyinmaasta Italiasta on tullut lukuisia kuuluisia oopperasäveltäjiä ja virtuoosimaisia laulajia. Esimerkiksi Giuseppe Verdin Aida ja Gioachino Rossinin Sevillan parturi ovat yleisön kestosuosikkeja. Näyttävä puvustus on keskeinen osa oopperan lumovoimaa.
-Näyttelyssä on mahdollisuus nähdä, millaisia asuja vaikkapa tenori Luciano Pavarotti ja sopraano Maria Callas ovat esiintyessään käyttäneet, Pyysalo kertoo.
Teatro dell’Opera di Roma on tehnyt yhteistyötä monien eri alojen taiteilijoiden kanssa. Oscar-voittaja Sofia Coppola ohjasi vuonna 2018 La Traviatan ja Valentino suunnitteli siihen puvustuksen. Kiinalainen taiteilija Ai Weiwei suunnitteli puvut ja lavastuksen Turandot-oopperaan vuonna 2022.
Baletti on tärkeä osa Rooman oopperan toimintaa, joten tanssia ei unohdeta Bravissimo! -näyttelyssäkään.
-Yksi baletin kirkkaimmista tähdistä on Rudolf Nurejev (1938–1993), jonka esiintymisasu on esillä näyttelyssä, Pyysalo paljastaa.
-Myös suomalainen professori, tanssitaiteilija ja koreografi Jorma Uotinen on valloittanut Rooman oopperatalon estradin, ja hänen pukunsa on sekin nähtävillä Milavidassa.
Näyttelyn kuraattoreina toimivat kuvataiteilija Hannu Palosuo ja italialainen oopperaohjaaja Italo Nunziata. Bravissimo! – pukuloistoa Rooman oopperasta Museo Milavidassa 26.4.2025- 18.1.2026.