Laura Kolben tietokirja Kosmos — Ravintola ja perhe 1924–2024 juhlistaa satavuotiasta ravintolaa. Kosmoksen tarina heijastaa kaupungin, yhteiskunnan ja ruokakulttuurin muutoksia, sekä kuvaa perheyrittämistä neljässä sukupolvessa.
Laura Kolbe. Kuva: Fabian Björk
Ravintola Kosmos on rikastuttanut helsinkiläisten elämää jo sadan vuoden ajan. ”Joka suhteessa täydellinen ja viehättävä ravintola” lupasi Kosmoksen varhainen mainos, eivätkä sanat osuneet harhaan: kun ravintolalla on ikää kolminumeroinen luku, tärkeitä asioita on osattu tehdä oikein.
Laura Kolbe kertoo historiateoksessaan satavuotiaan ravintola Kosmoksen tarinan. Helsingin keskustaan elokuussa 1924 perustetun Kosmoksen värikkäässä vuosisadassa kohtaavat kaupungin, kansakunnan ja maailmankin vaiheet. Ainutlaatuinen ravintola on toiminut alusta asti samassa huoneistossa ja ollut jo neljännessä polvessa saman perheen - Hepolampien - omistuksessa.
Kosmoksen historia on kertomus yrittämisen ja ravintola-alan merkityksestä kaupunkikulttuurin kehittymisessä. Vuosisadan aikana ravintola on nähnyt kieltolain, sota-ajan, olympialaiset, kaupungin kasvun ja kansainvälistymisen, 1990-luvun laman ja koronapandemian. 1950-luvulta alkaen Kosmos alkoi houkutella taiteilijoita ja toimittajia, ja maine taiteilijaravintolana vakiintui vuosikymmenten aikana. Tunnettu asiakaskunta on näin tuonut Kosmokselle paikan myös suomalaisessa kulttuurihistoriassa.
Kolben kirja kuvaa taitavasti ja tarkasti, miten Kosmos on luovinut murroksesta toiseen, perinteitä aina kunnioittaen.