Kotimaisten tietokirjojen listan kärkeä pitävät naisten tarinat. Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston julkaisemat lainatuimpien kirjojen top 10 -listat kertovat, mitä Suomi lainasi viime vuonna eniten.
Tyrnävän kirjasto. Kuva: Teija Soini
Top 10 -listaus sisältää yhteensä 8 eri kategoriaa. Suomalaisista romaaneista vuoden 2021 lainatuin oli Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa. Saman listan toiselle sijalle nousi vuoden 2020 lainatuin romaani, Enni Mustosen Pukija. Käännösromaanien johtopaikan vei Delia Owensin kirjoittama ja Maria Lyytisen suomentama bestseller Suon villi laulu.
– Kun sain tiedon Ei kertonut katuvansa -romaanin noususta Suomen lainatuimpien teosten joukkoon, satuin tyttäreni kanssa olemaan kirjastossa lainaamassa viikonlopuksi luettavaa. Enpä olisi lapsena Kuusamon kirjastossa lainausuraani aloittaessani uskonut, että joku päivä oma teokseni unohdettujen naisten vaietuista vaelluksista herättäisi niin paljon kiinnostusta, iloitsee kirjailija Tommi Kinnunen teoksensa lainausmenestystä.
Suomentaja Maria Lyytinen sai Suon villin laulun työpöydälleen juuri kun koronapandemia alkoi. Owensin luontokuvaus pohjoiscarolinalaiselta suolta tuntui hänestä tuolloin yltävän Helsinkiin saakka.
– Suomensin Rämelikan vaiheita ihmeellisen hiljaisuuden vallitessa Helsingissä, jolloin muu luonto alkoi ottaa tilaa ihmiseltä. Rusakot loikkivat letkeinä pihalla, kettu hiipi lähipuistossa, ja kun sain toukokuisena aamuna käännöstyön päätökseen, tööttäsi fasaanikoiras komean tervehdyksen naapurustosta, kuvaa Lyytinen aikaansa Suon villin laulun parissa.
Sanasto kerää vuosittain lainaustilastot kaikista Suomen kirjastoista lainauskorvausten tilittämistä varten. Lainauskorvaus on korvaus teosten ilmaisesta käyttämisestä ja siitä tekijälle aiheutuvasta tulonmenetyksestä. Samalla kirjallisuus on kaikkien ulottuvilla kirjastoissa.
– Lainauskorvaus on kirjailijalle korvaus työstä, joka on saattanut kestää useita vuosia, mutta samalla se kertoo siitä, että työn tulos on kaikkien lukijoiden saatavilla Suomen erinomaisen kirjastolaitoksen kautta, Kinnunen toteaa.
Valtion budjetista rahoitettua lainauskorvausta maksetaan vuoden 2021 kirjastolainoista 31 senttiä yhtä lainaa kohden. Korvaus on monelle kirjallisuuden tekijälle tärkeä osa toimeentuloa. Kirjallisuuden kääntäjille lainauskorvaus on jopa kolmasosa heidän vuotuisista tuloistaan.
– Tilaisuus päästä kääntämään näin väkevä ja suureen suosioon noussut kirja on tuonut paljon ihanaa lukijapalautetta, ja sitten tietysti kääntäjälle aivan tuiki tärkeitä lainauskorvauksia. Niitä ilman tätä työtä on vaikea henkensä pitimiksi tehdä, kertoo Lyytinen.
Suomen yleisistä kirjastoista ja korkeakoulukirjastoista lainattiin kirjoja vuonna 2021 yhteensä noin 64 miljoonaa kertaa. Myös lainojen uusinnat ovat mukana tilastoissa. Sanasto tilittää kirjallisuuden tekijöille lainauskorvausta vuosittain noin 10 miljoonaa euroa.
Koko Suomen ylivoimaisesti lainatuin yksittäinen teos oli tänäkin vuonna Sirkka Hirsjärven, Pirkko Remeksen ja Paula Sajavaaran kirjoittama tieteellisen kirjoittamisen opas Tutki ja kirjoita.
Lainatuimmat kotimaiset romaanit 2021
1. Ei kertonut katuvansa (2020) Tommi Kinnunen
2. Pukija (2020) Enni Mustonen
3. Pintaremontti (2020) Miika Nousiainen
4. Näkijä (2021) Enni Mustonen
5. Jälkikaiku (2020) Leena Lehtolainen
Lainatuimmat käännösromaanit 2021
1. Suon villi laulu (2020) Delia Owens, suom. Maria Lyytinen
2. Peilimies (2020) Lars Kepler, suom. Kari Koski, Anu Heino
3. Tähtien antaja (2020) Jojo Moyes, suom. Heli Naski
4. Auringon sisar (2020) Lucinda Riley, suom. Hilkka Pekkanen
5. Katoavat jäljet (2021) Anna Jansson, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom
Lainatuimmat kotimaiset tietokirjat 2021
1. Tutki ja kirjoita (mm. 1997) Sirkka Hirsjärvi, Pirkko Remes, Paula Sajavaara
2. Korkeintaan vähän väsynyt (2020) Eeva Kolu
3. Historian jännät naiset (2020) Maria Pettersson
4. Suurin niistä on rakkaus – Kirsti Paakkasen tarina (2020) Ulla-Maija Paavilainen
5. Naiset joita ajattelen öisin (2018) Mia Kankimäki
Täydet top 10 -listat luettavissa https://www.sanasto.fi/lainatuimmat2021/
Muut listakategoriat ovat:
- Kotimainen lasten- ja nuortenkirjallisuus
- Käännetty lasten- ja nuortenkirjallisuus
- Käännetty tietokirjallisuus
- Ruotsinkielinen kirjallisuus
- Korkeakoulukirjastojen lainatuimmat