Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.06.2024

Suomalainen identiteetti Fuengirolassa - Riiko Sakkisen uutuuskirja on taiteellinen tutkimus suomalaisvähemmistöstä

Los moimoi de Fuengirola -kirja liittyy näyttely- ja tutkimusprojektiin, jossa taiteilija Riiko Sakkinen (s. 1976) käsittelee suomalaista identiteettiä. Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa asuu noin 30 000 suomalaisen yhteisö, jonka jäsenet eivät välitä opiskella paikallista kieltä tai tapoja. He elävät omaa, puolieristäytynyttä elämäänsä ja viettävät kotoisasti aikaa suomalaisissa baareissa ja tukeutuvat omiin suomalaisiin kauppoihinsa, palveluihinsa ja instituutioihinsa. Fuengirolan hallinto onkin nimennyt kuntansa ”Suomen eteläisimmäksi kaupungiksi”.

Kuvassa on osa kirjan kannesta ja siinä on sinisellä pohjalla kuva Fuengirolan hiekkarannasta sekä kerrostaloista. Kuvan vasemmassa yläreunassa lukee ruskealla Fuengirola.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Parvs ja Serlachius

 

Riiko Sakkinen opiskeli Kuvataideakatemiassa Helsingissä ja valmistui sieltä vuonna 2002. Vuodesta 2003 lähtien hän on asunut Pepinossa, Toledon maakunnassa Espanjassa. Suomalaisuuden tutkiminen taiteen keinoin on kiinnostanut häntä jo pitkään, ja sopiva idea löytyi nyt Fuengirolasta.

Tässä projektissa Sakkinen on haastatellut Fuengirolassa asuvia suomalaisia, ja hän on kerännyt aiheesta mittavan taustamateriaalin ja perehtynyt siihen huolellisesti. Tutkimuksellisesta otteesta huolimatta kyseessä on kuitenkin taideprojekti. Los moimoi de Fuengirola -sarjan teoksissa on mukana esimerkiksi ihmisten asenteita ja arvoja kuvaavia tilastoja ja kaavioita, jotka taiteilija on sepittänyt omasta päästään. Provokaatio on yksi Riiko Sakkisen käyttämistä keinoista. Sakkinen esittääkin usein sellaisia kommentteja tai väittämiä, joiden takana hän ei välttämättä itse seiso, mutta jotka herättävät keskustelua.

 

Kuvassa on kasvokuvassa nuori mies, jolla on päässään sininen lippalakki, jossa lukee cultura del alcohol. Lippalakissa on vasemmalla Karjala-oluttölkki ja oikealla Malaga-oluttölkki.

Riiko Sakkinen, Multi cultura del alcohol en Fuengirola. Kuva:: Pars ja Serlachius

 

Taiteilijan mukaan ”Fuge” on utopia ja ikään kuin parempi versio suomalaisuudesta ja Suomesta. Kirjan ja näyttelyn nimi viittaa paikallisten espanjalaisten suomalaisille antamaan nimeen ”los moimoi”, joka puolestaan viittaa suomalaisten tapaan tervehtiä toisiaan. Sakkisen mukaan paikallisten suomalaisten haastatteluissa korostui se, että monet olivat tulleet Fuengirolaan nimenomaan pakoon jotain: Suomen säätä ja ilmastoa, velkoja tai muita talousasioita tai jopa poliisia. Kotimaasta muistuttavat muun muassa Suomesta tuodut elintarvikkeet, suomalaisten omat ravintolat ja vaikkapa pesäpallo.

Kirjan on toimittanut Serlachiuksen johtaja Pauli Sivonen, ja se liittyy Serlachiuksen Pääkonttorissa 15.6.2024 avautuvaan samannimiseen näyttelyyn. Näyttely on avoinna 16.2.2025 asti.

Los moimoi de Fuengirola – Riiko Sakkinen
Kirjoittajat: Riiko Sakkinen, Pauli Sivonen
Toimittanut Pauli Sivonen
kielet suomi ja englanti
Parvs ja Serlachius 2024

Kirjaa on painettu 800 taiteilijan käsin muokkaamaa, signeeraamaa ja numeroimaa kappaletta. Painoksen 30 ensimmäistä kirjaa sisältävät lisäksi alkuperäispiirustuksen.