Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.06.2023

Suomalaiset valokuvaajat valloittavat Ranskaa – Emma Sarpaniemen teos Euroopan merkittävimmän valokuvafestivaalin tunnuskuvana

Valokuvaajat Emma Sarpaniemi, Lada Suomenrinne, Raakel Kuukka ja taiteilija Yeboyah on kutsuttu osallistumaan Euroopan merkittävimmän valokuvafestivaalin Rencontres d’Arlesin päänäyttelyyn tänä kesänä 2023. Emma Sarpaniemen valokuva Self-portrait as Cindy, 2022, sarjasta Two Ways to Carry a Cauliflower on myös festivaalin tunnuskuva.

Kuvassa on Emma Sarpaniemi. Hän on kyykyssä ja hän nojaa leuallaan oikeaan polveensa. Hänellä on punainen tukka, keltainen t-paita, harmaat shortsit ja kädet ovat leveästi nojaten lattiaan. Tausta on sini-harmaa.

Emma Sarpaniemi: Self-portrait as Cindy, 2022, sarjasta Two Ways to Carry a Cauliflower

 

Rencontres d'Arles on Arlesiin, Etelä-Ranskaan sijoittuva vuonna 1970 perustettu valokuvafestivaali, jossa vierailee vuosittain yli 100 000 kävijää. Suomalaiset taiteilijat ovat mukana Søsterskap – Sisaruus -nimisessä näyttelyssä, jossa tarkastellaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion nousua ja laskua feminismin näkökulmasta.

Näyttely on jo ennen avautumistaan herättänyt suurta kiinnostusta rankalaisissa medioissa. Suomen valokuvataiteen museon johtaja Anna-Kaisa Rastenberger on näyttelyn kuraattoriryhmän jäsen ja museo on hankkeen keskeinen toteuttaja.

"Hyvinvointivaltio on naisen paras ystävä" on feministinen iskulause, jota käsitellään Søsterskap – Sisaruus –näyttelyssä 17 valokuvaajan voimin. Näyttely esittelee kolmen valokuvaajasukupolven teoksia Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista 1980-luvulta tähän päivään asti.

Näyttely peilaa "pohjoismaiseksi malliksi" kutsuttua järjestelmää, jolle on ollut ominaista vahva julkinen sektori. Mallin perusarvoja ovat olleet avoimuus, suvaitsevaisuus ja vakaumus siitä, että ihmiset ovat tasa-arvoisia. Hyvinvointivaltio on Suomessakin tarjonnut kaikille kansalaisille sosiaaliturva- ja hyvinvointipalveluja – päivähoito ja koulutus mukaan lukien – ja se on parantanut merkittävästi ihmisten elin- ja työoloja.

Søsterskap-näyttelyn teoksissa pohditaan valokuvauksen avulla yksilöiden, kollektiivisen ja poliittisen välistä kitkaa. Näyttelyssä pohditaan myös hyvinvointivaltion pimeitä puolia; syrjäytymistä, rasismia ja kolonialismia sekä mallin murenemista jatkuvan talouskasvuun vaatimukseen. ”Hyvinvointivaltio on hauras rakennelma. Se voi hajota. Meidän on puolustettava sitä "minä"-puoluetta vastaan, joka haluaa tuhota "me"-yhteiskunnan”, kuvaili lääkäri ja kirjailija Per Fugelli hyvinvointivaltiota vapunpäivän puheessaan 2006.

Rencontres d'Arlesin näyttelyt ovat avoinna yleisölle 3.7.–24.9. 2023.

Näyttelyn taiteilijat:
Ikram Abdulkadir (s. 1995), Jeannette Ehlers (s. 1973), Fryd Frydendahl (s. 1984), Bente Geving (s. 1952), Hallgerður Hallgrímsdóttir (s. 1984), Annika Elisabeth von Hausswolff (s. 1967), Heiða Helgadóttir (s. 1975), Hilde Honerud (s. 1977), Raakel Kuukka (1955–2022) & Yeboyah (s. 1996), Tuija Lindström (1950–2017), Monika Macdonald (s. 1969), Hannah Modigh (s. 1980), Eline Mugaas (s. 1969), Emma Sarpaniemi (s. 1993), Lada Suomenrinne (s. 1995) ja Verena Winkelmann (s. 1973).

Näyttelyn kuraattoriryhmä:
Nina Strand, Anna-Kaisa Rastenberger, Anna Tellgren, Susanne Østby Sæther, Elina Heikka, Charlotte Præstegaard Schwartz ja Æsa Sigurjónsdóttir

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Objektiv-kustantamon julkaisu #27, Søsterskap.

Näyttelyä ovat tukeneet Nordisk Kulturfond, Nordic Council of Ministers for Culture and Art Programme ja Osuuskunta Tradeka.