Alankomaalainen taiteilijapari Iris Honderdos ja Arno Peeters ovat työskennelleet syyskuun alusta lähtien yhteisötaiteellisen projektinsa parissa Serlachius-residenssissä Mänttä-Vilppulassa. He ovat toteuttaneet Vilppulan avovankilan vankien kanssa teoksen Elämänlanka, joka esitellään julkisesti avovankilan pihapiirissä 29. lokakuuta.
Iris Honderdos ja Arno Peeters ovat kiertäneet maailmaa jo kahdeksantoista vuotta työskennellen omalla erityisellä tavallaan. He eivät koskaan tiedä etukäteen, mitä tulevat tekemään. Projektit sisältävät kuitenkin aina tarinoita paikallisista yhteisöistä: kaivosmiehiltä Tsekissä, mielenosoittajilta Ukrainassa, HIV-positiivisilta naisilta Vietnamissa, Armenian opiskelijoilta tai ugandalaiselta heimolta.
Iris Honderdos ja Arno Peeters. Kuva: www.tapetv.nl
Iris Honderdos on erikoistunut valokuvaamiseen, videoihin ja installaatioihin. Arno Peeters on äänisuunnittelija ja säveltäjä. Yhdessä he ovat tehneet taideteoksia, videoita, performanssia ja teatteria: hyödyntäneet taidemuotoa, joka sopii aiheeseen, käytössä oleviin materiaaleihin ja budjettiin.
Mänttä-Vilppulassa he ovat vierailleet paikallislehdessä ja nuorisotiloissa ja keskustelleet kadulla tapaamisensa ihmisten kanssa paikkakunnan hyvistä ja huonoista puolista. Kaikkein kiinnostavin kohde heistä on Vilppulan avovankila: ei aitoja, piikkilankoja tai kaltereita. Vankeja kohdellaan inhimillisesti ja heille on annettu paljon omaa vastuuta.
Vilppulan vankilassa ei ole muureja. Kuva: Marko Melto, Yle
Niinpä taiteilijapari ajoi avovankilaan ja kysyi, olisiko heidän mahdollista työskennellä vankien kanssa. Tämä mahdollisuus järjestyikin nopeasti. Arno Peeters ja Iris Honderdos ovat pitäneet muutamia esittelyjä vankilassa ja kutsuneet vangit osallistumaan kahteen taidepohjaisen oppimisen tuokioon Serlachius-museo Göstaan.
Menetelmässä korostetaan taiteen kykyä opettaa. Se voi myös antaa vastauksia elämää koskeviin tärkeisiin kysymyksiin. Tässä hyvin henkilökohtaisessa prosessissa ei tarvita taiteentuntemusta. Ohjaajista oli jännittävää nähdä, vaikuttaisiko tämä lähestymistapa vankeihin, ja vastausten perusteella se oli heille erittäin mielenkiintoinen kokemus.
Sen jälkeen taiteilijat ovat hakeneet ja suunnitelleet sopivaa taideprojektia, joka esittelisi vankien elämää kunnioittavalla ja mielekkäällä tavalla.
Monet vangit työskentelevät parhaillaan heidän kanssaan lopullisen installaation parissa. Se koostuu seitsemästä kolme metriä pitkästä koivunrungosta, jotka vangit ovat itse kaataneet vankilan alueen metsästä. He koristelevat rungot henkilökohtaisella elämänlangallaan, jota kuvastaa punainen köysi. Teräksiset pannat kuvaavat heidän elämänsä tärkeitä hetkiä.
Rungot asetetaan pystyyn ympyräksi ja sijoitetaan vankilan kasvihuoneen lähelle julkisen ja vankilan alueen rajalle.
Taideteos esitellään 29.10. osoitteessa Kotiniementie 67, Mänttä-Vilppula.