New Yorkin muotiviikolla Flying Solo -näytöksen aikana puhelias yleisö hiljeni äkkiä ja pidätteli hengitystään. Balettitanssija Mira Ollila käveli yliluonnollisen hitaasti kaikkien yläpuolella lasiset sarvet päässään ja 35 cm korkeat lasikorot jaloissaan. Tuhkimo 2.0 oli saapunut catwalkille!
Tanssija Mira Ollila on tärkeä osa kaikkia Infinity Vessel teoksia. New Yorkissa hän edusti kielletyn naisen arkkityyppiä. Lasisessa sarvikruunussa on kultaa Suomen Lapista. Bikineissä on Kalaparkki Oy:n kalannahkaa. Kuva: Barbara Raw
Sini Majurin ja Marja Hepo-ahon Infinity Vessel -mallisto sain innostuneen vastaanoton merkittävillä New Yorkin muotimessuilla helmikuun puolivälissä. New Yorkin muotiviikko on yksi maailman arvostetuimmista muotitapahtumista. Malliston puvustuksessa kaikkiin liittyy lasia. Epätavallsisissa yhteyksissä esiintyminen ei ole uutta. Vuosi sitten helmikuussa Mira Ollila tanssi yhdessä robotin kanssa lasikruunu päässään ja käytti mm. lasista kainalosauvaa osana tanssiesitystä.
Kielletyn naisen arkkityyppi. Tytti Porvari valmisti jalkineet. Raskailla lasisilla kengillä käveleminen oli haastava tehtävä, johon Mira Ollilan vankka ammattitaito tanssijana toi mahdollisuuden. Siinä oli vaaran elementti. Kävelyyn erikoistunut fysioterapeutti Henri Silanen Respecta Oy:stä toimi lasikenkien erityisasiantuntijana, jotta kävelyssä otettiin turvallisuus parhaiten huomioon. 35 cm korkeissa lasikengissä on materiaalina Mafka & Alakosken lasistudiolla muottiin puhallettu lasi, Kalaparkki Oy:n kalannahka, UPM:n 3D tulostettava puu, jonka filamentin on tuottanut Inweb Oy. 3D tulostus Aalto Yliopistossa. Malli, Mira Ollila. Kuva: Barbara Raw
New Yrokissa tiimi kantoi lasikruunuja jokaisessa tapahtumassa, myös juhlissa ja herätti paljon huomiota. Jokainen kruunu on räätälöity, ja ihmisen pää skannataan 3D:llä muotin luomiseksi. Teoksissa alkuperä on tärkeää, myös muodin kehyksessä: mistä vaatteemme todella tulevat.
Työryhmän mallimestari Aino Simola muotoili ja loi Sini Majurin ja Marja Hepo-ahon suunnittelemat pukuveistokset studiossaan Riihimäellä. Alexandra Holmes vastasi UPM:n kehittämän 3D-tulostetun puun tulostamisesta vaatteisiin. Inweb Oy valmisti tulostusmateriaalin Suomessa. Tytti Porvari valmisti veistokselliset lasikengät studiotyönä käyttäen haasteellisia materiaaleja, kuten kalannahkaa. Joonas Salo tuftasi tuftaustyöt Helsingissä.
Äidin arkkityyppi kertoo naisten lisääntymisoikeuksista sekä oikeudesta omaan kehoon. Spinnovan innovatiivisesta kuidusta valmistettu reppu, jossa yksityiskohtia UPM:n 3D tulostetusta puusta, jonka filamentin on tuottanut Inweb Oy. Puvun kangas on Materials Helsinki-kangaskaupasta Helsingistä. Kengät Shoes By ShaniiB. Malli Gayeon Jang. Kuva: Barbara Raw
Mallisto sai todella innostuneen vastaanoton näytöksessä ja palautetta ei tullut ainoastaan omaperäisyydestä, mutta myös kantaaottavuudesta. Muotiviikot toivat mallistoa esiin jo etukäteen innovatiivisuuden lisäksi taiteellisuudesta. Lasikruunuja kokeiltiin innokkaasti ja tiimiläiset pitivät kruunuja päässään myös New Yorkissa kulkiessaan. Välittömään amerikkalaistyyliin kaupunkilaiset pysäyttivät usein ja halusivat kokeilla itse lasikruunuja päähänsä.
Sini Majuri iloitsee ison, suorastaan huikean projektin onnistumisesta. Näkyvyyttä tuli ja mm. tunnetuista naistenlehdistä Elle ja Glamour noteerasivat malliston.
