Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 30.11.2022

Tampereen Kirjafestareiden kansainvälisenä tähtivieraana ruotsalainen menestyskirjailija Alex Schulman

Pirkanmaan suurin kulttuurijuhla Tampereen Kirjafestarit kerää kirjallisuuden ja kulttuurin ystävät Tampere-taloon 3.–4.12.2022. Kotimaisten kärkikirjailijoiden ohella Tampereen Kirjafestareilla nähdään tänä vuonna myös kansainvälisiä tähtiä. Ruotsalainen podcast-julkkis ja menestyskirjailija Alex Schulman on saavuttanut Suomessakin suuren fanikunnan vaikuttavilla autofiktiivisillä kirjoillaan.

 

Kirjailijaa haastattelevat muiden syksyn suurten kirjamessujen ohjelmapäälliköt, kirjailija ja Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Vilja-Tuulia Huotarinen ja toimittaja, Helsingin Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Ville Blåfield.

 

Kuvassa ovat vasemmalla Alex Schulman ja oikealla Zoë Beck ja molemmista on kasvokuvat. Kuvien muoto on tehty halkaisemalla.

Kuva: Tampereen Messut

 

Kirjafestareilla nähdään toinenkin kansainvälinen tähtivieras, kun saksalainen kirjailija, kääntäjä ja kustantaja Zoë Beck saapuu esittelemään useita palkintoja saavuttanutta romaaniaan Minun silmäni näkevät (suom. Anne Kilpi). Suomalaisittain ja erityisesti tamperelaisittain kiinnostavaksi teoksen tekee se, että sen päähenkilö on sukujuuriltaan suomalainen, ja tarinan takaumissa liikutaan Tampereella.

Kokonaisuutena Tampereen Kirjafestareilla on luvassa yli 200 kirjallista puheenvuoroa. Mukana ovat muiden muassa kirjailijat Riikka Pulkkinen, Juha Hurme, Kjell Westö, Heli Laaksonen, Aki Ollikainen ja Iida Rauma. Jännitys- ja rikoskirjallisuuden mestareista mukana ovat esimerkiksi Harri Gustafsberg, muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä, Päivi Alasalmi ja Mirkka Lappalainen. Tuoreiden tietokirjojen tähdistä paikalle saapuvat mm. Maaret Kallio ja muusikot Mikko Kuustonen ja Kaarle Viikate. Manserockin ystäviä hemmotellaan Pate Mustajärven, Juha Torvisen ja Manserockista kirjoittaneen Jari Korkin erikoispitkällä yhteishaastattelulla. Kirjafestareiden ajaksi Tampere-talo muuntautuu jättimäiseksi kirjakaupaksi, sillä monipuolisen ohjelman lisäksi festareille osallistuu noin sata näytteilleasettajaa.

“Uutuuskirjan äärelle pääsee parhaiten kirjailijan itsensä kertomana, se on kirjamessujen suosion salaisuus pähkinänkuoressa. Tampereen Kirjafestareiden ohjelmasta nostan ilolla esiin esimerkiksi harvoin messuhumussa nähdyn dekkaristi Seppo Jokisen, ja tietenkin ruotsalaisen tähtivieraamme Alex Schulmanin, jonka uutuuskirja Malman asema on juuri  parahiksi ilmestynyt suomeksi. Odotan kovasti myös filosofi Esa Saarisen uutuuskirjahaastattelua sekä tamperelaisten opiskelijoiden tekemiä haastatteluja Sorsapuistosalin aamupäivissä”, ohjelmatuottaja Milla Palovaara kertoo.

