Maaliskuun lopussa Valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan tiloissa avautuva Maija Tammen (s.1985) näyttely Empatiakone tutkii kykyämme tuntea ja sitä, miten opimme tuntemaan. Näyttely pohtii, miksi tunteita tulee kuunnella ja ymmärtää, mutta miksi niihin ei kannata täysin luottaa.
Tammen installaatioissa tutustutaan syvänmeren mustekalan munintaan, liskon ruokailuun, hyönteisen mieltymyksiin ja ihmisen ajatteluun sekä siihen, missä tämä ajattelu tapahtuu. Näyttelyssä kävijää pyydetään tekemään valintoja, sukeltamaan niin dokumentaarisuuteen kuin fiktioon ja pohtimaan yhdessä teosten esiintuomia kysymyksiä.
Näyttelyn teokset hyödyntävät uskoamme kertomuksiin, luontodokumenttien todellisuuspakoa ja tapaamme rakentaa henkilöhahmoja. Tässä näyttelyssä ihmisenkaltaistaminen – eli inhimillisten piirteiden näkeminen muissa eläimissä ja olioissa – on laskelmoitua, ja ensimmäinen silmäys saattaa viedä vierailijan harhaan.
Maija Tammi työskentelee usein eri alojen tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa. Empatiakone-näyttelyn pääteosta Hulda & Lilli Tammi on tehnyt yhdessä muun muassa kirjailija Juhani Karilan, biologi Joni Ollosen ja säveltäjä Charles Quevillonin kanssa.