Bálggis on henkilökuva kolmesta saamelaisesta, marginaalista taiteenlajia edustavasta taiteilijasta. Lyhytdokumentissa nähdään sirkustaiteilija Aleksi Niittyvuopio, graffititaiteilija Sámi Hustler ja sarjakuvataiteilija Sunna Kitti. Elokuvan on ohjannut saamelaiskulttuurin läänintaiteilija Auri Ahola ja tuottanut Taiteen edistämiskeskus.
Auri Ahola. Kuva: Anu Jormalainen
Bálggis-lyhytelokuvan ensiesitys oli Inarissa Ijahis Idja -festivaalin yhteydessä perjantaina 18.8.2023. Lyhytelokuva on nähtävissä Taiken verkkosivuilla.
Taiteilijat nähdään omien sukujensa mailla Saamenmaalla, ja elokuva vierailee myös Suomen suurimmaksi saamelaiskyläksi sanotussa Helsingissä.
Mistä palo taiteen tekemiseen lähtee, ja millaisena nuoret tekijät näkevät tulevaisuutensa? Bálggis antaa äänen taiteilijoille itselleen ja avaa heidän näkemyksiään taiteen tekemisestä ja teemoista. Bálggis tarkoittaa suomeksi polkua.
“Saamelaiskulttuuri on ajassa elävää kulttuuria, joka perustuu vahvaan jatkumoon. Olen seurannut Aleksin, Sámi Hustlerin ja Sunnan työtä, ja heillä kulttuuriperintö paiskaa luontevasti kättä tämän päivän taiteilijuuden ja modernin ammattitaidon kanssa”, Ahola kertoo.
Dokumentin taiteilijat edustavat nuorempaa polvea ja asuvat kaikki Saamenmaan ulkopuolella, Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa. Dokumenttia kuvattiin heidän sukujensa kotipaikoissa, ja vahva yhteys niihin näkyy myös taideammatissa.
“Omalla taiteilijapolullani on joitain päämääriä, mutta siinä polulla huomaa silloin tällöin, että on joku puro tai muu, jota haluaakin mennä katsomaan. Päämäärät saattavat vaihtua, ja on myös mukava mennä katsomaan sitä hiukan tuntematonta”, Tampereella asuva Aleksi Niittyvuopio kertoo taiteellisesta työstään.
“Bálggis-filmin demoversion katsominen jännitti vähän, mutta kun sen katsoi läpi, tuli hyvä ja ylpeä fiilis ja pystyn seisomaan sen takana, mitä olen sanonut. Oli myös tosi mielenkiintoista nähdä, mitä Sunna ja Sámi Hustler ovat tehneet, ja miten erilaisia ajatuksia ja tekemisen tapoja meillä on”, Niittyvuopio jatkaa.