Ihmisoikeusvaikuttaja Ujuni Ahmedin henkilökohtaisista kokemuksista kumpuava näyttämöteos Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin kantaesitetään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 21.9.
Näytelmä kertoo koskettavan kasvutarinan nuoresta naisesta, joka etsii tietään vapauteen keskenään ristiriitaisten yhteisöjen puristuksessa. Se on voimauttava esitys rohkeudesta ja nähdyksi tulemisen tarpeesta. Näyttämöteoksen ohjaa Satu Linnapuomi. Päärooli on jaettu kahdelle näyttelijälle: Safiya Abukarille ja Emilia Neuvoselle.
Kuva: Tuukka Ervasti
Kasvutarina kaikille häpeää ja turvattomuutta kokeneille
Kansallisteatterin kotikirjailijana toimiva Ujuni Ahmed on palkittu ihmisoikeusvaikuttaja, joka on tehnyt aktiivista työtä tyttöjen sukuelinten silpomista sekä kunniaan liittyvää rajoittamista ja väkivaltaa vastaan.
Somaliasta kolmevuotiaana Suomeen muuttaneen Ahmedin henkilökohtaisista kokemuksista kumpuava näytelmä Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin pohjautuu Ahmedin ja Elina Hirvosen samannimiseen teokseen (WSOY, 2022). Se ottaa kuitenkin myös taiteellisia vapauksia ja luo aiheesta omalakisen fiktiivisen näytelmän, jonka dramatisoi ja ohjaa Satu Linnapuomi. Hänen aiemmin Kansallisteatteriin ohjaamansa nuorelle yleisölle suunnatut näyttämöteokset Otteita (2019) ja Pakko jakaa (2021) keräsivät runsaasti kehuja ja kiitoksia.
"Näen siinä jotakin todella kaunista ja oikeaa, että Kansallisteatterin iso koneisto eri osa-alueineen on valjastettu kertomaan vähemmistön tarinaa ja ruskeiden ihmisten tarinaa. Näin se pitääkin olla. Näen esityksen osana jatkumoa, joka tuulettaa teatterikenttää ja tuo sen moniäänisemmäksi”, ohjaaja Satu Linnapuomi sanoo.
Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on tunnistettava ja samastuttava jokaiselle ulkopuolelle jättämistä, ennakkoluuloja, häpeää ja turvattomuutta kokeneelle. Se on puheenvuoro kaikkien niiden puolesta, jotka ajattelevat olevansa yksin, mutta eivät oikeasti ole. Näytelmä kertoo riipaisevan ja voimauttavan tarinan, jossa oman yhteisönsä ankarien sääntöjen ja kantaväestön ennakkoluulojen keskellä elävästä nuoresta naisesta kasvaa peloton ja itseensä luottava yhteiskuntavaikuttaja.
”Ajattelen, että tämä ei ole pelkästään minun tarinani. Haluan jakaa sen, jotta esiin nousevat ihmiset, tarinat ja kokemukset, jotka eivät muuten yhteiskunnassamme näy. Se auttaa meitä ymmärtämään kokonaiskuvaa ihmisyydestä enemmän ja tunnustamaan näiden ihmisten olemassaolon", Ujuni Ahmed pohtii.
Tapahtumapaikkoina Helsinki, Lontoo ja Mogadishu
Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä nähtävä näytelmä tapahtuu pääasiassa Ahmedin kotikaupungissa Helsingissä, josta piipahdetaan Lontooseen ja Mogadishuun. Rankat aiheet, kuten silpominen, rajoittaminen ja väkivalta, nousevat esiin. Samalla kasvavan nuoren naisen maailmassa on paikkoja, kuten tanssistudio ja Tyttöjen talo, joissa hän tulee hyväksytyksi ja nähdyksi omana itsenään. Vakavista ja surullisista aiheistaan huolimatta ilo, toivo ja voima ovat vahvasti läsnä.
Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -näyttämöteoksen päärooli on jaettu kahdelle näyttelijälle: Safiya Abukar, 20, esittää päähenkilöä nuorena ja Emilia Neuvonen, 37, aikuisena. Molemmat debytoivat Kansallisteatterissa.
Näyttämölle rakentuu upea ja värikylläinen maailma, jonka kauneutta ja elinvoimaa täydentää tanssitaiteilija Ima Iduozeen koreografia.
Kantaesitys Suurella näyttämöllä 21.9.2023
Esitystä suositellaan yli 13-vuotiaille.
Työryhmä
Rooleissa Amaal Ali, Safiya Abukar, Yasmin Ahsanullah, Elssa Antikainen, Jani Karvinen, Pirjo Määttä, Emilia Neuvonen, Jasir Osman ja Ilja Peltonen
Ohjaus ja dramatisointi Satu Linnapuomi Dramaturgi Eva Buchwald Koreografi Ima Iduozee Lavastussuunnittelu Tinja Salmi Pukusuunnittelu Sanna Levo Äänisuunnittelu Moe Mustafa
Valosuunnittelu Tomi Suovankoski Videosuunnittelu Ville Virtanen Naamioinnin suunnittelu Minttu Minkkinen Ohjaajan assistentti Isadora Brown