Tyyne Esko (1920–2011) oli kokkolalainen naivisti ja ITE-taiteen klassikko. Hän aloitti uransa kauniiden kukkasten ja pohjalaistalojen kuvaajana. Kun palaute oli vaimeata, löytyi maalausten aiheiksi sosiaaliset epäkohdat. Arvostelun kohteeksi joutuivat vallanpitäjien ja poliitikkojen ahneus sekä ihmisten pöyhkeily. Tyyne Esko muutti kuviksi kokemuksensa raskaasta työstä, epäoikeudenmukaisuudesta ja köyhyydestä.
Tyyne Esko, Kalliit siivet. Kuva: Naivistit Iittalassa
Hän maalasi myös runojen ja balladien innoittamana omia kokemuksiaan maalauksiksi. Niiden haaveellisessa tunnelmassa värien harmonia, tasapainoisuus ja tarkka rytmi säilyivät aivan yhtä lailla kuin rankemissakin aiheissa. Hänen maalauksissaan on huumori läsnä ja joskus myös iskulauseita.
– On hienoa saada Iittalaan esille yhtenäinen sarja Tyyne Eskon tärkeimipiä teoksia. Hänen teoksissaan valtaapitävät saavat huutia ja yhteiskunnan epäkohdat näyttäytyvät julmalla tavalla, sanoo kuraattori Veikko Halmetoja.
Tyyne Eskon työt ovat lainassa Saarijärven museolta Naivismin talvi -näyttelyssä.
Toinen teema Naivisimin talvessa ovat miniatyyrimaailmat. Ministely tai nukkistelu on askartelua, josta muodostuu monesti edelleen täydentyviä ja muuttuvia taideteoksia. Lasilyhtyyn tai kukkaruukkuun on mahdollista rakentaa kokonainen maailma, jossa vain mielikuvitus on rajana. Veikko Halmetoja toteaa, että tekemisen ilo näyttäytyy näyttelyn teoksissa parhaimmillaan.
– Nukkekotien maailma kuljettaa varmasti jokaisen katsojan fantasiaan, jossa kodit ovat hurjia ja romanttisia, hän toteaa.
Sirkku Salo, Hohtavat maljakot. Kuva: Naivistit Iittalassa
Miniatyyrimaailmat on koonnut näyttelyyn hattulalainen Hannele Lemmetyinen, joka itse aloitti nukkekotiharrastuksen eli nukkistelun 10 vuotta sitten. Hän päätyi harrastuksen pariin tuttavansa kautta, jonka luona näki ensimmäistä kertaa elämässään aikuisten nukkekodin. Lemmetyisen mielestä se oli taideteos.
– Olen itse pitänyt esillä tätä ajatusta, että askartelukin on tapa tehdä taidetta. Nukkekotiharrastukselle voi olla monenlaisia lähtökohtia. Toiselle se on perinteisempää nukkekotiharrastusta, toiselle miniatyyrimaailmojen tai dioraamojen luomista. Yhteistä tekijöille usein on käsityöhenkisyys tai se, että arvostaa käsintehtyä. Myös roskasta aarteiden luominen on tyypillistä, ja harrastuksen myötä kehittyykin oikea nukkekotisilmä. Silloin kauppojen hammasharjatelineetkin alkavat näyttää nukkekodin kirjahyllyiltä, Lemmetyinen kertoo.
Hannele Lemmetyinen järjestää nukkekotikursseja sekä lapsille että aikuisille. Näyttelyn yhteydessä järjestetään myös työpajoja, joista ensimmäinen on heti näyttelyn avauduttua lauantaina 3.12.2022. Lisää työpajoja on luvassa myös vuoden vaihduttua.
Esillä on myös hyvä valikoima perinteistä naivismia aiemmilta kesiltä tuttujen tekijöiden voimin. Monessa teoksessa on talvi ja pakkanen paukkuu aivan kuin lapsuuden jouluina!
Naivismin talvi -taidenäyttely avautuu perjantaina 2.12.2022 Iittalan puukoululla ja on avoinna helmikuun 26. päivään saakka. Näyttely on avoinna viikonloppuisin kolmen kuukauden ajan.