Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.05.2023

Turun musiikkitalo Fuugan sisätiloihin etsitään taidetta avoimen taidekilpailun kautta

Musiikin ohella Turun tuleva musiikkitalo Fuuga tarjoaa näyttävästi tilaa myös muulle taiteelle. Fuugan sisätiloihin etsitään taidetta kansallisen avoimen taidekilpailun kautta. Kaikille Suomessa toimiville taiteilijoille ja työryhmille suunnattu kilpailu avautui 3.5.2023.

 

Kuvassa on havainnekuva Turun musiikkitalosta, jossa on yläosassa kupolia. Kupolin alla on leveästi säleiköllä koristeltu osa varsinaisen rakennuksen yläpuolella.

Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

 

Turun kaupunki on tehnyt viime aikoina useita mittavia strategisia kulttuuri-investointeja, joista Turun musiikkitalo Fuuga kuuluu merkittävimpiin. Musiikkitalo Fuugan rakennushankkeeseen liittyy laaja prosenttiperiaatetta noudattava taidehanke, jonka kautta taide saa jalansijaa sekä talon sisä- että ulkotiloissa. Taidehanke käynnistyi helmikuussa ulkotiloihin sijoittuvan taidekokonaisuuden suunnittelijahaulla ja jatkuu nyt sisätiloihin sijoittuvan taiteen kilpailulla.

Taidetta rakennuksen lämpiötiloihin

Kansallisen avoimen taidekilpailun kautta haetaan teosehdotuksia erityisesti rakennuksen päälämpiöön ja muusikoiden lämpiöön. Kilpailuun lähetetyt teosehdotukset arvioidaan nimettöminä, jolloin myös toteutettavaksi valittavan teoksen esittäjä tiedetään vasta tulosten varmistumisen jälkeen. Ehdotuksia otetaan vastaan kaikilta Suomessa toimivilta taiteilijoilta ja taidetyöryhmiltä. Kilpailu avautuu internetissä 3.5.2023 ja päättyy 8.10.2023.

Taidekilpailun kohteena olevan taideteoksen tai teoskokonaisuuden ensisijainen sijoituspaikka on rakennuksen 2. kerroksessa sijaitsevan päälämpiön ilmatila. Taiteilijat voivat ehdottaa myös muita vaihtoehtoisia sijaintipaikkoja. Teoksen tai teoskokonaisuuden lähtökohtana on, että sen osat laajenevat tai sen voi muulla tavoin kokea myös 3. kerroksen muusikoiden lämpiössä. Musiikkitalon taidehankkeen teemoja ovat äänet, veden liikkeet, kaiut ja heijastukset sekä vihertaide. Lämpiötiloihin sijoittuva taidekokonaisuus tulee olla valmiina alkuvuodesta 2026.

 

Kuvassa on avaraa aulatilaa, josta on näköala ulos.  Aulassa on ihmisiä seisomassa erilaisissa ryhmissä.

Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

 

Rakennus osaksi Aurajoen varren kulttuurikeskittymää

Musiikkitalo tulee sijoittumaan Aurajoen rantaa myötäilevän Itäisen Rantakadun varrelle, nykyisen Itsenäisyydenaukion paikalle. Rakennus tulee muodostamaan yhdessä viereisten Kaupunginteatterin ja Turun kaupungin taidemuseo WAMin kanssa merkittävän kulttuurikeskittymän aivan kaupungin liikekeskustan tuntumaan.

Musiikkitaloon tulee kaksi salia, konserttisalina toimiva 1300-paikkainen pääsali ja 300-paikkainen monitoimisali. Orkesterimusiikin esittämisen lisäksi pääsali soveltuu myös muihin käyttötarkoituksiin kuten sähköisesti vahvistettavan musiikin esittämiseen, kokous- ja kongressikäyttöön sekä pienimuotoisiin esityksiin. Orkesterimonttu mahdollistaa mm. oopperan esittämisen. Sali muodostaa talon sydämen, ja tilaan tuleva päivänvalo tuottaa sisätiloihin selkeän visuaalisen vaikutelman myös illalla. Sisätilan muodot ovat kaarevia ja dynaamisia. Puupinnat luovat tilaan lämpimyyttä.

Kilpailuteoksen toteutukseen on varattu 205 000 euroa, jonka lisäksi mahdollisiin valaisukustannuksiin on varattu erillinen 32 500 euron määräraha. Kilpailussa noudatetaan Suomen Taiteilijaseuran avoimen taidekilpailun ohjeistusta.

Taide ja arkkitehtuuri tukevat toisiaan

Kilpailussa jaetaan kolme palkintoa, jotka ovat yhteisarvoltaan 14 000 €. Kilpailun tuomaristo valitsee ehdotuksista taiteellisesti, teknisesti ja taloudellisesti sopivimman suunnitelman toteutettavaksi. Arvioinnissa painotetaan ehdotuksen visuaalista ja toiminnallista sijoittumista osaksi rakennuksen sisätiloja sekä sisällöllistä yhteyttä rakennuksen käyttötarkoitukseen, sen arkkitehtuuriin ja musiikkitalon toimintakulttuuriin.

Kilpailun tuomaristo

Avoimen taidekilpailun tuomaristoon kuuluvat:

Anne Antola, toimitilojen rakennuttamispäällikkö, Turun kaupunki
Tuomas Silvennoinen, arkkitehti/pääsuunnittelija, PES-Arkkitehdit Oy
Nikke Isomöttönen, intendentti, Turun filharmoninen orkesteri
Marjo Aurekoski-Turjas, kokoelma-amanuenssi, Turun museokeskus
Riitta Kormano, intendentti, Turun museokeskus
Ville-Matti Rautjoki, apulaisintendentti, Turun museokeskus
Pauliina Turakka-Purhonen, Suomen Taiteilijaseura ry:n nimeämä taiteilijaedustaja
Hanna Vahvaselkä, Suomen Taiteilijaseura ry:n nimeämä taiteilijaedustaja

Kilpailu avautui 3.5.2023 klo 9 alkaen osoitteessa https://musiikkitalofuuga.artcurator.io/users/login