Kulttuurifestivaali Ohcejohka Šearrá järjestetään tänä vuonna neljättä kertaa. Saamelaiskulttuuria juhlistava ja monipuolisesti esittelevä Ohcejohka Šearrá jäi ilman Taiteen edistämiskeskuksen festivaaliavustusta ja siksi esimerkiksi saamenkielinen runofestivaali jää tänä vuonna väliin.
Ella Marie. Kuva: Mats Suhr Pettersen
Leikkauksista huolimatta Ohcejohka Šearrán päätapahtumassa esiintyy tänäkin vuonna saamelaiskulttuurin supertähtiä. Festivaalin pääesiintyjänä nähdään norjalainen laulaja, aktivisti ja Sámi Grand prix -voittaja Ella Marie. Ella Marie on hurmannut yleisöjä ISÁK-yhtyeen karismaattisena keulahahmona ja noussut tunnetuksi ympäri maailmaa voittaessaan Norjan Stjernekampin vuonna 2018. Pohjoismaiden kiertueellaan Ella Marie esittää rohkeita ja sydämestä kumpuavia kappaleitaan, joiden jokaisessa nuotissa, sanoituksessa ja esityksessä välittyy ylpeys saamelaisen kulttuurin rikkaasta perinnöstä.
Ella Marien lisäksi Onnelantörmällä palataan 90-luvun saameradion tunnelmiin. 90-luvun saameradion kuulijoita viihdyttivät erilaiset alkuperäiskansa- ja maailmanmusiikkiohjelmat, joiden juontajana toimi Mihku Ilmára Mika. Vanhat päiväohjelmat tekevät paluun, kun Mihku Ilmára Mika Petra (Petra Laiti) soittaa vanhoja, uusia ja uusvanhoja klassikoita Onnelantörmän kesäradiossa.
Saamelainen joikuperinne on monipuolisesti esillä
Kautokeinosta Ohcejohka Šearráan saapuu esiintymään joikua ja kitaraefektejä yhdistelevä artisti ja muusikko Lávre (Lávre Johan Eira). Lávren omaleimainen, tutkiva, mutta juurtunut soundi on saanut inspiraationsa sisäisestä levottomuudesta sekä elämän oudosta mosaiikista ja ammentaa teemoista, jotka ovat usein hieman näkökentän ulkopuolella.
Saamelaista joikuperinnettä ylistää myös musiikkipedagogi Gáva-Áslat Laura (Laura Tapiola), joka etsi lopputyönään Utsjoen alueen sukujen joikuja ja palautti ne takaisin saamelaisyhteisölle. Laura Tapiolan joikukonsertti yhdistää uudet ja vanhat joiut kokonaisuudeksi, joka johdattaa kuulijat menneisyydestä nykyisyyteen.
Venäjän puolelta saamenmaata kokoisin oleva kildininsaamelainen Semen Bolshunov saapuu myös Utsjoelle. Bolshunov on muusikko, taiteilija, käsityöntekijä sekä poronhoitaja, joka taitaa kildininsaamelaisten perinteisen luv't-laulun sekä kurkkulaulun.
Kuoromusiikkia tapahtumaan tuo Sámi Jienat (Saamenmaan Äänet). Sámi Jienat on yli 20 vuotta valtioiden rajojen yli toiminut kuoro, joka esittää perinteistä ja modernia joikua sekä saamenkielisiä virsiä eri muodoissa. Sámi Jienat on uudistanut saamelaista kuoromusiikkia ja se on tehnyt yhteistyötä useiden tunnettujen saamelaismuusikoiden ja säveltäjien kanssa.
Saamelaisia queer-utopioita ja stand upia
Musiikin lisäksi kulttuurifestivaalilla nähdään myös esittävää taidetta. Máret Ásllat Ivvár Ovllá Nilla Ritni Rásten (Ritni Ráste Pieskin) ja työryhmän dekoloniaalinen queer-utopia Girjái. Girjái tuo Ohcejohka Šearráan joikuja, tanssia, tarinoita, musisointia, alter-egoja ja yhdessä unelmointia. Se on omistettu erityisesti sateenkaarisaamelaisille ja BIPOC queereille kaikissa ajoissa; edeltäneille, nykyisille ja tuleville, mutta tervetulleita ovat aivan kaikki.
Lisäksi festivaalilla maailman ensi-iltansa saa kahden kulttuurin välillä kasvaneen Aleksi Ahlakorven stand-up esitys. Ahlakorven standupissa yhdistyvät äkkiväärät sanaleikit lyhyiden onelinereiden muodossa sekä pitemmät, etelän ja pohjoisen eroja sekä miehisyyttä pohtivien juttujen muodossa.
Kulttuurialan leikkaukset koituivat runofestivaalin tappioksi
Ohcejohka Šearrá jäi tänä vuonna ilman Taiteen edistämiskeskuksen festivaaliavustusta. Rahoitukseen kohdistuneiden leikkausten vuoksi kulttuurifestivaalin ohjelmistosta jäi pois muun muassa saamenkielinen runofestivaali, joka on tuonut Tenojokilaakson saamelaisia kirjailijoita ja runoilijoita esille.
Leikkausten vuoksi festivaalin järjestämiseksi on etsitty kuumeisesti uusia rahoituslähteitä. Taide ja kulttuuri kuuluvat kaikille, joten tapahtumaan ei leikkauksista huolimatta myydä tänäkään vuonna pääsylippuja, vaan se on kaikille avoin ja maksuton.
Säästöjä on haettu kuluja karsimalla sekä talkoolaisten määrän ja paikallisen tuen lisääntymisellä.
- Esimerkiksi kaikki järjestyksenvalvojat ovat tulossa talkoilla tapahtumaan ja paikalliset ovat tarjonneet asuntojaan festivaalin artistien käyttöön. Festivaalia rahoittavat tänä vuonna Utsjoen kunnan, Saamelaiskäräjien ja Saamelaisneuvoston lisäksi Tanan saamen kielikeskus ja Samisk nærings- og utredningssenter, Ohcejoga gievrrat yhdistys, Home River Media ja ISFI (International Sámi Film Institute), Pieni Juurileipomo sekä Lomatärppi, Utsjoen kunnan vapaa-aikasihteeri Kaisa Tapiola-Länsman iloitsee.
Nuorten Loktafeasta muuttaa myös Onnelan törmälle
Festivaaliin on tiedossa myös uudistuksia. Talentista muutama vuosi sitten koko Suomen tuntemaksi nousseen nuoren räppärin Mihkku Laitin ideoima, nuorille aikuisille suunnattu Loktafeasta järjestetään Onnelan törmällä Ohcejohka Šearrá -festivaalin jälkeen. Loktafeastassa esiintyvät Yungmiqu, Talonpoika Lalli sekä J Laitinen & Jouni J.
Loktafeastan siirtyminen Onnelan törmälle täydentää festivaalipäivän ohjelmaa ja esittelee myös muuta kuin saamelaista musiikkia. Loktafeasta järjestettiin viime kesänä ensimmäistä kertaa Ohcejohka Šearrán jatkoina ja nyt myös jatkoilla päästään nauttimaan Saamen sillan jylhistä maisemista.
Ohcejohka Šearrá 5.7.2025 Utsjoella
Ikärajaton ja pääsymaksuton tapahtuma
Loktafeasta 5.7.2025 Utsjoella
K-18 ja pääsymaksu