Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.06.2024

Savonlinnan suositut Lintuhuvilat nostavat esiin kulttuuriperintöä, taidetta, kaupunkiluontoa ja yhteisöä

Jo tuoreeltaan ilmiöksi noussut Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan -kirja kertoo ainutlaatuisesta taideprojektista, jollaista ei ole toteutettu muualla. Riihisaari – Savonlinnan museon julkaisema kirja on sekä aiheensa että käsittelytapansa ansiosta poikkeuksellinen teos, jonka lukijakunta ja yleisö ovat heti ottaneet erityisellä kiinnostuksella vastaan. Projektista ovat innostuneet myös linnut sekä matkailijat. Kirja palkittiin hiljattain sekä Vuoden museojulkaisuna että Iittalan taidekirjakilpailun kunniamaininnalla.

Kuvassa on lehtipuiden keskellä ja yhdeltä oksalta roikkumassa puinen pienoistalo.  Talo on pienoismalli, joka on valkoinen ja siinä on tumman punaiset koriteikkunan pielet ja yläpuolella pieniruutuiset koristeet.  Alaspäin lähtee molemmista reunoista kaksi lautaa pyramidimaisesti sekä kahdet kattoikkunat.  Sivussa on harjakattoa ja etuvasemmalla on iso harja ja vieressä pieni harja.

Lintuhuvila Päiväkumpu. Kuva: Kimmo Heikkilä

 

Savonlinnan Lintuhuvilat niittävät mainetta ja keräävät ystäviä. Savonlinnalainen haudankaivaja Marko Ruuskanen on päivätyönsä ohella jo muutaman vuoden ajan nikkaroinut eri puolille Savonlinnaa vanhojen rakennusten näköislinnunpönttöjä, jotka on ripustettu pitkin kaupunkia niille paikoille, joista alkuperäiset rakennukset ovat jo kadonneet.

Vanhojen rakennusten mallien mukaan tehdyt lintuhuvilat kertovat elävästi kaupungin historiasta ja tekevät sitä uudella tavalla näkyväksi. Ihmisten lisäksi myös linnut ovat ottaneet taidokkaat linnunpöntöt omikseen. Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan avaa ja dokumentoi tätä Marko Ruuskasen ainutlaatuista ja omaehtoista taidelinnunpönttöprojektia sekä kertoo jo kadonneiden rakennusten tarinaa.

Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan on kompakti ja monipuolinen tietopaketti, jossa vanhojen valokuvien ja rakennusten kautta kerrotaan Savonlinnan rakennushistoriaa ja kaupunkitarinoita. Kirjaa voi hyvin käyttää myös oppaana lintuhuviloiden luokse, sillä se on kätevän kokoinen, ja siinä on mukana kartta. Kirjan on kirjoittanut Ville Vilén, ja sen ulkoasusta ja taitosta vastaa Kimmo Heikkilä. Työryhmään on lisäksi kuulunut museonjohtaja Nikke Kaartinen. Kirja on tehty yhteistyössä Marko Ruuskanen kanssa.

 

Kuvassa on taustalla vihreää lehvästöä ja keskellä on puunrunkoa, johon on kiinnitetty talo pienoismallina. Talon kelta-punainen ja siinä on tiivis korkeiden ikkunoiden rivi ja katossa pieniä ja isoja harjoja vuorotellen.  Ylhäällä on pieniä ikkunoita.

Lintuhuvila Salosen talo. Kuva: Kimmo Heikkilä

 

Vuoden museojulkaisu -palkinnon perusteluissa kiitettiin sitä, että kirjaan on onnistuttu ikuistamaan ainutlaatuisella tavalla kaupunkikulttuuria ja historiaa, ja että se hyvän mielen teoksena innostaa paikallisia ihmisiä ja matkailijoita historian ja rakennusperinnön vaalimiseen. Iittalan taidekirjakilpailun kunniamaininnan yhteydessä puolestaan nostettiin esille kirjan visuaalisuutta, aihetta ja erityistä poikkeavuutta menneenä vuonna julkaistujen taidekirjojen joukossa.

- Yksittäisten ihmisten intohimoisella tekemisellä on suuri ja näkyvä vaikutus yhteisölle, ja se luo toivoa, toteaa Ruuskasen linnunpönttöprojektista Nikke Kaartinen, Savonlinnan museon johtaja. Kaartisen mukaan palkittu museokirja luo linkin omaperäisen taideprojektin, kulttuuriperinnön ja kaupunkihistorian välille.

- Kirja on museomme puolelta uusi ja merkittävä yhteistyön avaus, joka laajentaa museon tapaa nostaa esiin historian kerrosten, kestävyyden ja paikallisidentiteettien teemoja ja merkitystä. Lisäksi kirjan kautta olemme voineet lisätä yhteisöjen sekä erilaisten ihmisten välistä vuoropuhelua ja keskustelua vanhojen rakennusten säilyttämisestä ja vaalimisesta. Kirjan saamat tunnustukset ovat hienoa jatkoa museomme viime vuonna voittamalle Vuoden museo -palkinnolle.

Marko Ruuskasen linnunpönttöprojekti ja siitä kertova kirja tuovat monipuolisella ja mielenkiintoisella tavalla esiin kulttuuriperinnön lisäksi kestävyyden eri osa-alueita. Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin toiminnanjohtaja Heikki Härkönen kiittelee Ruuskasen ainutlaatuista pönttöprojektia.

- Lintuhuvilat ovat kuin piste iin päälle maailman norppapääkaupunki Savonlinnalle ja tarjoavat mahdollisuuden kulttuurihistorian ohella tarkkailla lintujen elämää. Savonlinnan kaupunkiluontoon kohdistuu monenlaisia paineita ja lintuhuvilat pitävät puiden puolia. - Haudankaivaja Ruuskanen huoltaa pöntöt vapaaehtoistyönään vuosittain. Menneellä pesimäkaudella kaupunkipöntöistä 90 prosentissa oli Marko Ruuskasen mukaan asukkaita.

Linnunpöntöt, niiden kertomat tarinat ja koko niihin kytkeytyvä ilmiö kiinnostavat sekä paikallisesti että laajemmin ja ne houkuttelevat ainutlaatuisuudellaan myös matkailijoita tulemaan kaupunkiin ja alueelle.

- Lintuhuvilat ovat ainutlaatuinen esimerkki siitä, miten kohteen menneisyys on herätetty osaksi nykypäivää aivan uudella, kiehtovalla tavalla, sanoo Visit Finlandin vastuullisen matkailun asiantuntija Liisa Kokkarinen. - On ilahduttavaa, että lintuhuvilat toivottavat kaupunkilintujen lisäksi tervetulleeksi myös matkailijat. Linnunpönttökierrokset ovat niin kotimaiselle kuin kansainväliselle matkailijalle oiva ja aito keino tutustua Savonlinnaan ja kokea paikan tuntu.

Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan -kirja on yltänyt nopeasti jo toiseen, kevyesti päivitettyyn painokseen. Kirjaa on saatavilla Riihisaaresta, Savonlinnan museon museokaupasta ja Rosebud Sivullinen -kirjakaupasta Helsingin Kaisaniemestä. Myöhemmin tänä vuonna kirja julkaistaan myös äänikirjana.

 

Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan
Toimituskunta: Ville Vilén, Kimmo Heikkilä, Nikke Kaartinen
Tekstit: Ville Vilén
Ulkoasu ja taitto: Kimmo Heikkilä
Julkaisija: Riihisaari – Savonlinnan museo, 2023

https://www.savonlinna.fi/riihisaari/