Palkitun toimittajan puhutteleva teos entisen itäblokin maista, jotka edelleen elävät Venäjän saappaan alla.
Kuva: Atena
Kullan kimallusta ja huojuvia ulkovessoja. Lumoavaa luontoa ja savuavia jätekasoja. Suurta periksiantamattomuutta ja periaatteellisuutta, hiljaista alistumista vääryyksien edessä. Järkähtämätöntä aherrusta normaalin arjen pyörittämiseksi epänormaaleissa oloissa. Kaikkea tätä ja paljon muuta kohtasin tässä kirjassa kuvaamillani matkoilla entiseen Neuvostoliittoon: Venäjälle, Turkmenistaniin, Kazakstaniin, Georgian Abhasiaan ja Ukrainan Krimille.
Neuvostoliiton romahdus 1990-luvun alussa jätti jälkeensä maita, jotka alkushokin jälkeen muodostivat oman versionsa demokratiasta. Miten ne onnistuivat ja mitä niille kuuluu nykyään? Matkalla kadonneessa maailmassa -teoksessaan toimittaja Outi Salovaara pakkaa rinkkansa ja lähtee matkalle valtioihin, joita massaturismi ei ole löytänyt.
Turkmenistanissa ihmetellään diktaattorin rakennuttamaa vankkaa marmorikaupunkia ja olemattoman haurasta demokratiaa. Sotšissa tutkitaan olympialaisten tuhoamaa luontoa ja poljettuja ihmisoikeuksia. Abhasian jäätyneen konfliktin keskellä kituuttaa apinatarha muistona Neuvostoliiton aikaisista kunnianhimoisista tiedeprojekteista. Vierailu Krimillä vuonna 2018 enteilee epävakautta, ja Venäjä kiristää otettaan erityisesti tataareista.
Kazakstanissa kuivuneen Araljärven hiekassa törröttävät ruostuneet laivat nousevat vahvaksi symboliksi menneestä loistosta, samoin kuin surrealistinen avaruuskaupunki Baikonur. Suomen rajan takana, Laatokan Karjalassa kahlataan oligarkkien korruptionhajuisissa luksushuvilakaupoissa. Samalla luodaan katsaus siihen, miltä Venäjä näyttää näiden naapurimaiden näkökulmasta. Onko suhde nöyristelevä, uhmakas vai ristiriitaisesti näitä molempia?
Kiinnostavimmiksi muistoiksi matkoilta nousevat ihmiset: ärhäkkä Putinia ihaileva matkamuistokauppias, sortajiaan välttelevä tataari, neuvokas matkaopas ja sydämellinen vanha mies junan hytissä. Mukaansatempaava teos kuvaa rappiota, epäoikeudenmukaisuutta ja sortoa mutta myös riipaisevaa kauneutta, joka versoo Neuvostoliiton raunioista
Outi Salovaara on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa muun muassa Seuraan, Suomen Kuvalehteen ja Helsingin Sanomiin. Hän on voittanut tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon sekä Vuoden Kellokas -palkinnon ansiokkaasta Venäjä-journalismista.