Turun Kaupunginteatteri ja sen viereen rakentuva musiikkitalo Fuuga luovat vuonna 2026 Aurajoen rantaan Suomessa ainutlaatuisen esittävän taiteen kokonaisuuden. Turun kaupunginhallitus päätti tänään, että kokonaisuuden operatiivisesta toiminnasta vastaa Turun Kaupunginteatteri.
Kuva: PES-Arkkitehdit Oy:n havainnekuva
Fuugasta tulee kotisali Turun filharmoniselle orkesterille, mutta musiikkitalon muuta tarjontaa, tiloja ja palveluita alkaa hallinnoida Turun Kaupunginteatteri. Teatteriyhtiön toimiala laajenee ja yrityksen nimi muutetaan. Turun kaupunginhallitus teki periaatepäätöksen asiasta kokouksessaan 10.10.2023.
Laajeneva teatteriyhtiö vastaa jatkossa molempien kiinteistöjen hallinnosta, tekniikasta, palveluista, markkinoinnista, myynnistä, viestinnästä ja tilavuokrauksesta. Uuden kokonaisuuden valmistelu aloitetaan heti. Operatiivisen toiminnan ja hallinnon järjestämistapa täsmentyy valmistelun edetessä. Musiikkitalon ja uuden kulttuurikeskittymän valmistumista juhlitaan vuonna 2026.
"Turku saa kulttuurikaupunkina uuden kansallisesti ja kansainvälisesti kiinnostavan vetonaulan”, summaa Turun kulttuurijohtaja Anu Laitila. Kulttuurirannan uusi kokonaisuus tarjoaa puitteet entistä isommille tuotannoille ja tapahtumille.
"Tässä mallissa ei ole kahta naapurusta, jotka hakevat synergiaa ja sopivat asioista, vaan yksi toimija, joka hallinnoi kiinteistöjä ja palveluita. Se antaa paremmat mahdollisuudet suunnitella tilojen käyttöä ja tarjota yleisöillemme sujuva palvelupolku, tulipa katsoja jokirantaan nauttimaan musiikista, teatterista tai palveluista", kertoo laajenevan yhtiön toimitusjohtaja Arto Valkama.
Teatteri vuokraa musiikkitalon ja vuokraa sitä edelleen muille toimijoille Turun filharmonisen orkesterin ollessa talon pääkäyttäjä. Orkesteri päättää omasta ohjelmistostaan itsenäisesti. Muuta ohjelmistoa kuratoimaan perustetaan uusi musiikin sisältötyöryhmä.
“Meille päätös roolimme monipuolistumisesta on valtava ilo ja kunnia. Teatteria teemme jatkossakin kunnianhimoisesti, mutta organisaatiomme tulee kasvamaan ja uusi kokonaisuus tarjoaa kiinnostavia mahdollisuuksia. Lähdemme luomaan esittävän taiteen kokonaisuutta, jossa tarjoamme eri sisällöille ja tekijöille alustan, jolla toimia tiiviissä yhteistyössä ”, Valkama kuvailee.
"Orkesterilla on teatterin kanssa taustalla vuosikymmeniä jatkunut yhteistyö, jonka viimeisin ponnistus oli menestyksekäs Punainen viiva -ooppera. Nyt jatkamme taiteen tekemistä yhdessä entistä läheisemmissä merkeissä”, iloitsee Turun filharmonisen orkesterin intendentti Nikke Isomöttönen.