Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.09.2024

Myllyojan Oulu2026-seinämaalauksessa kimmeltää Oulujoki

Taiteilija Fabio Petanin teoksen keskeisinä elementteinä nähdään Myllyojalla virtaava Oulujoki ja paikallisesta maisemasta poimitut luontoaiheet. Myllyoja valittiin seinämaalauksen kohteeksi kaikille oululaisille avoimessa kaupunginosaäänestyksessä. Seinämaalauksia toteutetaan vuosittain matkalla kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta.

Kuvassa on kerrostalo ja sen päädyssä on taideteos, jossa on sinistä Oulujokea, vasemmalla iso vihreä pihlajanlehti ja pokealla akileija. Taistalla on vaalean sinistä ja kellertävää sekä sinitaivaalla hyppivä kauris. Pihalla on vasemmalla männikköä ja edessä autoja parkkipaikalla.

Ferrous sulfate, Achillea millefolium & Lathyrus palustris. Kuva: Toni Pallari

 

Kuvataiteilija Fabio Petanin teos Ferrous sulfate, Achillea millefolium & Lathyrus palustris on valmistunut Oulun Myllyojalle. Euroopan laajuisessa portfoliohaussa 479 hakijan joukosta valitun italialaisen taiteilijan teos toteutettiin osana Oulu2026-kulttuuriohjelmaa. Luontoaiheinen teos sijaitsee kuusikerroksisen kiinteistön päätyseinässä osoitteessa Karvarinaukio 12.

Kasvi- ja luontoaiheiden kanssa työskentelevä Petani saapui Ouluun elokuussa pohtimaan teoksen aihetta. Petani osallistui Myllyojan asukastuvan järjestämälle päiväretkelle Hailuotoon, jonka jälkeen hän keskittyi tutkimaan ja valokuvaamaan luontoa Myllyojan alueella. Kuvien luontoaiheista hän loi maalaukseen sommitelman, joka heijastaa paikallisen luonnon kauneutta. Teoksen raikasta värimaailmaa inspiroi puolestaan kasvavan kaupungin energia ja eloisuus.

“Maalauksen keskeisenä elementtinä on maisemaa halkova Oulujoki. Historiallisesti tärkeä joki yhdistää kaupungin menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden. Teoksen kukiksi valitsin valkoisen siankärsämön, Achillea millefolium, ja purppuranpunaisen rantanätkelmän, Lathyrus palustris, jotka ovat seudulla yleisiä kasveja”, kertoo Petani teoksensa aiheista.

Petanin ilmaisulle on leimallista harmonian ja häiriön yhdistelmä. Taiteilijan maalauksille tunnusomainen ympyrämuoto toistuu myös Myllyojan maalauksessa.

“Ympyrät ovat avainroolissa suurimmassa osassa teoksiani. Ympyrän yksinkertainen muoto, joka yhdistetään usein harmoniaan ja tasapainoon, auttaa sitomaan yhteen maalauksen luonnolliset elementit.”

Petani toivoo, että seinämaalausta ei nähdä vain aluetta kaunistavana koristeena, vaan kunnianosoituksena kaupungille, jolla on edessään Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi.

“Teos juhlistaa Oulua ja kutsuu pohtimaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Se rikastuttaa kaupungin kulttuurimaisemaa Oulun valmistautuessa vuoden 2026 tärkeään virstanpylvääseen.”
Kaupunkilaisilla valta valita seinämaalausten toteutuspaikat

Oulu2026-seinämaalausten toteutuspaikat valitaan vuosittain järjestettävillä, kaikille kaupunkilaisille avoimilla kaupunginosaäänestyksillä. Tuiraan vuonna 2023 valmistuneen Ovensuussa-teoksen toteutti kanadalainen taiteilija Ilana Pichon. Rajakylään vuonna 2022 valmistuneen Käännekohta-teoksen taiteilija oli isobritannialainen Eloise Gillow.

Vuoden 2025 teoksen kaupunginosaäänestys avautuu alkuvuodesta. Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 seinämaalaus tehdään Oulun keskustan alueelle. Teokset siirtyvät valmistumisensa jälkeen Oulun taidemuseon kokoelmiin.

Hankkeen taidekoordinoinnista ja tuotannosta vastaa Upeart.

Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Oulu ja koko pohjoinen Suomi täyttyvät tulevien vuosien aikana kulttuurista, taiteesta ja tapahtumista. Pohjoinen Suomi nousee maailmankartalle ennennäkemättömällä tavalla, kun suomalaiset ja kansainväliset kulttuuriosaajat luovat uutta kaupungeissa, maalla ja luonnossa. Kyseessä on usean vuoden matka, joka huipentuu vuoteen 2026.