Gaudeamus Oy tarjoaa syksyyn hauskan uutuuden: Orientin etymologinen sanakirja on saanut päivänvalon. Sanakirja on odotusten arvoinen, sillä sen laatijan professori Klaus Karttusen seurassa syntyy tietoa.
Sanojen alkuperä ja historia kiinnostavat, erityisesti globalisoituvassa maailmassa. Suomessakin on uusia lainasanoja vanhoista puhumattakaan, sillä kukapa ei käyttäisi englanninkielisiä sanoja arkipuheessaan työssä ja kotona.
Punssi. Eteläaasialainen juoma, jossa on viisi eri ainesosaa. Alkukielet ovat hindi ja marath.
Orientin jättämä perintö on varmasti vähemmän tunnettu kuin läntinen. Karttunen on koostanut muhkean orienttisen sanaston, ja kirjoittanut näille sanoille historian, äänneasut, luokittelut – ja ottanut tuttujen ja siis vanhojen lainojen oheen myös aivan uudet lainasanat. Itämaat ovat antaneet uusia nimityksiä ja sanoja ruokapöytään ja harrastuksiin. Hakemistossa on sanat ja kielet, kiitos.
Pyjama. Hindin ”säärivaate” tarkoittaa muslimien käyttämiä väljiä housuja. Alkuperäinen sana tulee persiasta pājāma.
On helpottavaa lukea sanakirjaa, jonka sisältöön ja määritelmiin voi luottaa, ja jota voi myös siteerata turvallisesti. Sanojen etymologia on mukana sillä tavalla, että määritelmistä jokainen voi poimia tietämyksensä tasoisen osan. Voi kuvitella, että sanakirja on mainio opas suomenkielen tunneille ja äidinkielen opettajille, ja edelleen aivan ”tavallisille” uteliaille lukijoille. Kiitos myös siitä, että jokaisen sanan perään on liitetty lähteet, joista voi hakea itse lisätietoa.
Rottinki. Malaijinkielinen meriruoko, rottinkiruoko tai aasialainen köynnöspalmu.
Tiedon ohessa kirja kelpaa vaikka takkatuliseuraksi, koska sisältö on seikkailu melko tuntemattomaan maailmaan, joka juontuu ties monenko tuhannen vuoden takaa. Varmaan voinemme sanoa, että on hauskaa lukea sanoista ja löytää niitä omasta kielestään. Vielä hauskempaa on, että aiemmin ei ole ollut aavistustakaan jonkin sanan ulkomaisesta perimästä.
Uteliaille kerrottakoon, että esimerkiksi ihan suomalaiselta kuulostava sana tavara onkin kotoisin Mongoliasta tai että pyjama on kotoisin Persiasta tai että dongarit (housut) Intiasta.
Dongarit. Sakilaisten ja merimiesten housut 1900-luvun alussa. Dongarit tulevat Intiasta ja hindin dungrista, mikä on karkea puuvillakangas.
Kiireen keskellä on rentouttavaa kohdata tietoteos, joka on kunnolla tehty ja jota lukiessa voi tuntea rauhaa ja oppimisen iloa.
Klaus Karttunen, Orientin etymologinen sanakirja. Gaudeamus 2013