Risto Volasen Nuori Suomi - uutuustietokirja pureutuu Suomen haparoiviin ensiaskeleihin ja maalaa kiinnostavan kokonaisuuden nuoren tasavallan myrskyisistä alkuvuosista Neuvostoliiton ja sodanjälkeisen Euroopan keskellä.
Kuva: Otava
Syyskuun 5. päivä ilmestyvä Risto Volasen Nuori Suomi -sodan ja rauhan Euroopassa 1918-1922 pureutuu kohtalokkaaseen ajanjaksoon tuoden valoa käänteisiin, onnistumisiin, virheisiin ja totuuden hetkiin.
Suomi julistautui itsenäiseksi joulukuussa 1917, mutta heti sen jälkeen kohdattiin useita vaaran paikkoja. Suomen itsenäistymistä seurasi sota, kuningashanke, Venäjän sisällissota ja Mannerheimin hyökkäyssuunnitelmat Pietariin. Nuori Suomi törmäsi niihin jokaiseen, mutta lopulta päästiin uppoamatta selville vesille. Kirja on odotteua jatkoa Volasen teoksille Suomen synty ja kuohuva Eurooppa sekä 1918 -Kuinka vallankumous levisi Suomeen.
”Suomen tapaus kertoo vieläkin, miten suuren kansainvälisen kriisin oloissa rakennetaan kestävä demokraattinen valtio”, kuvailee Volanen kirjaa.
Yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen (s.1944) on tunnettu historian ja kansainvälisen politiikan aiheiden keskustelija ja asiantuntija. Erityisesti turvallisuuspoliittiset kysymykset ovat hänen alaansa. Volanen on työskennellyt muun muassa dosenttina Helsingin kauppakorkeakoulussa kuin pääministerin valtiosihteerinä (2003-2010).