Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.02.2021

Repinin kuuluisat mestariteokset ja muotokuvat Ateneumiin maaliskuussa

Ateneumin taidemuseon kolmannessa kerroksessa nähdään 19.3.–29.8.2021 kansainvälisen mestarin, taidemaalari Ilja Repinin (1844–1930) näyttely. Nykyisen Ukrainan alueella syntynyt Repin on Venäjän kuuluisin taidemaalari ja myös suomalaisten rakastama: hänen ateljeekotinsa oli Suomen puolella Terijoen Kuokkalassa vuosina 1903–1930.

Näyttelyyn saadaan Repinin tunnetuimpia historiallisia maalauksia ja aikansa kulttuurivaikuttajien muotokuvia Ateneumin kokoelmaan kuuluvien teosten ohella. Muutokset näyttelyn avautumisaikatauluun ovat mahdollisia.

Ilja Repinin maalaus Mielenosoitus lokakuun 17. päivänä vuonna 1905, nähtävissä Ateneumin 2021 näyttelyssä.
Ilja Repin, Mielenosoitus lokakuun 19 päivänä vuonna 1905. Kuva: Venäläisen taiteen museo, Pietari

 

Repin on taiturimainen venäläisen kansan kuvaaja
Ilja Repin tunnetaan ennen muuta psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestarina. Ajan taidekoulutus painotti ihmisvartaloiden ja myyttisten aiheiden kuvaamista, mutta Repin ja muut realistit nostivat ensimmäistä kertaa tavallisen venäläisen kansan kuvaamisen taiteen tärkeimmäksi tehtäväksi. Repin oli pohjattoman kiinnostunut kaikista häntä ympäröivistä asioista, mikä teki hänestä verrattoman aikansa kuvaajan.

Näyttelyyn saadaan Repinin tunnetuimpia, taiturimaisen yksityiskohtaisia maalauksia, kuten Pietarin Venäläisen taiteen museosta tulevat Volgan lautturit (1870–1873) ja Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880–1891). Repinin suurtöiden joukkokohtauksissa on psykologisesti tarkkoja jännitteitä: maalausten yksittäiset hahmot tuntuvat elävän omaa tarinaansa historiallisten pyörteiden keskellä.

”Kysymykset ihmisen oikeuksista ja kansan suhteesta hallitsijoihin ja valtaeliittiin ovat ajankohtaisia tänä päivänä, mutta ne herättivät kiihkeää kiinnostusta myös 1800-luvun lopulla. Taiteen avulla voimme käydä keskustelua yhteiskunnallisesti tärkeistä ja ajankohtaisista asioista”, kertoo Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari.

Ilja Repinin maalaus Mikä vapaus nähtävissä Ateneumin 2021 näyttelyssä.
Ilja Repin: ”Mikä vapaus!” (1903). Kuva: State Russian Museum, St. Petersburg.

 

Repin on aikansa merkittävin venäläinen taiteilija, joka kuvasi maaorjuudesta 1860-luvulla vapautunutta Venäjän kansaa sekä aikansa älymystöä ja kansan suhdetta hallitsijoihin. Siksi hän on vaikuttanut vahvasti siihen, mikä on yhä suomalaistenkin käsitys venäläisyyden olemuksesta.

Repinin muotokuvissa on poikkeuksellista psykologista syvyyttä
Näyttelyn lukuisissa muotokuvissa esiintyvät niin taiteilijan perheenjäsenet kuin ajan kulttuurivaikuttajatkin, kuten säveltäjä Modest Musorgski ja kirjailija Leo Tolstoi. Kaikkiaan Repin maalasi yli 300 muotokuvaa ja kuvasi paljon myös naispuolisia kulttuurielämän voimahahmoja. Yhtenä aikansa parhaista potrettimaalareista Repin vangitsi muotokuviinsa poikkeuksellista psykologista syvyyttä.

Repin vietti uransa aikana pitkiä aikoja niin Pariisissa kuin Pietarissa ja Moskovassa – yhdessä vaimonsa Vera Ševtsovan ja neljän lapsensa kanssa. Avioliiton päätyttyä eroon Repin solmi suhteen Natalia Nordmanniin ja rakennutti ateljeekodin Terijoen Kuokkalaan (nyk. Repino), silloisen Suomen suurruhtinaskunnan puolelle. Pariskunta asettui sinne pysyvästi vuonna 1903.

Ilja Repin: Natalia Nordmannin ja Ilja Repinin kaksoismuotokuva (1903). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria, Jenni Nurminen.
lja Repin: Natalia Nordmannin ja Ilja Repinin kaksoismuotokuva (1903), Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria, Jenni Nurminen.

 

Bolshevikkivallankumous sulki Suomen ja Venäjän rajan huhtikuussa 1918, jolloin Repin jäi emigrantiksi Suomen puolelle. Repin oli jo aikaisemmin luonut lämpimiä suhteita suomalaisiin kuten Eino Leinoon ja Albert Edelfeltiin, ja ikuisti maalauksiinsa muun muassa Akseli Gallen-Kallelan. Hän lahjoitti taideteoksia Ateneumille, ja sen kunniaksi Repinille pidettiin suuret juhlat Helsingin Seurahuoneella.

Näyttelyä on haviteltu Ateneumiin 25 vuotta
Näyttely on ensimmäinen Repinin koko uraa esittelevä katsaus Suomessa 2000-luvulla ja sitä on haviteltu Ateneumiin 25 vuoden ajan. Näyttelyssä on esillä yli 130 maalausta ja paperipohjaista teosta yli kuudenkymmenen vuoden ajalta. Suuri osa teoksista nähdään ensimmäistä kertaa Helsingissä. Myös Ateneumin kokoelmaan kuuluu runsaasti Repinin teoksia.

Näyttelyn toteuttavat Ateneumin taidemuseo ja Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris/Paris Musées yhteistyössä Tretjakovin gallerian ja Venäläisen taiteen museon kanssa. Ateneumin näyttelyn kuraattori on intendentti Timo Huusko. Ateneumin jälkeen näyttely on esillä Pariisin Petit Palais’sa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu ja asiantuntijoiden artikkeleista koostuva näyttelyluettelo suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisun on toimittanut amanuenssi Anne-Maria Pennonen.

Näyttelyintrot ja opastukset varattavissa ryhmille
Voit syventää vierailua näyttelyyn tilaamalla paikat Ateneum-salissa järjestettävään näyttelyintroon. Opastuksia näyttelysaleissa järjestetään vain normaalien aukioloaikojen ulkopuolella erillisestä varauksesta. Saatavilla on myös etäopastus.Tutustu valikoimaan Ateneumin sivuilla

Tutustu tausta-aineistoon Ilja Repinistä
Tausta-aineisto tarkastelee taiteilijaa kattavasti kolmen eri teeman kautta, joita ovat venäläisyyden historia, muotokuvat sekä Repinin suhde Suomeen.
Lataa tausta-aineisto (pdf)

Aukioloajat ja pääsymaksut
Ateneum on suljettuna 28.2.2021 asti koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Koronaviruksen vaikutuksesta Ilja Repinin näyttelyn avautumiseen yleisölle tiedotetaan helmikuun lopussa.