Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.09.2024

Ulla Wiggenin taidokkaat maalaukset kuljettavat katseen ihmisen ja elektroniikan monikerroksisiin maailmoihin EMMAssa

EMMA – Espoon modernin taiteen museo esittelee palkitun ruotsalaisen taidemaalari Ulla Wiggenin ensimmäisen laajan yksityisnäyttelyn Pohjoismaissa. Näyttely tarjoaa ainutlaatuisen katselmuksen Wiggenin keskeiseen tuotantoon yli 60 vuoden ajalta. Esillä on maalauksia, joiden aiheet vaihtelevat elektronisista laitteista henkilökuviin ja ihmisen anatomiaan, erityisesti taiteilijan viime vuosina maalaamiin silmien iiriksiin. Ulla Wiggen: Passage on esillä EMMAssa 18.9.2024–26.1.2025.

Kuvassa on vaalealla seinällä pienempi ympyrän muotoinen sinertävä teos, oikealla suurempi kellertävä ja vieressä  punertava teos. Oikealla on kaksi naista kävelemässä ja katselemassa teoksia. Heidän oikealla puolellaan on pieni ja isompi ympyräteos.

Ulla Wiggen, Passage. Kuva: Ari Karttunen

 

Ulla Wiggen (s. 1942) on tunnettu elektroniikkaa ja ihmistä sekä sisältä että ulkoa kuvaavista maalauksistaan. Hän kuvaa aiheitaan tarkalla ja tutkivalla katseella, ammentaen muun muassa visuaalisesti kiinnostavista elektronisista komponenteista, röntgenkuvista ja anatomisista kaavioista. EMMAssa nähtävä, lähes 50 teosta käsittävä kokonaisuus on ensimmäisiä taiteilijan tuotantoa näin kattavasti esitteleviä museonäyttelyitä. Näyttelyn nimi, Passage (Siirtymä), kuvastaa Wiggenin maalausten heijastamia siirtymiä ihmisen sisäisen ja ulkoisen maailman välillä sekä taiteilijan pitkän uran eri vaiheita.

“Ulla Wiggenin tapa käsitellä aiheitaan, olipa kyseessä sitten elektroninen laite tai silmän iiris, osoittaa syvää uteliaisuutta ymmärtää ihmistä ja ympäröivää maailmaamme. Kuten näemme Passage-näyttelyssä, hän lähestyy aiheitaan viileällä realismilla, samalla kun teosten aiheet ja yksityiskohtien runsaus antavat niille syvyyttä. On kiehtovaa, miten Wiggen onnistuu maalauksissaan vangitsemaan sekä kuvaamiensa kohteiden monimutkaisuuden että kauneuden”, näyttelyn kuraattori, EMMAn amanuenssi Pernilla Wiik kuvailee.

 

Kuvassa on Ulla Wiggen työskentelemässä pöydän ja hän näkyy hartioista ylöspäin. Taustalla näkyy seinällä vasemmalla vihertävä ympyräteos. Oikealla näkyy hohtimia ym. välineitä. Wiiggenillä on pitkät, harmaat hiukset.

Ulla Wiggen. Kuva: Ari Karttunen

 

1960-luvulta lähtien työskennellyt Ulla Wiggen oli yksi ensimmäisistä uraauurtavista taiteilijoista, jotka tutkivat taiteessaan juuri tietokoneita ja konekulttuuria. Hän tuli tunnetuksi piirilevyjä ja elektronisia laitteita kuvaavista maalauksistaan. 1970-luvulla Wiggen keskittyi maalaamaan henkilökuvia ja ihmistä, kunnes aloitti uransa psykoterapeuttina. Hän jatkoi maalaamista satunnaisesti ja palasi lopulta sen pariin 2010-luvulla.

Viime vuosina taiteilijan ilmaisu on muuttunut yhä pelkistetymmäksi, ja hänen aiheinaan ovat olleet aivot ja silmät, erityisesti iirikset. Teknisesti vaativat Iiris-maalaukset toivat hänet laajemmin yleisön tietoisuuteen Venetsian biennaalin vuoden 2022 päänäyttelyssä. Wiggenin elämäntyö palkittiin Ruotsin yhdellä arvostetuimmista taidepalkinnoista, Prinssi Eugen -mitalilla vuonna 2023. Taiteilija kertoo urastaan ja työskentelystään EMMAn tuottamassa videomuotokuvassa, joka on katsottavissa sekä näyttelytilassa että verkossa EMMA Zone -sivustolla.

Passage-näyttely on toteutettu yhteistyössä Kasselin Fridericianumin sekä Västeråsin taidemuseon kanssa. Näyttelyä on tukenut Ruotsin suurlähetystö Helsingissä.

“Ainutlaatuinen yhteistyömme eurooppalaisten kollegamuseoiden kanssa tuo esiin kansainvälisten kumppanuuksien merkityksen. Pernilla Wiikin EMMAan kuratoima näyttely siirtyy meiltä ensi vuonna Ruotsiin, Västeråsin taidemuseoon. Yhteistyön myötä Ulla Wiggenin maalauksia nähdään ensi kertaa laajasti hänen kotimaassaan. On upeaa, että Wiggenin tuotanto saa ansaitsemaansa kansainvälistä huomiota tässä mittakaavassa”, EMMAn museonjohtaja Pilvi Kalhama iloitsee.

https://emmamuseum.fi/