Äidin arkkityyppi kertoo naisten lisääntymisoikeuksista sekä oikeudesta omaan kehoon. Spinnovan innovatiivisesta kuidusta valmistettu reppu, jossa yksityiskohtia UPM:n 3D tulostetusta puusta, jonka filamentin on tuottanut Inweb Oy. Puvun kangas on Materials Helsinki-kangaskaupasta Helsingistä. Kengät Shoes By ShaniiB. Malli Gayeon Jang.
Lasi ilmentää ihmiskuntaa ja tuo esiin arkkityypit ja naisten oikeudet
Infinity Vessel -mallisto oli suunnittelijoille Sini Majurille ja Marja Hepo-aholle henkilökohtainen. Kokoelma heijasti naisellisuuden arkkityyppejä keskustellen siitä, miten naisia yhteiskunnassa nähdään. Arkkityypit – Madonna, huora, uhri, kielletty nainen, äiti, vanha nainen, paha ja matriarkka – edustavat sekä yhteiskunnallista naista että jaettua kokemusta ja suhdetta naiseuteen. Erityisesti naisten oikeudet ja oikeus omaan kehoonsa ovat työn eturintamassa, sillä lasi ilmentää ihmiskuntaa teoksissa.
Matriarkan arkkityyppi. Spinnovan innovatiiviseen kuituun on luotu käärmekuvio tekoälyllä ja se on laser-kaiverrettu kankaaseen Aalto Yliopistossa. Lasipanssari on puettu Lara Jallohin ylle nyörityksellä. Lasisen kruunun kulta on Suomen Lapista. Naiseutta juhlistavan Matriarkan arkkityyppi edustaa tulevaisuuden naista ja siinä yhdistyvät kaikkien arkkityyppien osat. Kuva: Barbara Raw
Joulukuussa 2023 lasi lisättiin UNESCO:n Aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Infinity Vessel tuo suomalaista lasia uusille areenoille, joissa sitä perinteisesti ei ehkä löydy – tavoitteena innovoida ja laajentaa tämän käsityömuodon kulttuurista jalanjälkeä.
Muotialan haasteet liittyvät kysymyksiin siitä, miten arvostamme ihmisiä ja miten nämä arvot heijastuvat yhteiskunnassa, sekä ekologisiin ja eettisiin haasteisiin alalla.
Majurilla ja Hepo-aholla on sanoma, kuinka vaatteiden valmistus ja kulutuskäytännöt vaikuttavat ympäristöön ja ihmisten terveyteen. Naisvartalon seksualisointi ja objektivointi vaikuttavat siihen, miten naisia kohdellaan ja nähdään yhteiskunnassa. New Yorkin muotiviikon esityksessä Infinity Vessel tarkastelee muotia ja vaatetusta ilmiöinä, jotka ovat syvästi yhteydessä ihmiskuntaan.
Sini Majuri (vas.), Mira Ollila ja Marja Hepo-aho keskellä New Yorkia lasikruunuissa iloitsemassa onnistuneesta näytöksestä. Mira Ollila seisoo lasikengissä. Kuva: Infinity Vessel
Tiimiläisten kommentteja muotiviikkojen kokemuksista:
Alex Holmes:
Infinity Vesselin osallistuminen NYFW:n catwalkille oli inspiroivaa. Kaikkien asujen näkeminen yhdessä kokoelmana ja persoonalle niin hyvin sopineiden mallien päällä oli paras päätös tälle moniosaiselle projektille.
Kokoelmamme teki vaikutuksen paitsi hämmästyttävän villien ja monimutkaisten kappaleiden ansiosta, myös siksi, että kannustimena oli antaa lausunto. Meitä juhlittiin ainutlaatuisuudestamme ja viestimme tärkeydestä.
Kaikki mukana olleet näyttelivät täysin erilaisia rooleja ja osoittivat vahvuutensa koko ajan. Lentävä soolotiimi oli erittäin hauskaa ja oli hienoa tavata yhtä kunnianhimoisia suunnittelijoita ja nähdä niin upea ja ikoninen kaupunki.
Mira Ollila:
Tunnen olevani ylpeä saadessani olla osa tätä mahtavaa seikkailua. Toin kaikki tietoni ja kokemukseni baleriinitaustaltani pöytään, ja niin tein kaikki muutkin heidän historiansa, tietotaitoineen ja taidoineen. Se teki minuun suuren vaikutuksen. Tiimimme - samoin kuin koko Flying-soolotiimin - sitoutuminen! - oli todella sydäntä lämmittävää. Kerran elämässä kokemus meille kaikille!
Infinity Vessel: Sini Majuri ja Marja Hepo-aho
New Yorkin muotiviikot 2024
Flying Solo näytös, Canoe Studios