- Kulttuurilla on kansantaloutta vahvistava vaikutus. Kuntien kulttuuripolitiikan haaste on, miten kulttuurin palvelurakenne saadaan tehokkaammaksi. Kulttuurin tulisikin olla peruspalvelu, sillä tällä hetkellä taidekasvatus ja kulttuuripalveluiden saatavuudessa on eroja kuntien ja väestöryhmien välillä, pääministeri Mari Kiviniemi toteaa Amusa Kulttuuritorille antamassaan haastattelussa.
Kiviniemi muistuttaa, että kulttuuri- ja joukkoviestintä ovat kotitalouksien suurin menoerä, mikä osoittaa kulttuurin tärkeyttä.
Kuntien tiukkaan budjettisuunnitteluun Kiviniemi kommentoi, että kuntaliitoksilla on tähdätty kuntien palveluiden ja niiden tuotantorakenteiden uudistamiseen. Hän korostaa, että esimerkiksi erilaiset kulttuuri- ja kesätapahtumat työllistävät taiteilijoiden lisäksi alueiden palvelusektoria.
Miljoona euroa taidetoimikuntien jaettavaksi
Suomessa on tekeillä taidetoimikuntalaitosta koskeva uudistus, joka on herättänyt uteliaisuutta. - Vaikka taidetoimikuntalaitosta uudistetaan, alueelliset taidetoimikunnat säilyttävät asemansa nykyisessä laajuudessa. Alueellisuus korostuu kesäisellä hallituksen päätöksellä, jolla alueelliset taidetoimikunnat saivat jaettavaksi miljoona euroa nuorten taiteilijoiden, tuottajien ja kulttuuri- ja sosiaalialan ammattilaisten työllistämiseen. Tuen tavoitteena on edistää kulttuuri- ja hyvinvointipalveluja kuuden kuukauden aikana.
Kiviniemi on tyytyväinen myös ELY-keskusten osuuteen kulttuurin alueellisessa kehittämisessä. - On tärkeätä, että aluehallintouudistuksen myötä kulttuuriasiat tulivat ELY-keskusten vastuille. Koska ne huolehtivat mm. työllisyydestä, kulttuuri ja luova talous ovat edelleen tärkeimpiä työllistäjiä.
- Tärkeintä olisi, että alueelliset toimijat tekisivät yhteistyötä ja vahvistaisivat alueidensa kulttuurialan työllisyyttä, Kiviniemi odottaa.
Lisätiedot: erityisavustaja Annika Saarikko, valtioneuvoston kanslia
puh. 040 744 6770, (09) 160 22366, annika.saarikko@vnk.fi, www.vnk.fi
Teksti: Anja Kuoppa / Amusa Viestintä
Kuva: Lehtikuva Oy / Valtioneuvoston kanslia