Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.05.2024

Suomen Kultaseppien Liitto ry on nimennyt Vuoden Korunkantajan 2024

Vuoden Korunkantajaksi nimetty Natasa Autio on tullut suurelle yleisöksi tutuksi YouTube ja TikTok kanaviensa Natasakokka kautta. Pari vuotta sitten perustettu kanava sai yllättäen lentävän lähdön ja alun perin ruoanlaittoon keskittyvän alustan suosio kasvoi räjähdysmäisesti ja sillä on tällä hetkellä jo yli 36.000 seuraajaa. Natasa on nuori perheenäiti, joka parhaillaan opiskelee nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Hän myös edustaa suomen romanivähemmistöä, jonka kulttuurin esilletuomista hän on alustoillaan myös nostanut tärkeäksi sisällöksi.

Kuvassa on Natasa Autio ja hänellä on pitkät tummat hiukset sekä päällään musta-valkoinen pikkuruudullinen pitkähihainen pusero. Hänellä on oikeassa kedessään tumman punaisia ruusuja ja vasemmassa kunniakirja.

Kuva: Suomen Kultaseppien Liitto ry

 

Romanikulttuurin ulospäin ehkä näkyvin piirre on valtaväestöstä poikkeava pukeutuminen, joka perustuu pitkään perinteeseen. Suomessa käytettävä asu onkin maailmassa ainutlaatuinen mutta harva tietää, että sen alkuperä löytyy ihan suomalaisesta talonpoikaiskulttuurista. Pitkä hame, jota kaikki naiset aikoinaan käyttivät, on jäänyt elämään romaniperinteessä ja ajan kuluessa kehittynyt nykyiseen muotoonsa.

Pukuun kuuluu tietenkin myös näyttäviä, isoja koruja. Perinteiset romanikorut kulkeutuvat yleensä perintönä sukupolvesta toiseen ja ne ovat olennainen osa periteistä kulttuuria ja perinnettä. Omat korunsa Natasa on perinyt mummoltaan, ja ne ovat käytössä päivittäin arjessa. Vaikka korut ovat perinteisesti olleet kultakoruja niin tänä päivänä niitä valmistetaan myös hopeasta.

Romanikulttuurissa naisten puku otetaan usein käyttöön siinä vaiheessa, kun nuori aloittaa itsenäisen elämän. Se vaihtelee noin 16–20 vuoden välillä riippuen elämäntilanteesta. Perinteisen puvun ottaminen ei ole pakollista mutta se on useimmille nuorille oman kulttuuriperinteen jatkumisen kannalta tärkeä asia ja puku kannetaan ylpeydellä.

Myös korukulttuuri on romaniyhteisössä vahva ja näin ollen tyttölapsille laitetaan korvakorut jo ihan pienenä. Korut ovat usein pienet timanttinapit tai perinteiset kameekorvakorut. Näin kasvetaan pienestä pitäen myös korujen käyttäjiksi, Vaikka perinnekoruilla on tärkeä rooli niin myös muut korut miellyttävät kovasti. Kaunis koru on ihana asia ja kaunistaa kantajansa Natasa kertoo. Vaikka käyttääkin perinnepukua niin sekä puvun että perinnekorujen kanssa voi vapaasti yhdistellä upeita kauniita moderneja koruja.

- On ilo nostaa vuoden korunkantajaksi toisenlaisen kotimaisen kulttuurin edustaja ja sitä kautta laajentaa yleisön tietämystä ja arvostusta maassamme vallitsevista vähemmistökulttuurin perinteistä, todetaan valinnan tehneestä Suomen Kultaseppien Liitosta.

https://www.suomenkultaseppienliitto.fi/