IV kansainvälinen Sibelius Singing -duokilpailu käynnistyy ja järjestetään 24.–26. huhtikuuta 2025 Järvenpää-talolla. Tapahtuma kokoaa yhteen 33 laulaja–pianistiparia, jotka on valittu ennakkokarsinnan perusteella. Kilpailijat edustavat yhteensä 24 eri kansallisuutta.
Kilpailun osanottajat Ruusu-Maaria Brousseau, mezzosopraano, Kanada ja Joona Uusitalo, piano, Suomi. Kuva: Sibelius Singing
Vuonna 2025 vietetään Jean Sibeliuksen syntymän 160-vuotisjuhlaa. Järvenpäässä kansallissäveltäjän perintöä muistetaan erityisesti 22.–27.4.2025 järjestettävällä Sibelius-viikolla. Luvassa on monipuolista ohjelmaa sisältävä tapahtumallinen viikko, jonka osana myös duokilpailu järjestetään.
Kilpailu keskittyy lied-taiteeseen ja erityisesti Jean Sibeliuksen laulumusiikkiin. Arvioinnin kohteena on laulajan ja pianistin taiteellinen yhteistyö. Kyseessä on ensimmäinen Suomessa järjestettävä kansainvälinen duokilpailu tässä muodossa.
– Laulukilpailujen runsaasta kirjosta Suomessa on tähän asti puuttunut kaikille kansallisuuksille avoin duokilpailu, kertoo Järvenpään Sibeliusviikot ry:n puheenjohtaja Mia Kari.
– Sibelius Singing -duokilpailu haluaa tuoda esiin liedin ainutlaatuisen luonteen taidemuotona ja samalla tehdä tunnetuksi Sibeliuksen laajaa laulutuotantoa uusille sukupolville ympäri maailmaa.
Kilpailun tuomaiston jäsen Iain Burnside. Kuva: Sibelius Singing
Sibelius Singing on osa Järvenpään Sibeliusviikot ry:n toimintaa. Yhdistys on vuodesta 1995 alkaen järjestänyt tapahtumia, joiden tavoitteena on vaalia Sibeliuksen musiikkiperintöä hänen kotikaupungissaan. Laulukilpailu on järjestetty aiemmin vuosina 2007, 2011 ja 2015. Vuodelle 2020 suunniteltu ensimmäinen duokilpailu jouduttiin perumaan pandemian vuoksi.
Vuoden 2025 kilpailun tuomaristossa toimii viisi kansainvälistä lied-taiteen asiantuntijaa:
Gustav Djupsjöbacka (Suomi)
Soile Isokoski (Suomi)
Hillevi Martinpelto (Ruotsi)
Andreas Schmidt (Saksa)
Iain Burnside (Iso-Britannia)
Kilpailu koostuu alkueristä ja kahdesta finaalierästä, ja kaikki esitykset pidetään Järvenpää-talolla.