Savonlinnassa Nälkälinnamäellä, entisessä kirjastorakennuksessa, on nähtävillä Raffaellon muotokuvia -näyttely 20.8.2021 saakka. Näyttely kuuluu Italian ulkoasiainministeriön ja Raicomin maailmanlaajuiseen Opera Omnia -näyttelykokonaisuuteen. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Savonlinnasta näyttely siirtyy Pristinaan Kosovoon.
Näyttelyssä on esillä suuren renessanssitaiteilija Rafaelin tuotannosta 14 teosta luonnollisen kokoisina jäljennöksinä. Innovatiivisen teknologian käytön ansiosta jäljennökset säilyttävät kaikki alkuperäisten teosten yksityiskohdat, vivahteet ja värit. Jäljennökset on luotu Italian yleisradioyhtiö Rain arkistovalokuvien pohjalta.
Taustavalaisujärjestelmä ja erityinen tukirakenne mahdollistavat teosten katsomisen mistä tahansa suunnasta. Itse teosten lisäksi näyttelykokonaisuuteen kuuluu interaktiivinen multimediapiste, jossa näyttelykävijät voivat tutustua tarkemmin Rafaelin elämään ja teoksiin.
Kuva: Raffaellon muotokuvia -näyttely.
Näyttelyn kuraattorina toimii professori, taidehistorioitsija Antonio Paolucci. Hän on Italian ja koko maailman johtavia taiteen asiantuntijoita.
Nälkälinnamäellä oleva näyttely on osa Opera Omnia -projektia, jonka ovat luoneet Italian ulkoasiain ja kansainvälisen yhteistyön ministeriö sekä Raicom. Projekti syntyi siitä tietoisuudesta, että Leonardo da Vincin, Rafaelin, Caravaggion ja muiden maalaustaiteen mestareiden taiteellinen perintö on hajallaan ympäri maailmaa museoissa, kirkoissa ja yksityiskokoelmissa, mikä tekee suuren mittakaavan yksityisnäyttelyiden järjestämisestä mahdotonta.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä: Italian ulkoasiain ja kansainvälisen yhteistyön ministeriö, Raicom, Italian suurlähetystö Helsingissä, Opera Omnia, Savonlinnan kaupunki, Samiedu, Okabex Arts, Savonlinnan Musiikkiakatemia. Näyttely on jo ollut esillä Tunisissa ja Ankarassa, ja Suomesta se siirtyy Pristinaan.
Rafaello Sanzio. Kuva: www.sabercultural.com.
Raffaellon muotokuvia -näyttelyn lisäksi Nälkälinnamäellä on esillä Danteen liittyviä sarjakuvia. Dantea pidetään tänä päivänä yhtenä italian kielen isistä ja yhtenä tärkeimmistä Italian tunnuskuvista maailmassa.
Kuuluisin näyttelyn sarjakuvista on L´Inferno di Topolino (Mikki Hiiren Inferno), joka ilmestyi vuosina 1949-1950. Guido Martinan ja Angelo Bioletton sarjakuvaversion päähenkilö on Mikki Hiiri.
Sarjakuvasta otetaan Italiassa säännöllisesti uusintapainoksia ja se on julkaistu myös Suomessa.