Miten kuvata sotaa näyttämättä tuhottuja kaupunkeja tai runneltuja ruumiita? Taiteilijakollektiivi Open Group kutsuu meidät toistamaan ukrainalaisille tutuksi tulleita sodan ääniä. Osallistava videoinstallaatio Repeat After Me II nähdään Serlachiuksella 12.4.–20.7.2025.
Open Group, Repeat After Me II, 2022/2024, stillkuva videosta. Kuva: Serlachius-museot
Open Groupin ydinryhmän muodostavat tätä nykyä taiteilijat Yuriy Biley, Pavlo Kovach ja Anton Varga. He kuvasivat Venäjän 2022 aloittaman täysimittaisen hyökkäyssodan ääniä jo samana vuonna Ukrainassa maan sisäisten pakolaisten parissa. Toinen video kuvattiin 2024 Ukrainan ulkopuolelle sotaa paenneiden pakolaisten parissa.
Karaokesta vaikutteita saanut teos kutsuu katsojat toistamaan ohjusten, lentopommitusten, droonien, panssarivaunujen, rakettien ja sireenien ääniä. Videolla ukrainalaiset pakolaiset esittäytyvät lyhyesti, esittävät heille tutuksi tulleita sodan ääniä ja kutsuvat yleisön toistamaan niitä. Äänten toistaminen vie katsojat rauhanajan todellisuudesta sodan keskelle.
Alkusysäyksen Repeat After Me -teokselle antoi lehtinen, jonka Ukrainan kulttuuri- ja informaatioministeriö julkaisi vähän ennen Venäjän hyökkäystä. Tarkoituksena oli valmistella siviiliväestöä erilaisten hyökkäysten varalta ja neuvoa, miten tulee toimia ilmahälytysten ja muiden vaaratilanteiden aikana. Erilaisten asejärjestelmien äänet oli tärkeää oppia tunnistamaan, sillä vaaran hetkellä se voi pelastaa hengen.
Open Group: Yuriy Biley, Pavlo Kovach, Anton Varga Venetsian biennaalissa 2024. Kuva: Jacopo Salvi
Serlachius ottaa kantaa Ukrainan puolesta
Repeat After Me on nähty viime vuosina erilaisina muunnelmina monissa Euroopan maissa. Se esitettiin kesällä 2024 Venetsian Biennaalissa Puolan paviljongissa. Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen näki teoksen siellä, ja onnistui saamaan sen Serlachiukselle.
Videoinstallaatio nähdään poikkeuksellisesti Kivijärvi-salissa, joka on ensimmäistä kertaa näyttelykäytössä. Sivosen mukaan teoksen esittäminen Serlachiuksella on pohjimmiltaan poliittinen ele.
”Haluamme lisätä kotimaassamme tietoisuutta sodan todellisuudesta ja ukrainalaispakolaisten kohtaloista. Haluamme myös vaikuttaa asioihin, osallistua keskusteluun meille ja kaikille suomalaisille tärkeästä poliittisesta aiheesta”, hän toteaa.
Vuonna 2012 Länsi-Ukrainassa Lvivissä perustetun Open Groupin nimi juontuu suoraan ryhmän taiteellisesta toiminnasta. Työssään yhteisön jäsenet pyrkivät luomaan avoimia tilanteita, joissa tutkitaan eri yhteisöjen kohtaamisen ja kanssakäymisen prosesseja, yhteiskunnallisia ilmiöitä ja sukupolvia yhdistäviä kokemuksia.
Näyttelyyn liittyy myös ukrainalaisen taidehistorioitsijan Olga Tykhonovan ja Pauli Sivosen kirjoittama julkaisu, joka avaa sodan kokemuksia ja sitä, miten taiteessa voidaan käsitellä sotaa. Kustannusosakeyhtiö Parvsin kustantaman kirjan tekstit ovat suomeksi, ukrainaksi ja englanniksi.