Lasimaalaus ja äänitaide installoituu analogisen projisoinnin välityksellä teatterissa ja lavoilla hyödynnettyyn mustaan molton-kankaaseen.
Kuva: Anssi Taskinen
Darwin Chapel on kolmen taiteilijan yhteistyö, jonka alullepanijana on ollut Rauli Katajavuori. Katajavuoren tausta on nykysirkustaiteessa, josta hän ammentaa näkynsä. Katajavuori yhdistää video- ja äänitaiteilija Lauri Ainalan toteuttaman äänimaailman sekä kuvataiteilija Ville Löppösen lasimaalaukset, ilmassa vaijereiden varassa leijuvien piirtoheittimien kautta yhdeksi lähes sakraalimaiseksi tilaksi.
Darwin Chapel on tila, jossa eri taiteet kohtaavat, ja kokonaisuus haastaa kokijan uppoutumaan aikamme kysymyksiin ihmisyydestä ja sen vallitsevasta tilasta.
Rauli Katajavuori työskentelee laaja-alaisesti esittävän taiteen ja nykysirkuksen parissa. Hänet tunnetaan omaperäisistä ja omailmeisistä esityksistään, jotka yhdistävät vaikutteita nykyteatterista nukketeatteriin. Valtaosan taiteellisesta työstään Rauli Katajavuori on tehnyt Sirkus Supiainen -yhdistyksen kanssa. Tällä hetkellä Rauli Katajavuori toimii Sirkus Supiaisen vuonna 2018 perustaman NÄYTTÄMÖ-teatterin teatterinjohtajana.
Lauri Ainala (s. 1982) on savonlinnalainen video- ja äänitaitelija, kirjailija sekä muusikko. Ainala tunnetaan musiikkipuolella soolotuotantonsa lisäksi kansainvälistä kulttimainetta nauttivasta Paavoharju-yhtyeestä ja kasveista äänimaailmansa ammentavasta Band of Weeds -kollektiivista. Hänen teoksiaan on ollut esillä niin kotimaassa, kuin ulkomaillakin mm. Hollannissa, Portugalissa, Meksikossa ja Yhdysvalloissa. Äänen ja kuvan suhteen tutkiminen on kuulunut Lauri Ainalan työskentelyn keskiöön noin viidentoista vuoden ajan. Lähivuosina Ainala on luonut äänimaailmoja myös muiden lyhytelokuviin, kuten IC-98:n Impivaara - Uusi uljas maailma, jonka ensi-ilta oli Ateneumissa helmikuussa 2024.
Ville Löppönen (s. 1980, Savonlinna) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2009 sekä ortodoksisen teologian maisteriksi vuonna 2018 Itä-Suomen yliopistosta. Löppösen teoksia on ollut laajasti esillä sekä Suomessa että kansainvälisesti, esim. Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa. Hänen teoksiaan on mm. Kiasman, Oulun, Turun ja Mikkelin taidemuseoiden ja Niemistön kokoelmissa sekä lukuisissa yksityiskokoelmissa Suomessa ja ulkomailla. Teoksiinsa Löppönen ammentaa nykymaalauksen eri muodoista niin abstraktin kuin esittävän maalauksen alueilta yhdistäen niitä ikonin ja hiljaisuuden teologiasta nouseviin teemoihin. Vuonna 2013 Löppönen voitti kolmannen palkinnon kansainvälisessä muotokuvakilpailussa muotokuvallaan kuvataiteilija Henry Wuorila-Stenbergistä, ja 2022 hänelle myönnettiin William Thuring -nimikkopalkinto.
Darwin Chapel, 15.3.–9.6.2024, Riihisaari – Savonlinnan museo.