Tampereen Kirjafestareilla juhlitaan kotimaista kirjallisuutta, fiktiota ja faktaa, dekkareita, sanataidetta ja lausuntaa. Ajan henki ja ihmisiä puhuttelevat aiheet näkyvät ohjelmassa: luvassa on esimerkiksi ravitsemukseen, tunnetaitoihin, rakkauden eri muotoihin, kierrätykseen, sosiaaliseen mediaan, esiintymistaitoihin, sukupuoleen ja sananvapauteen pureutuvia puheenvuoroja. Luvassa on journalistista ohjelmaa ja ajankohtaisia paneeleja, sekä ihmismieltä askarruttavia aiheita Ihme ja kumma -teemalla. Tarjolla on myös laaja kattaus lasten- ja nuortenkirjallisuutta, urheilua ja historiaa. Ukrainan sotaa unohtamatta. Kirjafestareilla paljastetaan Aamulehden Tulenkantaja-palkinnon saaja sekä Tietokirjaraadin vuoden 2022 valinnat. Lauantai-iltapäivän päätteeksi Sorsapuistosalissa tavataan toivottavasti myös tuoreita Finlandia 2022 -palkittuja!

 

Kuvassa on pikku poika katsomassa avattua lastenkirjaa messuilla.

Kuva: Tampereen Messut

 

Koko perheen Kirjafestarit

Tampereen Kirjafestareille kannattaa suunnata koko perheen voimin, sillä kiinnostavaa tarjontaa löytyy kaiken ikäisille. Duetto-saleissa on lapsille, nuorille ja ikinuorille aikuisille suunnattua ohjelmaa, festariyleisö pääsee kuulemaan esimerkiksi Koiramäen “isää” Mauri Kunnasta ja suosikkitubettajia Elinaa ja Sofiaa, palkittuja nuorisokirjailijoita Marisha Rasi-Koskista ja Siiri Enorantaa sekä oppimaan ihmisten ja eläinten erilaisista tunnetaidoista Kiroileva siili -sarjakuvista tunnetun Milla Paloniemen ja mentaalivalmentaja Jenni Sofian kanssa. Välillä on hyvä istahtaa lukemaan lukukoirille, pelata Prinsessa Pikkiriikin satubingoa tai testata nokkeluuttaan Murhamysteeri-pakohuonepelissä.

Tampere on suomalaisen sarjakuvan pääkaupunki, joten mukana on Kuplii-kollektiivin kokoama sarjakuvaohjelmisto sekä maksuttoman Aulaklubin cosplaynäytös.

Paljon enemmän kuin perinteiset kirjamessut

”Tampereen Kirjafestarit haluaa olla Pirkanmaan merkittävin ja monipuolisin kirjallisuuden ja kulttuurin tapahtuma, jonne niin kirjailijat kuin kirjallisuuden ystävät tulevat myös kaupungin ulkopuolelta”, Tampere-talon liiketoimintajohtaja Mika Nevalainen sanoo ja jatkaa:

”Tavoitteemme on ollut alusta asti luoda uudenlainen kirjallisuustapahtuma, jossa puheenvuoroja ja keskusteluja voi kuunnella rauhassa salien puolella. Puheenvuorojen välissä voi pistäytyä markkinahumuun Tampere-talon käytäville ja lämpiöihin, tai vaikkapa Viiniä Pöytään! -oheistapahtumaan. Viikonlopun päätapahtuman lisäksi kiinnostavaa kirjallisuusohjelmaa on tarjolla pitkin viikkoa eri puolilla kaupunkia esimerkiksi kirjastoissa ja klubeilla. Mauri Kunnaksen ja Kjell Westön yhtye, legendaarinen Nyrok Dolls huipentaa festarilauantain maksuttomalla Aulaklubin konsertilla. ”

Tampere-talo tarjoaa Kirjafestariviikonloppuna paljon muutakin kulttuuriohjelmaa. Ennakkolähdön kirjallisuuden maailmaan voi ottaa jo perjantaina 2. joulukuuta, kun kirjailija ja taiteilija Tove Janssonia juhlistava Tove-festivaali saapuu ensimmäistä kertaa Tampereelle. Perinteinen Lumiukko-animaatiokonsertti hurmaa lauantaina päivällä Isossa salissa kahden esityksen verran, ja illalla rocktenori Jarkko Ahola nousee lavalle Särmää & Sävyjä -konsertissa. Sunnuntaina hiljennytään Maaret Kallion ja artistivieras Mikko Kuustosen Tunteita ja tietoa -konsertin äärelle.