Syksyllä 2011 avattu Helsingin Musiikkitalon Konserttisali saa tänä talvena alkuperäisesti suunnitellun akustisen ja visuaalisen muotonsa, kun vuodesta 2019 lähtien rakennetut urut valmistuvat. Maailman suurimpiin lukeutuvien modernien konserttisaliurkujen avajaisjuhlallisuuksia vietetään 1.1.2024, jolloin käyttöönottokonsertin soittaa ranskalainen Olivier Latry. Urkuja on kuitenkin mahdollista kuulla jo 14.10. kaikille urkujen nimikkopillin ostaneille tukijoille järjestettävässä ennakkosoittotilaisuudessa.
Musiikkitalon teknikot kannattelevat Musiikkitalon urkupilliä. Kuva: Sakari Röyskö
Musiikkitalon Säätiön Urut Soimaan -kampanja on tuottanut lahjoituksina yhteensä jo 250 000 euroa. Lahjoittajia on tällä hetkellä lähes 700, ja urkujen valmistumisen lähestyessä lahjoituksia tehdään yhä kiihtyvämmällä tahdilla.
- Suurin osa on halunnut nimikoida pillin omalla nimellään, mutta lähes yhtä usein pilli nimikoidaan lahjaksi. Kampanja on tärkeä, sillä lahjoitustuotoilla mahdollistetaan tulevaisuuden urkumusiikkia ja -tapahtumia Konserttisalissa. Jokainen nimikoitu pilli on siten aidosti soiva lahja, meille kaikille, kertoo Kaisa Näreranta, Helsingin Musiikkitalon säätiön asiamies ja urkuhankkeen projektipäällikkö.
- Lauantaina 14.10. esittelemme urut nimikkopillien omistajille ja niitä lahjoittaneille. Tilaisuudessa valotetaan urkujen rakennusprosessia ja urkujen lukemattomia ominaisuuksia, mutta läsnäolijat pääsevät myös ensimmäisten joukossa kuulemaan pieniä maistiaisia siitä, miten urut soivat, Näreranta paljastaa.
Urut ulottuvat Musiikkitalossa neljän kerroksen korkeudelle, eli kooltaan ne vastaavat reilun kokoista omakotitaloa. Uruissa on 124 äänikertaa, joiden joukossa on kolme mikrotonaalista äänikertaa, jotka on viritetty neljäsosasävelaskeleen normaalia korkeammiksi.
Itävaltalaisen urkurakentamo Rieger-Orgelbaun käsityönä valmistama soitin on suunniteltu tulevaisuuden instrumentiksi, eikä se siten ole sidottu mihinkään tiettyyn aikakauteen, tyylisuuntaan tai genreen. Urkujen mittava äänikertojen määrä ja suuri varianssi mahdollistavat täysin uudenlaisten sävellysten ja esitysten toteuttamisen. Urut on mahdollista yhdistää monenlaisiin kokoonpanoihin sekä aivan uudella tavalla osaksi elektronista musiikkia. Musiikkitalon Konserttisalin uruilla soitetaan soolokonsertteja, mutta ne vastaavat myös Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin sekä vierailevien orkestereiden tarpeisiin.
Osa urkujen lähes 10 000 pillistä on tuotu visuaalisesti mutkittelevana elementtinä kaikkien nähtäville urkujen ainutlaatuisen näyttävään fasadiin. Urkujen ilmaa kuljettavat kanavat sijaitsevat perinteisesti urkujen sisällä, mutta Musiikkitalon uruissa myös osa ilmakanavista on tuotu näkyväksi osaksi julkisivua. Metallisilta näyttävät julkisivun pillit ja kanavat on tehty 3D-tulostamalla biokomposiitista. 3D-tulostettuja osia on yhteismitaltaan noin 260 metriä. Vastaavanlaista fasadia ei ole toteutettu missään muualla maailmassa.
Uudet urut ovat visuaalisesti poikkeukselliset, mutta sen lisäksi ne vaikuttavat myös Konserttisalin akustiikkaan. Kun akustiikkaa aikanaan suunniteltiin, huomioitiin jo silloin tulevaisuuden urkujen saliin tuomat puupinnat ja pillit. Nyt uusien urkujen myötä salin akustiikka täydentyy sellaiseksi, kuin se oli alun perin tarkoitettu.
Nimikkopillejä voi edelleen ostaa osoitteessa: https://urutsoimaan.fi/