Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.04.2023

Tom of Finland - Rohkea matka avautuu Kiasmassa huhtikuun lopussa

Maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Tom of Finland on kuuluisa omaleimaisesta tyylistään ja ikonisista kuvistaan.

 

Kuvassa on vasemmalla mies, jolla on päässään musta lippalakki ja nahkatakki auki paljaalla rinnuksella. Oikella on toinen mies, jolla on vaalea merimieslakki ja merimiespaita. Hänellä on oikea käsi pystyssä ja viittelee etusormella itseensä päin.

Nimetön 1962, San Francisco Museum of Modern Art, Gift of Tom Nicoll/Tom of Finland Foundation  Kuva: Don Ross

 

Kiasmassa avautuva näyttely nostaa esiin Tom of Finlandin taituruuden kuvantekijänä ja osoittaa hänen asemansa yhtenä 1900-luvun taiteen ja visuaalisen kulttuurin keskeisistä tekijöistä. Samaan aikaan avautuu omista kokoelmistamme koottu näyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida.

Tom of Finland – Rohkea matka -näyttelyssä on esillä teoksia Los Angelesissa sijaitsevan Tom of Finland -säätiön kokoelmista sekä Suomen Kansallisgallerian kokoelmista, minkä lisäksi nähdään myös teoksia julkisista ja yksityisistä kokoelmista niin Suomesta kuin ulkomailta. Piirustusten ohessa on esillä arkistomateriaalia, taiteilijan asuja ja muistoesineitä, kirjeitä, julkaisuja, lehtiä ja elokuva.

Näyttelyyn sisältyy myös tuotantoyhtiö Donkey Hotelin tuottama virtuaaliympäristö, jossa katsoja pääsee tutustumaan Tom of Finlandin entiseen työhuoneeseen Los Angelesissa osoitteessa 1421 Laveta Terrace.

Näyttelyn tarinallisena lähtökohtana ovat Tom of Finlandin (s. Touko Laaksonen, 1920–1991) elämänvaiheet. Keskeisiä tapahtumia ja paikkoja ovat nuoruus maaseudulla, aika asepalveluksessa, muutto kaupunkiin, sodan jälkeinen kausi ja monet matkat Euroopassa ja Amerikassa. Teoksissa toistuvat Tom of Finlandin vakiohahmot kuten metsuri, motoristi, toimistotyöläinen, sotilas ja poliisi. Näyttelyn kuratoinnista vastaavat museonjohtaja Leevi Haapala ja näyttelyintendentti João Laia.

Samaan aikaan Kiasmassa avautuu ryhmänäyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida, joka esittelee queerejä teoksia Kansallisgallerian kokoelmista. Näyttelyn teemoja ovat muun muassa yhteyden hakeminen, kodin löytäminen, yksityisen ja julkisen elämän välillä liikkuminen sekä rakkauden etsiminen. Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Nan Goldin, Jacolby Satterwhite, Lynda Benglis ja Artor Jesus Inkerö. Kokonaisuuden on kuratoinut freelance-kuraattori ja kirjoittaja Max Hannus, joka on paikalla tiedotustilaisuudessa.

Tom of Finland – Rohkea matka
28.4.–29.10.2023

Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida
28.4.–26.11.2023